Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

ForwardKeys: Καταρρέει η ρωσική, τουριστική αγορά

Άμεση αύξηση των ακυρώσεων πτήσεων από και προς τη Ρωσία προκάλεσε η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys να αποκαλύπτουν ότι για κάθε κράτηση που έγινε για ταξίδι προς τη Ρωσία, στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της έναρξης της εισβολής, υπήρξαν έξι ακυρώσεις. Αντίστοιχα, κατακόρυφη πτώση παρατηρήθηκε στον εξερχόμενο, ρωσικό τουρισμό, με την Κύπρο και την Αίγυπτο να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι αγορές προέλευσης που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά ακύρωσης, κατά σειρά όγκου, ήταν η Γερμανία 773%, η Γαλλία 472%, η Ιταλία 152%, το Ηνωμένο Βασίλειο 254%, η Ινδία 285% και η Τουρκία 116%.

Η εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση της αγοράς των ρωσικών εξερχόμενων ταξιδιών. Οι προορισμοί που υπέστησαν τα υψηλότερα ποσοστά άμεσης ακύρωσης, την περίοδο 24-26 Φεβρουαρίου, ήταν η Κύπρος (300%), η Αίγυπτος (234%), η Τουρκία (153%), το Ηνωμένο Βασίλειο (153%), η Αρμενία (200%) και οι Μαλδίβες (165%).

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι κρατήσεις εξερχόμενων πτήσεων από τη Ρωσία για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, είχαν ανακάμψει στο 32% των προ-πανδημικών επιπέδων, με ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Το Μεξικό πρωτοστατούσε με κρατήσεις πτήσεων 427% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Ακολουθούσαν οι Σεϋχέλλες (+279%), η Αίγυπτος (+192%) και οι Μαλδίβες (+115%).

Οι προοπτικές για τα ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, ήταν σημαντικά ισχυρότερες, καθώς οι κρατήσεις πτήσεων βρίσκονταν στο 46% των επιπέδων του 2019 σε προορισμούς όπως οι Μαλδίβες (+78%), οι Σεϋχέλλες (+275%) και η Αίγυπτος (+216%).

Για ορισμένες από τις προαναφερθείσες χώρες, όπως οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες και η Κύπρος, οι ρωσικές αφίξεις αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό του συνόλου των διεθνών αφίξεων. Έτσι, μια κατάρρευση των ρωσικών ταξιδιών θα έχει επιζήμιες συνέπειες για τις εξαρτώμενες από τον τουρισμό οικονομίες τους. Οι χώρες που επί του παρόντος θα υποφέρουν περισσότερο είναι η Αρμενία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 47% του συνόλου των επισκεπτών, το Αζερμπαϊτζάν (για το 44%), το Ουζμπεκιστάν (για το 34%), η Βουλγαρία (για το 18%), οι Σεϋχέλλες (για το 16%), οι Μαλδίβες (για το 15%) και η Κύπρος (για το 13%).

Η Ελλάδα στο Top 5 των κρατήσεων, πριν τον πόλεμο

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι είκοσι πρώτοι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις από Ρώσους ταξιδιώτες τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν, κατά σειρά συνολικών κρατήσεων, η Τουρκία, τα ΗΑΕ, οι Μαλδίβες, η Ταϊλάνδη, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αρμενία, οι Σεϋχέλλες, η Σρι Λάνκα, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Μεξικό, η Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιταλία και το Ουζμπεκιστάν.

Ταυτόχρονα με την κατάρρευση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, η έντονη ανάκαμψη των εγχώριων αεροπορικών ταξιδιών, αμέσως ανακόπηκε. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, οι κρατήσεις εσωτερικών πτήσεων στη Ρωσία για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ήταν κατά 25% υψηλότερες από τα επίπεδα προτού τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις μειώθηκαν κατά 77%, εξεταζόμενες σε εβδομαδιαία βάση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά, ο αντιπρόεδρος πληροφοριών της ForwardKeys, Olivier Ponti,  δήλωσε: “Το ξέσπασμα του πολέμου έχει πάντα εξαιρετικά επιζήμιο αντίκτυπο στην ταξιδιωτική βιομηχανία- και αυτό είναι που βλέπουμε εδώ, με μαζικές ακυρώσεις στις κρατήσεις πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Η ρωσική τουριστική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία- και τώρα θα υποστεί άλλο ένα σημαντικό πλήγμα. Θα υπάρξουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στους προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους επισκέπτες. Τα τρέχοντα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο των κυρώσεων, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την εικόνα. Φυσικά, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες, οι προοπτικές για τα ταξίδια θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Ωστόσο, ενώ η οικονομική ζημία φαίνεται, ήδη, ότι θα είναι τρομακτική δεν είναι τίποτα μπροστά στον ανθρώπινο πόνο”.

moneytourism

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Oι Λεμεσιανοί δέχθηκαν τις περισσότερες καταγγελίες

Taste and Hospitality

Χριστούγεννα χωρίς εισοδήματα για εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους

Taste and Hospitality

Τους Βρετανούς δεν περιμέναμε; 5.000 λίρες πρόστιμο αν ταξιδέψουν για αναψυχή!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!