Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Γιατί το εμπόριο ποτών πρέπει να φοβάται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;

Φέτος (2022), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλύπτει «μια παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ» και το εμπόριο ποτών θα πρέπει να φοβάται τις προτεινόμενες παρεμβάσεις «μεγάλου αντίκτυπου».

Πρόκειται για ένα «σχέδιο δράσης» ποy έχει ήδη διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να εγκριθεί τον Μάιο, μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου συστάσεων στα τέλη του περασμένου έτους.

Η στρατηγική περιλαμβάνει κυρίως μια σειρά από μέτρα που θα επηρέαζαν αρνητικά την εικόνα και το εμπόριο του αλκοόλ, εάν εφαρμοστούν από τις χώρες μέλη του ΠΟΥ, με το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού να ζητά «ταχεία δράση για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ» – και όπως φαίνεται συμπεριλαμβάνει παρεμβατικές τεχνικές για να μειώσει την κατανάλωση σε γενικές γραμμές, σε αντίθεση με τη στόχευση προβληματικών ατόμων που πίνουν.

Επιχείρηση «Καθαρά Ποτά» από την ΑΑΔΕ - Κατασχέθηκαν 54 τόνοι ποτά  «μπόμπες» σε 48 ώρες

Το σχέδιο δράσης, το οποίο έχει ημερομηνία εφαρμογής 2022-2030, επιδιώκει να επιτύχει «τουλάχιστον 20% σχετική μείωση (σε σύγκριση με το 2010) στην επιβλαβή χρήση αλκοόλ» τα επόμενα οκτώ χρόνια, και ελπίζει να δει 70% από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ που υιοθετούν «επιλογές πολιτικής υψηλού αντίκτυπου» (τις οποίες μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ).

Μεταξύ αυτών, κατά το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, ο ΠΟΥ επιδιώκει να «επιταχύνει» μια σειρά «αποτελεσματικών στρατηγικών και παρεμβάσεων, υποστηριζόμενων από νομοθετικά μέτρα», που αφορούν:

(α) την οικονομική προσιτότητα των αλκοολούχων ποτών, με κατάλληλες φορολογικές και τιμολογιακές πολιτικές·

(β) την διαφήμιση και την εμπορία αλκοολούχων ποτών, μέσω περιεκτικών και αυστηρών περιορισμών ή απαγορεύσεων σε πολλούς τύπους μέσων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών μέσων·

(γ) τη διαθεσιμότητα αλκοόλ, θεσπίζοντας και επιβάλλοντας περιορισμούς στη χωρική και χρονική διαθεσιμότητα αλκοολούχων ποτών·

(δ) οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θεσπίζοντας και επιβάλλοντας νόμους και κανονισμούς για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ·

(ε) επικίνδυνα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος και AUD (Alcohol Use Disorder), παρέχοντας σύντομες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, θεραπεία και φροντίδα από υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών.

Στο προσχέδιο, μεταξύ των «προτεινόμενων δράσεων» για τη γραμματεία του ΠΟΥ, δεν είναι μόνο η «εφαρμογή πολιτικών ελάχιστης τιμολόγησης και φορολογίας», αλλά και «η ανάπτυξη και εφαρμογή προειδοποιητικών ετικετών» για τα ποτά.

Αναφέρει επίσης ότι «η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η αξιολόγηση των μέτρων πολιτικής για το αλκοόλ βασίζονται σε στόχους δημόσιας υγείας… και προστατεύονται από την παρέμβαση εμπορικών συμφερόντων».

Σχολιάζοντας μια τέτοια προσέγγιση, ο Δρ Ignacio Sánchez Recarte, ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας της Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV), είπε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα».

Μιλώντας στο db τον περασμένο μήνα, είπε ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί «σχεδόν σαν παράνομο προϊόν», εάν εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΠΟΥ από τα κράτη μέλη, σχολιάζοντας ότι όλα τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της κατανάλωσης και όχι την αντιμετώπιση της επιβλαβούς κατανάλωσης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η βιομηχανία ποτών αντιμετωπίζει ένα «δόγμα χτισμένο γύρω από τον καρκίνο», λόγω της θέσης του ΠΟΥ ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κινδύνους για την υγεία.

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι δόγμα – προφανώς υπάρχει πρόβλημα με την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, αλλά τότε κάνετε μια εξαίρεση, γιατί γνωρίζουμε ότι πάνω από το 80% κάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. αλλά αν λάβεις την εξαίρεση και τη μετατρέψεις στο σύνολο, τότε ακολουθείς μια δογματική προσέγγιση».

Φοβάται επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος να επηρεαστούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το σχέδιο δράσης του ΠΟΥ, προσθέτοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι προσωπικά πεπεισμένοι ότι το αλκοόλ φέρνει μόνο πόνο και ζημιά στην κοινωνία. Δεν ζούμε σε έναν κόσμο του γκρίζου – όλα είναι καλά ή κακά, και αν δεν μπορεί να είναι καλό, τότε είναι κακό».

Όσον αφορά την ιδέα ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ πρέπει να επιβάλλονται από τα κράτη μέλη χωρίς την «παρέμβαση εμπορικών συμφερόντων», ο Δρ Ignacio είπε, «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επίσημες προτάσεις που δεν είναι καθόλου δημοκρατικές – ζητούν από τους πολιτικούς να μην μιλήσουν στον τομέα του κρασιού. .»

Συνεχίζοντας, είπε: «Ακόμα κι αν είσαι εγκληματίας, έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις με έναν δικαστή και να εξηγήσεις τη θέση σου, και ο δικαστής θα το λάβει υπόψη του, αλλά σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβάλουν μια σταλινική προσέγγιση: «εσείς δεν ακολουθείτε το δόγμα μας – επομένως δεν έχετε δικαίωμα να μιλήσετε». δεν είναι δημοκρατικό».

Σχολιάζοντας γενικά τη στρατηγική του ΠΟΥ, ο Matt Lambert, Διευθύνων Σύμβουλος του βρετανικού οργάνου ρύθμισης του αλκοόλ The Portman Group, είπε ότι ορισμένα προσχέδια προτάσεων στο σχέδιο δράσης του ΠΟΥ ήταν «υπερβολικά».  «Το βασικό είναι ότι ο ΠΟΥ πρέπει να μείνει μακριά από υπερβολικά συνταγογραφικά μέτρα και να σκεφτεί περισσότερο στοχευμένα για όσους πίνουν σε επιβλαβή επίπεδα».

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να εναπόκειται σε κάθε έθνος πώς θα προσεγγίσει το ζήτημα του ποτού, αντί να δίνει καθοδήγηση στον κόσμο από τον ΠΟΥ.

«Το αλκοόλ έχει διαφορετικό ρόλο σε διαφορετικές χώρες, είπε, προσθέτοντας, «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παμπ είναι η καρδιά της κοινότητας και το να πίνεις με μέτρο ήταν πάντα ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού αυτής της χώρας και λοιπόν, σε ορισμένες χώρες, το ποτό είναι παράνομο».

Τέλος, ο Δρ Ignacio προειδοποίησε ότι ήταν μόνο θέμα ημερών πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να εγκρίνει μια έκθεση που θα μπορούσε να δει το κρασί να αντιμετωπίζεται όπως ο καπνός, θέτοντας δυνητικά ένα τέλος στη διαφήμιση αλκοόλ και στην οικονομική υποστήριξη της βιομηχανίας.

Ως αποτέλεσμα, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία κρασιού και η ευρύτερη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών να κάνει ό,τι μπορεί για να προωθηθεί ως «βιώσιμος και υπεύθυνος τομέας», ενώ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στους νέους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης , το οποίο είπε ότι «αντίκειται σε επιστημονικές αποδείξεις, πάνω από έναν αιώνα, ότι η μέτρια κατανάλωση έχει οφέλη για την υγεία».

Πηγή: thedrinksbusiness

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Όλυμπος θέτει υποψηφιότητα στην UNESCO

Taste and Hospitality

Ο Aβέρωφς έχει μία ιδέα για τον τουρισμό: «Δώστε τους κουπόνια» (Βίντεο)

Taste and Hospitality

Οι 7 πιο κρύες πόλεις του κόσμου – Εδώ το θερμόμετρο φτάνει τους -40

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!