Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Petit Beurre: Μια ιστορία που ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Πόλη και μετά στην Αθήνα…

Η αναγνωρισιμότητα ξεπερνάει το 80% σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι τα αγαπημένα μας μπισκότα που τα τρώμε είτε σκέτα ή τα βουτάμε στον καφέ και το γάλα ή τα χρησιμοποιούμε ως βάση μπισκότου σε πολλά γλυκά. Ένα τέτοιο γλυκό είναι το μπανόφι με σπιτική καραμέλα που κάνω και γλείφουμε τα δάχτυλα μας στο σπίτι.

Μια ιστορία που ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Πόλη και μετά στην Αθήνα.. για να φτάσει στους φούρνους των γιαγιάδων μας. Ένα βουτυρένιο άρωμα και μια λαχταριστή γεύση που έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια!

Πώς να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα petit-beurre — Madame Gâteaux

Γαλλία 1886/ Πώς δημιουργήθηκαν τα μπισκότα Πτι Μπερ

Τα μπισκότα Πτι Μπερ (Petit Beurre) -που μοσχοβολάει οι τόπος με βούτυρο μόλις τα ανοίγεις- γεννήθηκαν στην πόλη Ναντ της Γαλλίας τον 19ο αιώνα. Εκείνη την εποχή η Ναντ μετατρεπόταν με μεγάλη ταχύτητα από μια παλιού τύπου πολιτεία σε μια έντονα βιομηχανική πόλη με δημόσια συγκοινωνία, τρένο και άλλα πρωτοποριακά.

Εδώ εμφανίζεται η μικρή γαλλική οικογενειακή επιχείρηση Lefèvre-Utile (LU). Ιδρυτές της εταιρίας ήταν ο Jean-Romain Lefèvre και η σύζυγός του Pauline-Isabelle Utile. Το ζευγάρι αρχικά εμπορευόταν αγγλικά μπισκότα και σκεφτόταν παράλληλα με αυτό το εμπόριο, να ξεκινήσει και τη δική του παραγωγή. Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να εμπνευστούν τη “μαγική συνταγή”, που λατρεύουν πλέον όλοι μέχρι σήμερα.

Η πρώτη “χρυσή” φουρνιά βγήκε απ’ τους φούρνους της μικρής επιχείρησης στις 8 Σεπτεμβρίου του 1886… 40 χρόνια μετά μετά την εμφάνιση της Lefèvre-Utile στη Ναντ. Έκτοτε ακολούθησαν αμέτρητες φουρνιές μέχρι να κατακτήσουν κάθε ουρανίσκο!

Τι συμβολίζει το μπισκότο

Όχι δεν είναι ένα τυχαίο μπισκότο, με τυχαίο σχήμα. Το μπισκότο έχει ιδιαίτερο σχήμα και χαρακτηριστική κυματιστή/δαντελωτή κοπή. Τα 4 «αυτάκια» που βλέπουμε στις γωνίες του, συμβολίζουν τις 4 εποχές του χρόνου. Τα συνολικά 48 «κυματάκια/δοντάκια» του (10 σε κάθε μικρή πλευρά και 14 σε κάθε μεγάλη) μαζί με τα «αυτιά» παραπέμπουν στις 52 εβδομάδες του χρόνου.

«Τίποτα δεν ενθαρρύνει τη λαιμαργία καλύτερα από τη σαγήνη» συνήθιζε να λέει αστειευόμενος ο Lefèvre.

Lu Lu Petit-Beurre nantes poster – Poster Museum

Μισκότα Πτι Μπερ: Μια πρωτοποριακή διαφήμιση

Η φαντασία του δημιουργού των Πτι Μπερ συνεχίστηκε με μια εντυπωσιακή -για τα δεδομένα εκείνης της εποχής- στρατηγική διαφήμισης:

  • σαφής λογοτύπηση
  • καλλιτεχνικές συσκευασίες
  • αφίσες
  • δημόσιες διαφημίσης στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις οποίες ανέθεσε σε κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Γάλλος ζωγράφος και εικονογράφος του καιρού του, Firmin Bouisset

Ο Lefèvre ήθελε το μπισκότο του να έχει ιδιαίτερες αξίες, εικόνες και συναισθήματα

Ήθελε να περιγράφει μια ιστορία και το πέτυχε.

Κωνσταντινούπολη 1916

Μπισκότα Πτι Μπερ με άρωμα Ελλάδας

Η Μαρία Παπαδοπούλου, μια απλή νοικοκυρά στην Κωνσταντινούπολη, φτιάχνει τα δικά της μπισκότα για τα παιδιά της. Κάθε φορά που τα έψηνε, μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά από φρέσκια σπιτική ζύμη και βούτυρο. Ήταν τόσο νόστιμα που αποφάσισε να τα πουλάει, ώστε να παίρνει κι ένα χαρτζιλίκι για την οικογένεια της. Έτσι, τα τρία της παιδιά άρχισαν να τριγυρνάνε στους μαχαλάδες της Πόλης με κασελάκια και η φήμη της Μαρίας να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες Πολίτισσες νοικοκυρές.

Αποφάσισε πως θέλει να τα βελτιώσει κι άλλο και άρχισε να παίζει με το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αρωματικά. Ήθελε να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα τα μπισκότα της, σαν εκείνα τα τετράγωνα, αφράτα με τα δοντάκια μπισκότα.. να δεις πώς τα έλεγαν.. ναι Petit Beurre.

Η μυστική συνταγή

Τα δύο μυστικά της ήταν: η σόδα και η αμμωνία. Η μυστική συνταγή αποτελούσε για όλους ένα μυστήριο, αφού κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ποιο συστατικό εκτοξεύει τη γεύση του μπισκότου. Η Μαρία Παπαδοπούλου ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, τα ονόμασε Πτι Μπερ και ο άντρας της που ήταν μαραγκός έφτιαξε μια ξύλινη σφραγίδα με το δικό τους σήμα “Πτι μπερ Παπαδοπούλου Ελλάς”.

Πειραιάς 1922

Τα μπισκότα Πτι Μπερ ταξιδεύουν και η Ελλάδα καλωσορίζει μία από τις μακροβιότερες βιομηχανίες της.

Η Μικρασιατική Καταστροφή διακόπτει τον ρυθμό ζωής της οικογένειας και η γυναίκα που έχει χάσει πλέον τον άντρα της, παίρνει τα παιδιά της και ξεκινάει για τη Μασσαλία. Σε μια στάση του πλοίου στο λιμάνι τους Πειραιά, κατεβαίνουν για ξεκούραση. Εκεί σε ένα καφενεδάκι, η Παπαδοπούλου παίρνει την απόφαση να μείνει στην Αθήνα και να διαδώσει εκεί τα μπισκότα της. Θα την βοηθούσαν τα παιδιά της που πλέον ξέρανε πολύ καλά το πώς να το κάνουν!

Και ο μύθος συνεχίζεται

Οι γιαγιάδες μας θα μοσχοβολήσουν τα σπίτια τους και εμείς θα συνδέσουμε αυτή τη λιχουδιά με τα παιδικά μας χρόνια. Πολύ σύντομα έστησε την πρώτη βιομηχανία παραγωγής. Στην αρχή παρήγαγε αποκλειστικά τα Πτι Μπερ, όμως σύντομα ακολούθησαν τα μπισκότα Μιράντα, τα κρημ κράκερς και τα γεμιστά μπισκότα με γεύσεις.Το 1938 εγκαινιάζεται το πρώτο εργοστάσιο τους στην Αθήνα. Το 1955 δημιουργείται το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη. Η ανοδική πορεία της επιχείρησης συνεχίζεται και με φρυγανιές, ψωμί του τοστ, κριτσίνια, παξιμάδια κ.α.

2659-2660 Greece - Advertisements (MNH) | Retro ads, Vintage  advertisements, Old advertisements

Σήμερα η εταιρία παράγει 150 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Premium ποτά για ξεχωριστά δώρα…σ’αυτούς που λατρεύουν το ουίσκι, ρούμι και κονιάκ!

Taste and Hospitality

Οι τάσεις που αλλάζουν την εστίαση: Η εμπειρία και η επανάσταση των μηχανών

Taste and Hospitality

Glenglassaugh: Με ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στους αιώνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!