Νέα Νεα της Αγορας

Τουρισμός σε αναζήτηση πελατών και προσωπικού

Αχρείαστη είναι η συνέχιση των συνεντεύξεων για διαπίστωση των αναγκών εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, στη βάση των δεδομένων που δημιουργεί η ρώσο – ουκρανική σύρραξη, διαμηνύει η ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και καλεί την υπουργό Εργασίας να παγώσει τη διαδικασία.

Εντός των ημερών το υπουργείο εργασίας αναμένεται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο θα διευρύνονται τα επαγγέλματα στα οποία επιτρέπεται η απασχόληση ξένων φοιτήτών, ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και στα κέντρα αναψυχής.

Ωστόσο, οι εργοδότες εξακολουθούν να επιμένουν στις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, υποστηρίζοντας ότι έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς της οικονομίας.

Αύξηση μισθών για προσέλκυση εργαζομένων

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι ζητείται η διακοπή της διαδικασίας των συνεντεύξεων από το Υπουργείο Εργασίας και το πάγωμα οποιασδήποτε άδειας εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.

Επιχειρώντας να επεξηγήσει την ουσία του προβλήματος, παρέπεμψε σε δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απαντώντας σε επιχειρηματίες που ζητούν άδεια για εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό επικαλούμενοι προβλήματα εύρεσης προσωπικού από την εγχώρια αγορά, απάντησε «πληρώστε περισσότερα για να βρείτε εργαζόμενους».

Συνεπώς σημείωσε ο κ. Μάτσης «θεωρούμε ότι τα δεδομένα διαφοροποιούνται με τρόπο έτσι ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων να μπορεί να καλυφθεί από τους υφιστάμενους ανέργους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και εάν υπάρχουν επιπρόσθετες ανάγκες, η λύση θα δοθεί με τις άδειες που θα παραχωρηθούν σε φοιτητές για τους οποίους έχουν γίνει ήδη ειδικές διευθετήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, τα νέα δεδομένα δημιουργούνται ως απότοκο της ρώσο ουκρανικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι αναμένεται σημαντική απώλεια τουριστικού ρεύματος  από Ρωσία και Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται πέραν των 800 χιλ., σε συνάρτηση με ένα αριθμό ευρωπαίων που ενδεχομένως να μην μπορέσουν τελικά να καλύψουν ένα μέρος της απώλειας, λόγω των πληθωριστικών τάσεων που διευρύνονται συνεχώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών τους.

Επομένως σημείωσε, «θεωρούμε αχρείαστη τη συνέχιση της διαδικασίας παραχώρησης αδειών για εισαγωγή ξένων εργαζομένων».

Δεν δικαιολογείται η παραχώρηση αδειών ξένων εργαζομένων

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στη StockWatch, ότι «με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η σύρραξη στην Ουκρανία δεν δικαιολογείται η συνέχιση της συζήτησης στο Υπουργείο Εργασίας για παραχώρηση άδειας εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Αντίθετα ανέφερε η κ. Χαραλάμπους ότι ο βασικός στόχος του υπουργείου και των εργοδοτών είναι να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό που απασχολείτο στα ξενοδοχεία το 2019.

«Εάν παρ’ όλα αυτά απαιτηθεί η πλήρωση κάποιων θέσεων, εισηγηθήκαμε όπως μέσα από τις σωστές και νόμιμες διαδικασίες να εργοδοτηθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία», επεσήμανε.

Να μην χαθούν τουρίστες λόγω έλλειψης προσωπικού

Την αντίθεση του στην εισήγηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασε σε δηλώσεις στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνεντεύξεων και με την επαρχία Αμμοχώστου.

ΣΥΡΙΖΑ: 80.000 εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό δεν θα λάβουν  επίδομα ανεργίας | Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να διαφανεί ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που ζητούν οι ξενοδόχοι και να δοθούν προκαταρτικές άδειες, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο βαθμό που θα το επιτρέπουν οι εξελίξεις με τον τουρισμό.

Επεσήμανε ότι «ούτε οι ξενοδόχοι θέλουν να προσλαμβάνουν κόσμο εάν δεν έχει τουρισμό», ωστόσο ανέφερε ότι «υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση και σιγά σιγά να στραφούμε σε ομαλότητα, διότι τώρα ξεκινά η τουριστική περίοδος».

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να μην μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες επειδή δεν έχουμε προσωπικό, διότι ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι τεράστιος και το τίμημα θα είναι ανυπολόγιστο εάν χάσουμε τουρίστες», προειδοποίησε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να καλυφθεί το κενό από πρόσφυγες από την Ουκρανία υπέδειξε ότι στον τουρισμό χρειάζονται ειδικές γνώσεις και ειδικά στη γλώσσα.

Σημείωσε ότι «θα μπορούσαν ωστόσο να εργοδοτηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας που έχουν εξίσου άμεση ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό».

Δεδομένες οι ανάγκες για προσωπικό

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σε δηλώσεις στη StockWatch, τάχθηκε επίσης υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνεντεύξεων ώστε να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Σημείωσε ότι σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας χρειάζονται προσωπικό όπως και στον τουρισμό.

«Γι’ αυτό ακόμη και αν αναμένεται ότι θα υπάρχει μείωση τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, οι ανάγκες είναι δεδομένες», είπε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εργοδότησης προσφύγων από την Ουκρανία, είπε ότι «εάν και εφόσον έρθουν και μπορούν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς της οικονομίας, είναι ευπρόσδεκτοι». «Αλλά», τόνισε, «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις πιθανότητες».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τόκιο: Ξενοδοχείο εμπνευσμένο από το Toy Story

Taste and Hospitality

Θέματα ενέργειας απασχολούν τα ξενοδοχεία

Taste and Hospitality

Ισχυροί άνεμοι έως 10 μποφόρ «σαρώνουν» την Kύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!