Άποψη Νεα της Αγορας

«Συγχαρητήρια» στους «σκληρούς φωνακλάδες» – Αφήστε ήσυχο τον τουρισμό!

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στους «σκληρούς φωνακλάδες», που ότι συμβαίνει στον πλανήτη ξαφνικά η Κύπρος είναι στο επίκεντρο – Και αν θεωρήσουμε ότι είμαστε στον κεντρικό πυρήνα  του κόσμου αναρωτιέμαι γιατί βγαίνουμε και με δηλώσεις – τοποθετήσεις και «καιγόμαστε» από μόνοι μας;!

Είδαμε και πάθαμε να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία έστω και με ρυθμούς χελώνας, έστω και με μέτρα – ημίμετρα και τώρα η Ουκρανική κρίση «χτυπάει» τον τουρισμό. Τρελαίνομαι στην κυριολεξία όταν έρχονται ειδήσεις από κρατικά ΜΜΕ και αξιωματούχους, που διατυμπανίζουν και τρομοκρατούν κυρίως ξενοδόχους  πως οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία, ούτε λίγο ούτε πολύ θα μοιάζουν με τις «δολοφονίες» του Συνεργατισμού, της Λαϊκής και των Κυπριακών αερογραμμών.  

Τουρισμός: Πολιτικές διαστάσεις στο «όχι» Ρωσίας | Stockwatch - Παράθυρο  στην Οικονομία

Προστρέχουμε συνεχώς και πάντα: «Είμαστε χειρότερα και από τα χρόνια της κρίσης, την περίοδο που βάζαμε λουκέτα και δεν μπορώ να αντιληφθώ τελικά ποιον εξυπηρετεί ένας τέτοιος πολιτικός παλμός, ο οποίος πρωτίστως μεταφέρεται σε ξένους τουριστικούς πράκτορες και σε κόσμο που θέλει να ταξιδέψει στην Κύπρο.

«Γεωγραφικά μπορεί η Κύπρος να βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο της κρίσης, αναμένεται ωστόσο να απορροφήσει τους κραδασμούς των δυτικών κυρώσεων, κυρίως αν αυτές κλιμακωθούν. Ο τομέας που άμεσα θα επηρεαστεί, είναι αναμφίβολα ο τουρισμός, αφού η ρωσική αγορά εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος αιμοδότης της Κύπρου.  «Σαφέστατα έχουν ξεκινήσει η κρατήσεις, ειδικά για τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες και επίκειται και η αρχή πτήσεων από ρωσικές εταιρείες και αυτό σίγουρα θα επηρεάζει, παρ` όλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, δεν είναι καιρός για πανικό. Πρέπει να παρακολουθούμε τα πράγματα για να δούμε πως θα εξελιχθούν και αφού κατανοήσουμε που έχει καταλήξει η κατάσταση, τότε και μόνο θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σοβαρή αξιολόγηση για τις επιπτώσεις που θα έχουμε και να δούμε τι άλλες επιλογές έχουμε», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Χάρης Παπαχαραλάμπους. Δεν είναι στο επίπεδο των 2-3 μεγάλων αγορών, αλλά ήταν ένα σεβαστό νούμερο, το οποίο θα επηρεαστεί περισσότερο από το ρωσικό. Δεν είναι όμως νούμερα που δεν μπορούν να αναπληρωθούν, πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις, προσθέτει ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Να μια τοποθέτηση η οποία έχει στοιχεία και διπλωματία…τις υπόλοιπες τις καταπίνουμε αμάσητες.

Η πραγματικότητα σε αριθμούς

  • 1η Μαρτίου θα επιτρέπονται και ναυλωμένες πτήσεις προς τη χώρα μας, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
  • Μέχρι και χθες το απόγευμα, το πτητικό πρόγραμμα από την Ουκρανία, καθώς και από τη Ρωσία, προς τη χώρα μας δεν είχε διαφοροποιηθεί, ούτε υπήρξαν ενδείξεις για αλλαγή του.
  • Σε εβδομαδιαία βάση οι πτήσεις από Ουκρανία προς τη χώρα μας ανέρχονται σε 12, ενώ από τη Ρωσία αγγίζουν τις 18.
  • Οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία φαίνεται με τα όσα ανέφεραν στον «Φ» εκπρόσωποι ξενοδόχων πως δεν έχουν διαφοροποιηθεί, αφού οι Ρώσοι αλλά και οι Ουκρανοί που φτάνουν στη χώρα μας μαζικά το καλοκαίρι δεν προχωρούν από τόσο νωρίς σε προκρατήσεις.
  • Το Υφυπουργείο Τουρισμού, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, στρέφοντας την προσοχή του κυρίως στις κυρώσεις που αναμένεται να προχωρήσει η Δύση προς τη Ρωσία και στο κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν σημαντικά το υφιστάμενο σκηνικό.

Δεν λέω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σαφώς και θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις. Είναι προφανές από την ουκρανική κρίση ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσει κυρίως η Ευρώπη, και οικονομικά το κόστος θα είναι τεράστιο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, και θα συρθεί πάλι πίσω από την Αμερική διαλυμένη, μοιραία και άβουλη. Αν και αυτή η κρίση δεν καταδείξει στην Ευρώπη πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενεργειακή και στρατιωτικό-πολιτική αυτονόμησή της, τίποτε δεν μπορεί να τη σώσει.

Στους 140 οι Κύπριοι πολίτες στην Ουκρανία που... | Reporter Cyprus |  Τοπικές Ειδήσεις

Πάψτε να τροφοδοτείτε εντάσεις χρησιμοποιώντας την Ουκρανία και βρείτε τρόπους να υποδεχθούμε Ρώσους και Ουκρανούς – και τους δύο αυτούς λαούς που διαχρονικά στήριξαν και στηρίζουν τον τουρισμό μας. Ανοίξτε τις «πόρτες» και τα «μυαλά» να δούμε πώς μέσα από αυτή την κρίση μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους…με τι άλλο: ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΌΛΑ ΙΣΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΑ – Χειρουργοί και ψήστες στην ίδια κατηγορία

Πέθανε ο Κύπριος Επιχειρηματίας Αντρέας Τρύφων (ΦΩΤΟ)

Taste and Hospitality

Το πιο μεγάλο σχόλιο 164 λέξεων, σε παραγγελία για καφέ που έχετε δει

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!