Back of the House (BOH) Διοίκηση

Με νόμο ανυψούμενα κρεβάτια στα ξενοδοχεία, ώστε να διευκολύνεται το έργο των καμαριέρων

Την υποχρέωση για τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων να διαθέτουν ανυψούμενα κρεβάτια, μηχανικά ή ηλεκτρικά, ώστε να διευκολύνεται το έργο των καμαριέρων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, το νομοθετικό διάταγμα για την κυκλική οικονομία και τον βιώσιμο τουρισμό, το οποίο ψήφισαν οι Βαλεαρίδες Νήσοι, την περασμένη Παρασκευή.

Οι κανονισμοί σύμφωνα με το Money tourism πρόκειται τώρα να συμπληρωθούν από μια μελέτη σχετικά με τον φόρτο εργασίας στον τομέα από το Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας των Βαλεαρίδων (IBASSAL), τα συμπεράσματα της οποίας θα ενσωματωθούν στη νέα συμφωνία για τον τομέα του τουρισμού, η οποία θα διαπραγματευτεί το 2023.

“Πάντα τονίζαμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί εκτός από τα κρεβάτια, αν δεν μειωθεί ο φόρτος εργασίας θα συνεχίσουμε να έχουμε το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή θα συνεχίσουμε να τρέχουμε για να ετοιμάσουμε αυτά τα δωμάτια”, δήλωσε η πρόεδρος της Kellys Unión Baleares, Sara del Mar, η οποία μαζί με άλλους εκπροσώπους της ένωσης συναντήθηκαν αυτή την Τετάρτη με την πρόεδρο των Βαλεαρίδων, Francina Armengol, για να συζητήσουν για τα προβλήματα των καμαριέρων στα νησιά.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτός ο νόμος θυμήθηκε τους εργαζόμενους, πέρα από τον εργοδότη ή τον τουρίστα. Γιατί τελικά εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που αναζωογονούμε τον τουρισμό και ανεβάζουμε τη χώρα”, δήλωσε η Del Mar.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων δήλωσε ότι, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τον τουρισμό, η IBASSAL πρόκειται να αναλάβει τη μελέτη του φόρτου εργασίας στις επιχειρήσεις του τομέα. “Τελικά, μιλάμε για το γεγονός ότι όλα συνδέονται με έναν υπερβολικά υψηλό φόρτο εργασίας σε αρκετούς μήνες του έτους για έναν εργαζόμενο στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο”, είπε.

Photo by Dave Williams on Pexels

Η Armengol ευχαρίστησε επίσης την ένωση για το έργο της και τα αιτήματά της, τα οποία, όπως είπε,  ευαισθητοποίησαν τις διοικήσεις και ανέλαβαν δημόσιες ευθύνες για τη στήριξη των καμαριέρων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. “Είναι η πρώτη φορά που ένας νόμος για τον τουρισμό μιλάει για τους εργαζόμενους”, δήλωσε η Armengol, η οποία επεσήμανε ότι “ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια μηχανή ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικών δικαιωμάτων”.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε το έργο και τη δέσμευση των συνδικάτων και των καμαριέρων, που, όπως είπε, έκαναν δυνατή αυτή την επανάσταση.

Παράλληλα με αυτή τη μελέτη για τον φόρτο εργασίας, η Armengol τόνισε ότι θα γίνουν επίσης εργασίες για την ενίσχυση άλλων μέτρων, για άλλους εργαζόμενους, σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης, που απασχολούνται σε κουζίνες, πλυντήρια ή χώρους όπου υπάρχουν πολύ έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας, προκειμένου να εξισορροπηθεί η θερμική καταπόνηση στην οποία υπόκεινται.

Η Silvia Montejano, γραμματέας Υπηρεσιών, Φιλοξενίας και Εμπορίου στην Επιτροπή Εργαζομένων των Βαλεαρίδων Νήσων, εξήγησε τους δύο στόχους της νέας μελέτης: να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει το μέγεθος του φόρτου εργασίας ώστε να είναι αντιπροσωπευτικός της εργάσιμης ημέρας και να εφαρμόσει την απαραίτητη στελέχωση, ώστε, όπως διευκρίνισε, να λήξει η “εργασία με το κομμάτι”, που βλέπουμε το καλοκαίρι. “Η μελέτη είναι άκρως απαραίτητη. Όλοι γνωρίζουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η δουλειά ξεχειλίζει και τους χειμερινούς μήνες θα ξεκουραστούμε. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο”, είπε.

“Ο κοινός στόχος που έγινε σαφής σήμερα σε αυτό το τραπέζι του διαλόγου, είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στον τουρισμό, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα τέσσερα νησιά. Το σημαντικό είναι να μην αρρωστήσει κανείς από την εργασία του στον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης, κάτι που, δυστυχώς, βλέπουμε πολλές φορές”, δήλωσε.

Κριτική στους ξενοδόχους

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο José García Relucio, γραμματέας της συνδικαλιστικής δράσης της UGT, των γυναικών εργαζομένων αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια μεταξύ της κυβέρνησης, των συνδικάτων και της Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων της Μαγιόρκα (FEHM), για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης, και επέκρινε το γεγονός ότι σε όλο αυτό το διάστημα οι ξενοδόχοι δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται πλέον στον νέο νόμο και μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται στη νέα συμφωνία για τα ξενοδοχεία και την εστίαση, που θα διαπραγματευτεί από τον Μάρτιο του 2023.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων θα αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς της συμφωνίας για τα ξενοδοχεία και την εστίαση, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε συναντήσει μετωπική αντίδραση από την Ομοσπονδία Ξενοδόχων όταν πρόκειται για την επίτευξη συμφωνιών που έχουν να κάνουν με τον φόρτο εργασίας”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ομοσπονδίες ξενοδοχείων και εστίασης της Ίμπιζα και της Μινόρκα δεν είναι ικανοποιημένες από το περιεχόμενο του νόμου και, όπως είπε, ασκούν κριτική σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με πολύ ιδιωτικά συμφέροντα και όχι με τα συλλογικά συμφέροντα που υπερασπιζόμαστε για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η ιστορία των αστεριών Michelin. Αξίζουν οι θυσίες για ένα αστέρι;

Taste and Hospitality

Virtuoso: Διαρκής άνθηση μέχρι το 2026 στα ταξίδια πολυτελείας!

Taste and Hospitality

Οι…μαύρες αποσκευές δημιουργούν το χάος στα αεροδρόμια;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!