Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας Πρόσωπα

TUI: «Τέλος καλό, όλα καλά» για την αποχώρηση Mordashov – Ήθελαν να τον εμποδίσουν να διαθέσει τις μετοχές του

Ο Ρώσος ολιγάρχης Alexey Mordashov, ο οποίος κατέχει το 34% τοις εκατό των μετοχών του Ομίλου TUI και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός του, υπέστη την Δευτέρα μια σειρά κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Στόχος των κυρώσεων της ΕΕ είναι να εμποδίσουν τον κ. Mordashov να διαθέσει τις μετοχές του στην TUI AG ή να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έσοδα ή κέρδη από την επένδυσή του στον ταξιδιωτικό κολοσσό.

Κατόπιν των κυρώσεων αυτών, ο κ. Mordashov παραιτήθηκε με άμεση ισχύ και από το Εποπτικό Συμβούλιο της TUI, καταθέτοντας την σχετική εντολή στην εταιρεία.

Alexei Mordashov: Russia's richest man is now an EU sanctions target | The  super-rich | The Guardian

Ο κ. Mordashov είναι μέτοχος της TUI για περίπου 15 χρόνια και κατείχε περίπου το ένα τρίτο της εταιρείας, αφού την στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Τα δύο τρίτα των μετόχων (66%) είναι από τη Γερμανία, την ΕΕ, το ΗΒ, τις ΗΠΑ ή είναι funds. Ο κ. Mordashov ήταν επίσης ένας από τους 20 εκπροσώπους στο Εποπτικό Συμβούλιο που εκλέγονται από τους μετόχους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση. Ωστόσο, η εταιρεία διοικείται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, όπως κάθε άλλη Γερμανική ανώνυμη εταιρεία και όχι από τους μετόχους ή το Εποπτικό Συμβούλιο.  Και όπως σημειώνει η εταιρία σε ανακοίνωσή της “Οι κυρώσεις της ΕΕ αφορούν τον κ. Mordashov ως πρόσωπο και όχι την TUI AG, στην οποία είναι μέτοχος. Από την άποψη αυτή, αυτές οι κυρώσεις κατά του μετόχου δεν έχουν καμία επίπτωση στην εταιρεία στην οποία κατέχει μετοχές, τους πελάτες και τους υπαλλήλους”.

Ο Mordashov, ο οποίος εδρεύει στη Μόσχα είναι πρόεδρος της χαλυβουργίας Severgroup με έδρα τη Ρωσία, η οποία είναι μέτοχος της Bank Rossiya. Έχει την πλειοψηφική ιδιοκτησία της Severgroup και είναι διευθύνων σύμβουλος της για 19 χρόνια.

Το 2017, σύμφωνα με την ανακοίνωση των κυρώσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Mordashov είχε μερίδιο 5,4% στην Bank Rossiya., «η οποία θεωρείται η προσωπική τράπεζα ανώτατων αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, η Severgroup έχει σημαντικά μερίδια στο National Media Group, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν ενεργά τις πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι η Severgroup κατέχει επίσης την JSC Power Machines, η οποία πούλησε ανεμογεννήτριες στην Κριμαία, περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία κατέλαβε πριν από αρκετά χρόνια.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της JSC Power Machines το 2018 για τον ρόλο της στην Κριμαία.

«Είναι λοιπόν υπεύθυνος για την υποστήριξη ενεργειών και πολιτικών που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφερόμενο στον Mordashov. «Είναι επίσης υπεύθυνος για την παροχή οικονομικής και υλικής υποστήριξης και επωφελείται από τους ρωσικούς λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνοι για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Ωστόσο στα όργανα της TUI συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη Vladimir Lukin, ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος του CEO της Severgroup. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει επιβάλει «περιοριστικά μέτρα» κατά 680 ατόμων και 53 οντοτήτων, δεν τον έχει προσθέσει στη λίστα.

Kύρια φωτό από την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση του με το ΠτΔ

Διαβάστε τι έγινε εκείνη την περίοδο Σεπ 2019:

NODDY DOES IT AGAIN — ALEXEI MORDASHOV ASKS THE PRESIDENT OF RUSSIA, ALSO THE PRESIDENT OF CYPRUS, TO BELIEVE WHAT A GOOD BOY HE IS

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λ.Κωστρίκης- «Ξέρω τι έκανες»…χθες στη Λεμεσό: Προειδοποιεί με επαναφορά μέτρων

Taste and Hospitality

Γερμανία: Συσκότιση και απίστευτα μέτρα για να…βγει ο χειμώνας

Taste and Hospitality

Τα πιο περίεργα super foods του πλανήτη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!