Παρουσίαση Φιλοξενία

Ξεπαγιάσαμε…στους -12,6 βαθμούς κελσίου κάποτε στο Τρόοδος…(ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρο χιονόπτωση συμβαίνει σπάνια στις πεδινές περιοχές και στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, συμβαίνει όμως συχνά κάθε χειμώνα σε περιοχές της οροσειράς του Τροόδους με υψόμετρο πάνω από 1,000 μέτρα.

Κατά μέσο όρο η πρώτη χιονόπτωση παρατηρείται μέσα στην πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη και η τελευταία γύρω στα μέσα του Απρίλη. Το χιόνι δεν καλύπτει μόνιμα το έδαφος σ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, για αρκετές όμως βδομάδες στους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου το ύψος του χιονιού είναι σημαντικό κυρίως στις βόρειες πλαγιές του Τροόδους. Μετά την τελευταία χιονόπτωση το χιόνι μπορεί να εξακολουθήσει να καλύπτει το έδαφος στις επόμενες δέκα μέχρι δεκαπέντε μέρες.

Φωτο: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Μουσείο – Κέντρο Μελετών

Στους -12,6 βαθμούς κελσίου το 1964

Την δεκαετία του 60’ και μετά, ο πιο κρύος χειμώνας στην Κύπρο ήταν αυτός του 1964, χρονιά κατά την οποία η Χαμηλότερη Ελάχιστη Θερμοκρασία στην Τρικουκκιά άγγιξε τους -12.8 βαθμούς (Ιανουάριος). Ελάχιστη Θερμοκρασία να φτάνει τους -12.6 βαθμούς καταγράφηκε και το Φεβρουάριο του 1997 στην πλατεία του Τροόδους.

Χιόνια στον Πενταδάκτυλο 

Στις πλαγιές του Πενταδακτύλου, η πιο βαριά χιονόπτωση καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1973, ενώ στις 9.1.13 οι Λευκωσίας είχαν την ευκαιρία να δυο τον Πενταδάκτυλο, καλυμμένο με ελαφρό στρώμα χιονιού, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Elysian Plant Based Kitchen Bar: Ένας χώρος με υγιεινές vegan επιλογές

Taste and Hospitality

Τα 10 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξαναφάς μία πίτσα

Taste and Hospitality

Ποταμός Λιοπετρίου: Το «φιόρδ των Κοκκινοχωρίων»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!