Πρόσωπα Φιλοξενία

Πέτρος Σαγάνας: «Στόχος η εδραίωση της Ελλάδας ως top of mind τουριστικού προορισμού»

Αυτοί που προσφέρουν υπηρεσίες στους επισκέπτες θα πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένοι και να εκτελούν επαγγελματικά τα καθήκοντα τους με προθυμία και άνεση. Κύρια  αποστολή του Γραφείου ΕΟΤ Λευκωσίας είναι η τουριστική προβολή της Ελλάδας στην Κύπρο, καθώς η ενίσχυση της αξίας του Ελληνικού Τουρισμού, σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ανάμεσα στα προσόντα που θα πρέπει να έχει αυτός που εκπροσωπεί τον ΕΟΤ  είναι κυρίως να διακατέχεται από τουριστική συνείδηση και να κατέχει τις βασικές γνώσεις για την ιστορία και το πολιτισμό της χώρας στην οποία εκπροσωπούν. Οι δεξιότητες και οι γνώσεις στα μεγαλύτερα συν του Προϊστάμενου Yπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Κύπρου, Πέτρου Σαγάνα, ο οποίος ξετυλίγει το κουβάρι του οράματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αποκλειστικά στο Taste and Hospitality.

Πείτε μας λίγα λόγια για την μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία

Εργάζομαι στον Ελληνικό Οργανισμό τουρισμού από το 1980 και έχω υπηρετήσει σε πολλές και διαφορετικές θέσεις με άξονα κυρίως το αντικείμενο της τουριστικής προβολής. Ενδεικτικά έχω υπηρετήσει στα Γραφεία του ΕΟΤ σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και τώρα στην Κύπρο, ενώ από το 2017 έως τον Αύγουστο του 2021 διατέλεσα Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής του ΕΟΤ. Κατέχω πτυχίο ανθρωπιστικών σπουδών, είμαι έγγαμος και έχω δύο τέκνα.

Ποιο το όραμα του ΕΟΤ;

Ο ΕΟΤ είναι Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με ένα δίκτυο 17 γραφείων στο εξωτερικό. Έχει κύρια αποστολή την οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού τουρισμού με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας, υλοποιώντας δράσεις τουριστικής προβολής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη για την υποστήριξη και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η αποστολή του είναι να ενισχύσει την αξία του Ελληνικού Τουρισμού, σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και ταυτόχρονα την αύξηση των τουριστικών εσόδων, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι το παραγόμενο προϊόν του διαχέεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για το 2022;

H εθνική στρατηγική marketing για τον τουρισμό είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο, σύγχρονο, ελκυστικό, υγειονομικά ασφαλή, πολυνησιακό προορισμό με παράλληλα πολυποίκιλη ενδοχώρα, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας ταυτόχρονα το παραδοσιακό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» με οριζόντιο γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Στόχος η εδραίωση της Ελλάδας ως top of mind τουριστικού προορισμού, και ως προορισμού μοναδικών και πολυθεματικών εμπειριών δίνοντας προτεραιότητα για το 2022 στον τουρισμό υπαίθρου—ορεινό, ευεξίας, γαστρονομικό, πολιτιστικό, αναψυχής και πολυτέλειας, ώστε να ενισχυθεί η άμβλυνση της εποχικότητας και  η επέκταση της τουριστικής περιόδου, για τουρισμό όλο τον χρόνο και η ισόρροπη γεωγραφικά προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ζητούμενο την γεωγραφική διασπορά των επισκεπτών στις περιφέρειες της χώρας.

Η ποικιλία των θεματικών εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα στον επισκέπτη αναδεικνύεται μέσα από την διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ με κεντρικό μήνυμα «All you want is GREECE», η οποία συμπληρώνεται με επιμέρους υποκαμπάνιες για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού με μήνυμα «Greece does have a winter» και για την προώθηση των City Breaks, όλο τον χρόνο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μήνυμα «greekend* end you week like a greek».

Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της στρατηγικής το Γραφείο ΕΟΤ Κύπρου, στοχεύει μέσα από διαφορετικές δράσεις να προβάλει και να αναδείξει στους Κυπρίους, λιγότερο γνωστούς ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και προορισμούς της ενδοχώρας και ορεινούς προορισμούς, που προσφέρονται για επίσκεψη όλο τον χρόνο και προσφέρουν πολλές και διαφορετικές εμπειρίες και δραστηριότητες (ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, rafting, ιππασία, επισκέψεις σε οινοποιία κ.α.).

Υπάρχει μια αυξητική τάση τουρισμού από Κύπρο προς Ελλάδα. Εντοπίζετε τουριστικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο χώρες σ’ ότι αφορά την ροή τουριστών;

Οι Κύπριοι αγαπούν την Ελλάδα και την επισκέπτονται τακτικά περισσότερες από μια φορές τον χρόνο. Τα τελευταία δύο χρόνια η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία επλήγη σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορονοιού, γεγονός που επηρέασε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, με αποτέλεσμα τη μείωση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.

Η υποχώρηση της πανδημίας και η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού προοιωνίζει ότι το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, μεγαλύτερης ανάκαμψης και αύξησης των τουριστικών ροών.

Ποιες οι προσδοκίες σας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου;

Είναι η θετική εξέλιξη μιας πολύχρονης προσπάθειας για την ακτοπλοική σύνδεση, μετά από περίπου 20 χρόνια, των δύο χωρών. Θεωρώ ότι θα συνεισφέρει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα για τους ταξιδιώτες και τις οικογένειες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι απόλυτοι ταξιδιωτικοί προορισμοί της Ουνέσκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Τα Τεισιά της Μαδαρής: Ένα μονοπάτι ανάμεσα στα σύννεφα (EIKONEΣ)

Taste and Hospitality

Έπιασαν δουλειά για το αστεροσκοπείο Τροόδους

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!