Γεύσεις Ποτά

Δοκιμάσαμε το παλαιότερο ίσως cocktail στην ιστορία…με τον Γιώργο Κακουρή

Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα. Ένα ταξίδι στην πόλη-σύμβολο του Αμερικάνικου Νότου περιλαμβάνει από τζαζ και μπάρμπεκιου μέχρι βουντού και αλιγάτορες. Κάπου εκεί θα γεννηθεί το Sazerac, από τον φαρμακοποιό Antoine Peychaud. Ο ίδιος ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ, ούτε που είχε στο μυαλό του πως θα συντελούσε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του (ίσως) παλαιότερου cocktail στην Αμερική.

Sazerac cocktail

Και όλα, φαντάσου, ξεκίνησαν ένα βράδυ του 1834, όταν ο Peychaud είχε καλέσει μερικούς φίλους του στο πίσω δωμάτιο του φαρμακείου/αρωματοπωλείου που διατηρούσε στον αριθμό 134 της Royal Street, απλά για να τους κεράσει ένα κονιάκ (που το είχε παντρέψει με νερό, λεμόνι, ζάχαρη και τα bitters που ο ίδιος είχε δημιουργήσει), σε τσίγκινες μάλιστα κούπες. Ανάμεσα στους τυχερούς ήταν και ο έμπορος ποτών Sewell T. Taylor, ο οποίος ερωτεύτηκε σχεδόν κεραυνοβόλα το cocktail του Peychaud και αποφάσισε να το βγάλει με κάποιο τρόπο στην αγορά. Η συμφωνία των δύο αντρών περιελάμβανε μάλιστα την αποκλειστική χρήση του κονιάκ Sazerac-du-Fauge et Fils, το οποίο αποκλειστικά εισήγαγε στις ΗΠΑ ο Taylor.

Another Definition of the Cocktail | Gintime

Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud -κατοικούσε στην γειτονιά του Vieux Carrè, στη γαλλική συνοικία της πόλης και είχε βρεθεί εκεί μέσω Αϊτής- κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό να εξελίσσεται σε τεράστιο hit. Ο μύθος θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils, ενώ λέγεται πως πρωτοφτιάχτηκε με την σχεδόν σημερινή του μορφή από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Το Sazerac βέβαια πέρασε τις περιπέτειές του καθώς η καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας γύρω στο 1860, οδήγησε στην αντικατάστασή του κονιάκ από rye ουίσκι αλλά και προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι.

Giorgos Kakouris | Bartender Atlas

Ένα έμπειρο παιδί ο Γιώργος Κακουρής μας δίνει τη συνταγή και μαζί του δοκιμάσαμε το μαγευτικό κοκτέιλ που όπως λέγεται αποτελεί το σταυροδρόμι πολιτισμών και όχι άδικα!

Υλικά

1 κύβος ζάχαρης

2 1/2 μεζούρες rye ουίσκι

2 σταγόνες Peychaud’s bitters

1 σταγόνα Angostura Bitters

αψέντι

μια φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ποτήρι old-fashioned (και όχι σε mixing glass) ανακατεύεις τον κύβο ζάχαρης με λίγες σταγόνες νερό.

Βάζεις μερικά μικρά κομμάτια πάγου και προσθέτεις το rye ουίσκι και τα bitters.

Ανακατεύεις καλά και σουρώνεις σε ένα άλλο, παγωμένο, ποτήρι old-fashioned, το οποίο έχεις περιχύσει με κάποιες σταγόνες αψέντι, σχεδόν σε όλο το εσωτερικό του.

Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πάρτε τα μέτρα σας γνωρίζοντας πότε ένα πότο είναι «μπόμπα»

Κυπριακές Κούπες από τον Σεφ Γιώργο Τσελεμεντέ

Taste and Hospitality

“Στέβια” στη ζαχαροπλαστική

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!