Διοίκηση Τάσεις

Tik Tok: ‘Ένα εργαλείο μάρκετινγκ που δεν πρέπει να αγνοήσουν τα ξενοδοχεία

Η εφαρμογή κοινωνικών μέσων δικτύωσης, TikTok, άγγιξε πρόσφατα την κορυφή της Google, ως το μέσο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Το εντυπωσιακό αυτό γεγονός, σημαίνει μεταξύ άλλων ότι  το TikTok αναδεικνύεται το κορυφαίο μέσο επαφής με τους πελάτες, κάτι που οι επικεφαλής του μάρκετινγκ των ξενοδοχείων δεν μπορούν να αγνοήσουν. 

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις κινήσεις του ανταγωνισμού, όπως είναι η απάντηση του Instagram με τα Reels, τα σύντομα διασκεδαστικά βιντεάκια που δημιουργούνται από την ομάδα στρατηγικής των ξενοδοχείων και προσφέρουν έναν απλό τρόπο μετάδοσης του εκάστοτε μηνύματος  ‘Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες στα social media, αυτά τα μικρά βίντεο των 30-50 δευτερολέπτων, λαμβάνουν 8 φορές περισσότερα like ανά ανάρτηση, από ότι ένα IGTV ή ένα βίντεο ροής.

Tik Tok: ‘Ένα εργαλείο μάρκετινγκ που δεν πρέπει να αγνοήσουν τα ξενοδοχεία

Με αυτόν τον τρόπο, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να ζωντανέψουν το brand τους. Πώς όμως μπαίνει το  TikTok στην εξίσωση; Με κάποιες πολύ απλές κινήσεις. ‘Ένα βίντεο στο TikTok για παράδειγμα, μπορεί να δημοσιευθεί ως reel και στο Instagram. Με αυτόν τον τρόπο, το ξενοδοχείο θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει το ίδιο περιεχόμενο σε άτομα που δεν το ακολουθούν στο TikTok, προσεγγίζοντας έτσι ένα νέο κοινό.

Η μορφή των βίντεο στο TikTok

‘Ολες οι πλατφόρμες έχουν τα δικά τους εργαλεία με τα οποία η επιχείρηση μπορεί να διαμορφώσει και να ανεβάσει ένα σύντομο βίντεο. Για παράδειγμα, το TikTok έγινε γνωστό με βίντεο σύντομης διάρκειας, έως 60 δευτερολέπτων, που έχουν ένα χαρακτηριστικό στυλ επεξεργασίας, όπως είναι τα ενεργητικά jump-cuts που προκαλούν έκπληξη. Αυτά τα βίντεο συχνά επικεντρώνονται σε προκλήσεις οι οποίες ενθαρρύνουν τους χρήστες να δημιουργήσουν περιεχόμενο γύρω από ένα κοινό θέμα.

Η σύγκριση με τα Reels

Αντικατοπτρίζοντας στενά το TikTok, τα Reels είναι βίντεο σύντομης μορφής, με γραφικά και ήχο που προστίθενται από τον δημιουργό. Τα Reels ενσωματώνονται απευθείας στην κύρια ροή του Instagram, έτσι ώστε οι χρήστες να έρχονται σε άμεση επαφή με το περιεχόμενο, χωρίς να χρειάζεται να το ψάξουν. Και, δεδομένου ότι τα βιντεάκια εμφανίζονται αυτόματα στις ροές, συχνά κερδίζουν περισσότερη αφοσίωση.

Instagram ή TikTok;

Η επένδυση του ξενοδοχείου εξαρτάται από το κοινό-στόχο. Ενώ και τα δύο μέσα, Reels και TikToks προσεγγίζουν ένα ευρύ φάσμα κοινού,  υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές ως προς το ποιος χρησιμοποιεί και αλληλεπιδρά με κάθε πλατφόρμα. Η πλατφόρμα του TikTok απευθύνεται κυρίως σε άτομα από 10 έως 34 ετών, γι’ αυτό και τα εργαλεία επικεντρώνονται λιγότερο στην τελειότητα και τον επαγγελματισμό και περισσότερο στη διαδραστικότητα και την αυθεντικότητα. Η μεγάλη γκάμα εφέ, φίλτρων και μουσικής για τη βελτίωση των βίντεο και των εφέ, μπορεί να παραπέμπουν στην κωμικότητα, όμως αυτό είναι κάτι που αποτελεί μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του TikTok.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η μουσική, η οποία είναι το δυνατό χαρτί του TikTok σε σύγκριση με τα Reels. Επιπλέον, οι λεζάντες περιορίζονται σε μόλις 100 λέξεις, συνεπώς η γραφή πρέπει να είναι ευκρινής και συνοπτική και τα hashtags στρατηγικά αναπτυγμένα, έτσι ώστε ο αλγόριθμος να τοποθετήσει το κατάλληλο περιεχόμενο στο κατάλληλο κοινό.  

Λόγω της ηλικιακής ομάδας 10-34, το κοινό ασχολείται περισσότερο με την κουλτούρα των διασημοτήτων και των επιρροών, που είναι και οι δύο κορυφαίες κατηγορίες ανά hashtag. Αυτός ο τύπος περιεχομένου έχει προτεραιότητα στον αλγόριθμο του TikTok, ο οποίος αποφασίζει ποια βίντεο βλέπουν οι χρήστες με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της παγκόσμιας εμβέλειας του Instagram και της άμεσης ενσωμάτωσης στη ροή των χρηστών, τα Reels έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, με τη μεγαλύτερη ομάδα χρηστών να είναι άνω των 25 ετών. Δεδομένης της εκλεπτυσμένης αίσθησης του Instagram, οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί του διαθέτουν δημιουργικά εργαλεία που είναι πιο εξελιγμένα, γεγονός που κάνει τα βίντεο πιο επαγγελματικά. Επίσης, τα Reels εστιάζουν περισσότερο στο brand, δημιουργώντας μεγαλύτερη αφοσίωση, ενώ το TikTok όντας ελαφρώς πιο ανώριμο, δημιουργεί την έλξη του από τους influencers και τους celebrities.  

Συμπερασματικά, τα βίντεο σύντομης μορφής που έχουν τύχει καλού χειρισμού και συνέπειας, είναι ιδανικά για τα ξενοδοχεία που θέλουν να προβάλλουν στιγμιότυπα της εμπειρίας στους χώρους τους αλλά και στον τόπο στον οποίο λειτουργούν. Με την πάροδο του χρόνου, η αφοσίωση γίνεται βαθύτερη και το ξενοδοχείο που έχει εκμεταλλευτεί τις διασκεδαστικές πτυχές της τεχνολογίας όπως είναι το TikTok, προσεγγίζει «φυτώρια» ξεχωρίζει σημαντικά στο ανταγωνιστικό ξενοδοχειακό τοπίο.  

Της Σοφίας Κοντογιάννη

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σεφ αποκαλύπτουν: Αυτά τα πιάτα δεν πρέπει να παραγγείλουμε ΠΟΤΕ όταν τρώμε έξω

Taste and Hospitality

The World’s 50 Best Bars 2020

Taste and Hospitality

Τι είναι αυτό που το λένε… brunch!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!