Παρουσίαση Φιλοξενία

Κι όμως δεν είναι το Τρόοδος και ο Πενταδάκτυλος οι μεγαλύτερες οροσειρές της Κύπρου

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος  γεννήθηκε το  276 π.Χ. και πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 194 π.Χ.; ‘Hταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης. Προς τιμή του οι γεωεπιστήμονες αφιέρωσαν το όνομα μιας οροσειράς που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Η οροσειρά δεν είναι ορατή επειδή είναι υποθαλάσσια και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της δυτικής Κύπρου και βόρεια του Δέλτα του Νείλου.

Ερατοσθένης, η μεγαλύτερη οροσειρά της Κύπρου

Πρόκειται  για ένα τεράστιο, βυθισμένο ορεινό όγκο, περίπου 120 χιλιόμετρα μακρύ και με 80 χιλιόμετρα πλάτος. Η κορφή του βρίσκεται στο βάθος των 700 μέτρων και υψώνεται 2000 μέτρα πάνω από τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα, η οποία βρίσκεται στο βάθος μέχρι και 2.700 μ. και είναι ένα μέρος της αβυσσικής πεδιάδας του Ερατοσθένη.


Υποθαλάσσια όρη δεν συναντώνται μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Συνήθως πολλά από αυτά είναι υποθαλάσσια ηφαίστεια. Αυτοί οι υποθαλάσσιοι σχηματισμοί φιλοξενούν μια σειρά από μοναδικά αλλά και ευαίσθητα είδη, ενώ προσφέρονται για την αναπαραγωγή και τη διατροφή πολλών ειδών.

Cruise | Nautilus Live


Στο υποθαλάσσιο βουνό του Ερατοσθένη  ζουν σπάνια είδη κοραλλιών (όπως Caryophyllia calveri, Desmophyllum cristagalli). Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τις φάλαινες και τα δελφίνια, συμπεριλαμβανομένων των φυσητήρων, των πτεροφαλαινών, των ζωνοδέλφινων και των ρινοδέλφινων.

Exploration of Eratosthenes Seamount â•fi A continental fragment being  forced down an oceanic trench
Πρόσφατες έρευνες ανέδειξαν την αρχαιολογική σημασία και του Ερατοσθένη με την εύρεση εκατοντάδων αμφορέων, αγγείων, πιθαριών, αγκυρών και δύο ναυαγίων της οθωμανικής περιόδου. Ουσιαστικά, η οροσειρά αποτελεί ένα υποθαλάσσιο μουσείο αρχαιοτήτων
NOAA Ocean Explorer: Okeanos Explorer: A New Paradigm for Exploration
Ενόσω ο Ερατοσθένης ήταν εκτεθημένος στην ατμόσφαιρα και τη δύναμη των κυμάτων, τα πετρώματα του διαβρώθηκαν, προκαλώντας την ισοπέδωση του αναγλύφου της επάνω επιφάνειας  του.


Η μορφή αυτής της οροσειράς  είναι ελλειπτική και εκτιμάται ότι  αναδύθηκε  πριν από 7-5 εκατομμύρια χρόνια.

Φωτος: nautiluslive

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τρόοδος: Μυστήριο με κυκλικό κτίσμα 9000 χρόνων

Taste and Hospitality

Η μοναδική πριγκίπισσα της Κύπρου και η θλιβερή ιστορία πίσω από τα βήματά της

Taste and Hospitality

Jason deCaires Taylor: Υποβρύχιο δάσος στα νερά της Κύπρου, στην Αγία Νάπα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!