Διοίκηση Τάσεις

Σάββα, οι τουρίστες μίλησαν: Θέλουν αναζωογόνηση…ανθρώπινο άγγιγμα και ψυχική ευεξία

Η βιομηχανία ευεξίας μεταμορφώνεται σε μια ακμάζουσα αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων με πολλές δυνατότητες για νεοεισερχόμενους στον κλάδο, είτε πρόκειται για νέα προϊόντα είτε για υπηρεσίες.

Προς τούτο, η EHL συνέταξε τη λίστα με τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες τάσεις σπα για το 2022. Η εμπειρία σπα δεν αφορά πλέον απλώς την περιποίηση. Τα ιαματικά λουτρά του σήμερα, πρέπει να προσφέρουν ένα εκτεταμένο μενού θεραπειών για τον νου, το σώμα και την ψυχή.

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις τάσεις της βιομηχανίας ευεξίας και των σπα

Τουρισμός Ευεξίας: Είναι έτοιμοι οι ξενοδόχοι να αδράξουν την ευκαιρία;

Σήμερα, τα ιαματικά λουτρά ανταποκρίνονται στις επιθυμίες μιας παλαιότερης γενιάς, που προσδοκά πρόσθετες υπηρεσίες περιποίησης ή προορισμούς υγείας και ευεξίας από το ευρύ φάσμα των θέρετρων ευεξίας, των θερμών πηγών και των θαλασσών έως τα πιο συγκεκριμένα medispa και κλινικές υγείας. Ποιες είναι όμως οι μελλοντικές δυνατότητες του σπα; Και τι προκάλεσε αυτή την ανάπτυξη;

Η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, McKinsey, εκτιμά την παγκόσμια αγορά ευεξίας σε περισσότερα από 1,5 τρισ δολάρια, με ετήσια ανάπτυξη 5 έως 10%.

Οι ανησυχίες για την κρίση της ψυχικής υγείας, που φαίνεται να εντείνεται μετά την πανδημία, οδηγούν τις επιχειρήσεις φιλοξενίας με σπα ή υπηρεσίες υγείας, να διευρύνουν τα αντικείμενά τους.

Σύμφωνα με τη Mckinsey, οι βασικοί πυλώνες που οδηγούν την αναπτυσσόμενη αγορά υγείας και ευεξίας, είναι η καλύτερη υγεία, η καλύτερη φυσική κατάσταση, η καλύτερη διατροφή, η καλύτερη εμφάνιση, ο καλύτερος ύπνος και η καλύτερη επίγνωση.

Συνεπώς, τα βασικά θέματα που συνθέτουν τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες τάσεις σπα για το 2022, είναι τα εξής:

Ιατρικό σπα

Παρατηρείται ότι η βιομηχανία ευεξίας διευρύνει τις υπηρεσίες, τις προσφορές και τα χαρακτηριστικά του σπα και του ίδιου του ξενοδοχείου, ώστε να ανταποκριθεί σε μια παγκόσμια πρόταση τρόπου ζωής ευεξίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πολλοί από αυτούς τους προορισμούς ευεξίας που υπάρχουν ήδη στην Ασία, είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στο μυαλό και το πνεύμα, ενώ στις ΗΠΑ, δίνουν περισσότερη βαρύτητα στη φυσική κατάσταση καις τις δραστηριότητες στη φύση.

Τεχνολογία στα spa

‘Ερχεται η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα καλύψει την ανάγκη πρόληψης ασθενειών αντί την αναζήτηση θεραπείας. Η ψυχολογία και η προληπτική ιατρική είναι πλέον όροι που χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτό το αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας της φιλοξενίας και των spa ευεξίας, ώστε να είναι σε θέση  να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών τους.

Η βιομηχανία φιλοξενίας πρέπει να προσαρμόσει το ταξίδι των πελατών της ενσωματώνοντας τις κατάλληλες υπηρεσίες ευεξίας. Μεταξύ άλλων, οι θεραπευτικές συνεδρίες ή τα προγράμματα ευεξίας δεν χρειάζεται πλέον να γίνονται από γιατρούς αλλά από φυσιοθεραπευτές και άλλους εκπαιδευμένους ειδικούς.

Αυτές οι αξιολογήσεις μπορούν να γίνουν ευκολότερες χάρη στα υποπροϊόντα τεχνητής νοημοσύνης: μηχανήματα φυσικής κατάστασης και σάρωσης σώματος και συνδεδεμένες συσκευές που επιτρέπουν την αναγνώριση πολλών καταστάσεων. Η αξιολόγηση αυτή,  οδηγεί στην εξατομίκευση των προληπτικών προγραμμάτων υγείας, ενισχύοντας  περαιτέρω το βασικό πλεονέκτημα της φιλοξενίας.

Αφού εντοπίσει τα ζητήματα ευεξίας και φυσικής κατάστασης, ο υπεύθυνος προγραμματισμού σπα μπορεί να προσφέρει à la carte ή γενικά προγράμματα που θα διευρύνουν και θα διαφοροποιήσουν την υπηρεσία ευεξίας. Στη συνέχεια οι ειδικοί θα είναι σε θέση να προσφέρουν χαλαρωτικές εμπειρίες, ενώ άλλες ειδικότητες όπως ψυχολόγοι και δάσκαλοι της γιόγκα θα μπορούν να διεξάγουν προσωπικές ή ομαδικές συνεδρίες για να αναπτύξουν ζωτικότητα, διαχείριση άγχους, συναισθηματική ισορροπία, επίγνωση και καλύτερο ύπνο.

Το ανθρώπινο άγγιγμα

Στον τουρισμό ευεξίας στρέφονται -και- οι Κινέζοι | Sofokleousin.gr

Οι νεότερες γενιές, που είναι τόσο εικονικά και ψηφιακά συνδεδεμένες, ζουν σε ένα λιγότερο φυσικό περιβάλλον από τις μεγαλύτερες, που έχουν συνηθίσει σε έναν πιο εκφραστικό σωματικά κόσμο. Τον τελευταίο καιρό, ο κορωνοϊός έχει επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο και έβαλε τέλος σε πιο παραδοσιακούς χαιρετισμούς (π.χ. χειραψία, αγκαλιά ή φιλί). Η σωματική επαφή θα αποτελεί σοβαρή έλλειψη για τη νέα γενιά. Το σπα μασάζ και άλλες θεραπείες που πραγματοποιούνται με σωματική επαφή,  θα προσφέρουν μια μοναδική ανθρώπινη πινελιά και θα υπενθυμίσουν ότι αυτή η βασική παράδοση είναι θεμελιώδης για την ευημερία του ατόμου.

‘Ενα με τη φύση

Η τακτική επαφή με τη φύση έγινε πρόσφατα ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του άγχους και προώθησης της ευημερίας. Για τα ιαματικά λουτρά του μέλλοντος, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να ενσωματώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά της φύσης και κυκλοφορίας του αέρα σε όλες τις μορφές. Ο χρόνος που περνά κανείς σε φυσικούς εξωτερικούς χώρους έχει πολλά οφέλη, όπως μειωμένες αντιδράσεις στο στρες και βελτιωμένη διάθεση.

Εκτός από τα παραδοσιακά πακέτα που προσφέρονται από πολλά κέντρα σπα και ευεξίας, μεγάλο το πλεονέκτημα προσφέρουν τα δώρα της μητέρας φύσης, μέσω μονοπατιών, περιπάτων και υπαίθριου μασάζ.

Ψυχική ευεξία

Ο ψηφιακά συνδεδεμένος κόσμος έχει πολλά οφέλη, αλλά και λιγότερα προβλήματα από ότι ο πραγματικός κόσμος. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται πιέσεις που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος τους: παρενόχληση στα κοινωνικά δίκτυα, αίσθηση απομόνωσης, άγχος στη δουλειά ή στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες ψυχικές παρά σωματικές παθολογίες. Το ταμπού των προβλημάτων ψυχικής υγείας αρχίζει σιγά-σιγά να καταρρέει με όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν το θάρρος να μιλήσουν για την κατάθλιψη, την εξουθένωση και τα προβλήματα που δεν έχουν σωματική εκδήλωση.

Φυσικά, ο κλάδος της φιλοξενίας δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε προορισμό υγείας, ωστόσο, θα πρέπει να επιδιώξει να προσφέρει μια απάντηση στις προσδοκίες των νέων πελατών τους που θέλουν να ζήσουν μια υγιεινή ζωή, να αποτρέψουν ασθένειες και περιττό άγχος, να αποφύγουν την εξάντληση και όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια, να τρέφονται έξυπνα. ‘Αρα όλες οι επιχειρηματικές εκφράσεις, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια αίσθηση προσοχής και ισορροπίας.

Διαχείριση άγχους

Τα επίπεδα άγχους έχουν αυξηθεί για διάφορους λόγους μετά την πανδημία: αίσθημα φόβου και απομόνωσης, αποσύνδεση από την κοινότητα και τους αγαπημένους ανθρώπους, οικονομική ανασφάλεια. Αυτές οι συνθήκες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία πολλών ανθρώπων. Τι μπορεί να προσφέρει ένα σπα; Σίγουρα μια πιο ήπια επιλογή από την τυπική φαρμακευτική αγωγή σε μορφή χαπιού.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι μέθοδοι της Αγιουρβέδα έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλείς χάρη στην ολιστική προσέγγισή τους και τον τρόπο που συνδέουν μυαλό και σώμα. Η ευστοχία  τους έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πηγή του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα. Ομοίως, οι εναλλακτικές θεραπευτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία είναι πλέον εξίσου γνωστές με το μασάζ και θα πρέπει να αποτελούν τακτικά χαρακτηριστικά της προσφοράς σπα.

Νέες διατροφικές ανάγκες

Τα τελευταία χρόνια, τα τρόφιμα για τον βιγκανισμό που έχει σαρώσει όλο τον δυτικό κόσμο, αυξάνονται δυναμικά σε δημοτικότητα, λόγω των  ανησυχιών για το περιβάλλον μεταξύ των millienials και του Gen Z. Δεν αυξάνεται όμως μόνο ο βιγκανισμός, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από διαφορετικές διατροφές όπως  pescatarian, vegetarian, paleo, χωρίς γαλακτοκομικά, και άλλες διατροφές, ενώ ανάλογα φαίνεται να αυξάνονται οι διατροφικές δυσανεξίες και οι αλλεργίες.

Εκτός από τις αλλεργίες, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα σωματικά τους αποτελέσματα μπορούν να προληφθούν και η βιομηχανία φιλοξενίας έχει την ευκαιρία, αν όχι την ευθύνη, να δώσει προσοχή και να επικοινωνήσει τα οφέλη της γαστρονομικής της θέσης. Το απολαυστικό φαγητό και τα μενού που φτιάχνονται από σεφ με τη βοήθεια διατροφολόγων μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την ικανοποίηση των πελατών, για τους οποίους η διατροφή είναι μόνιμο μέλημα.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν επίσης συνειδητοποιήσει τη σημασία των διατροφικών συνηθειών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα πακέτα σπα θα πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα και να προσφέρουν εξατομικευμένες επιλογές για τους πελάτες. Αυτό δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ιατρικές υπηρεσίες σπα και ευεξίας, αφού η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας ευεξίας. Συνεπώς, η πρόσληψη ή η συνεργασία με έναν διατροφολόγο θα προσθέσει περισσότερη αξία στην προσφορά.

‘Ύπνος και χαλάρωση

Οι θεραπείες ύπνου γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την καταπολέμηση της αϋπνίας και των προβλημάτων ύπνου σε αντίθεση με τη λήψη φαρμάκων. Η έμφαση σε ορισμένους τύπους διαλογισμού και ενδοσκοπικές θεραπείες μπορεί να προσελκύσει μια νέα σειρά πελατών που αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης του μυαλού και του σώματός τους.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Gluten free μπύρες, ίσως το επόμενο trend

Taste and Hospitality

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου 2021- Δείτε την πλήρη λίστα

Taste and Hospitality

SKY express και PURINA επιβραβεύουν τους επιβάτες που ταξιδεύουν με τα κατοικίδιά τους

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!