Νέα Νεα της Αγορας Πρόσωπα

Το ‘παν και το έκαναν – Ρώσοι ολιγάρχες έκλεισαν γραφεία στην Κύπρο και έφυγαν

Άρωμα κυπριακό έχουν τα νέα άτομα της μαύρης λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία περιλαμβάνονται Ρώσοι ολιγάρχες. Οι κυρώσεις αφορούν τα ίδια τα πρόσωπα καθώς και ορισμένες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν είτε ως μέτοχοι, είτε σε διάφορες θέσεις εταιρειών συμπεριλαμβανομένου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε μια από τις εταιρείες η οποία απέκτησε τον περασμένο Ιούνιο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της εταιρείας Ascendis Health Ltd, η οποία αποτελείται και από την εταιρεία Remedica Ltd, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση υψηλής ποιότητας ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, η εταιρεία Letterone Investment Holdings SA με έδρα το Λουξεμβούργο, συμμετείχε αριθμός Ρώσων ολιγαρχών. Πρόκειται για τους Μιχαήλ Φρίντμαν, Πετρ Αβεν, Γερμάν Χαν, Αλεξέι Κουζμίτσεφ και Αντρέι Κοσογκόφ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους με απόφαση της Letterone στις 8/3/2022. Φρίντμαν, Άβεν, Κουζμίτσεφ και Χαν είναι οι κύριοι μέτοχοι του ομίλου Alfa Group που περιλαμβάνει και την Alfa Bank Ρωσίας. Στη λίστα της 14ης Μαρτίου περιλαμβάνονται οι Κουζμίτσεφ και Χαν, ενώ οι οι τραπεζίτες Φρίντμαν και Άβεν περιλαμβάνονται σε προηγούμενη λίστα.

Βίκτορ Ρασνίκοφ

Στην τελευταία λίστα των κυρώσεων που φιγουράρει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς φιγουράρει και το όνομα του Ρώσου ολιγάρχη και προέδρου της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας Magnitogorsk Iron & Steel Works, Βίκτορ Ρασνίκοφ. Ο τελευταίος είναι ο κύριος ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία, της MMK (87,26% των μετοχών από το 2015), η οποία ελεγχόταν μέσω της κυπριακής εταιρείας του Mintha Holding Limited. Στις 3/3/2022, ο βασικός μέτοχος της MMK Βίκτορ Ρασνίκοφ μεταβίβασε το μερίδιό του από την Mintha Holding που εδρεύει στην Κύπρο στη ρωσική Altair LLC. Η χαλυβουργική εταιρεία MMK σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τη φθίνουσα ελκυστικότητα της Κύπρου και προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται στη Ρωσία στον τομέα της εταιρικής ρύθμισης.

Εδώ και ημέρες έκλεισε τα γραφεία που διατηρούσε στη Λευκωσία, απολύοντας όλο το προσωπικό, ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ιδιοκτήτης του χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού ομίλου Nafta Moscow και μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας από τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Η καθαρή αξία της περιουσίας του Κερίμοφ και της οικογένειάς του εκτιμάται σε 9,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Ο Κερίμοφ βρέθηκε στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ της 15/3/2022, γιατί στις 24/2/2022 συμμετείχε σε συνάντηση ολιγαρχών στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα τον αντίκτυπο των ενεργειών μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Η ΕΕ έχει επεκτείνει τη μαύρη λίστα για τη Ρωσία ώστε να περιλαμβάνει επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και εταιρείες από τη χώρα. Εκτός από τους ολιγάρχες, στη λίστα περιλαμβάνονται λομπίστες και προπαγανδιστές που σύμφωνα με την Κομισιόν προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της μηχανουργικής. Στη λίστα βρίσκουμε και τον Αλεξάντρ Σόκιν, πρόεδρο της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Mechel PAO και μέλος του προεδρείου του ανώτατου συμβουλίου του πολιτικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Έδρα της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας γεωτρήσεων πετρελαίου Eurasia Drilling βρίσκεται στην Κύπρο όπου ο Σόκιν διατηρεί τη θέση του διευθυντή. 

Η Ιταλία κατέσχεσε γιοτ μισού δισ. ευρώ του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι  Μελνιτσένκο

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στον Βλαντιμίρ Ρασέφσκι διευθύνοντα σύμβουλο και διευθυντή της EuroChem Group AG, μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ανόργανων λιπασμάτων στον κόσμο. Προηγουμένως (μεταξύ 2004 και 2020) ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας άνθρακα JSC Suek. Πρόκειται για μεγάλες ρωσικές εταιρείες, των οποίων συνιδιοκτήτης είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μελνιτσένκο. Τα δύο πρόσωπα δραστηριοποιούνται με πολλές εταιρείες στην Κύπρο.

Άγγελος Νικολάου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ξέφυγε ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Στο στόχαστρο τα σούπερ-μάρκετ!

Taste and Hospitality

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Εκστρατεία σε ξενοδοχεία εστιατόρια και υποστατικά διανομής φαγητών

Taste and Hospitality

Ανοίξτε τα κέντρα διασκέδασης «φωνάζουν» οι 4000 εργαζόμενοι του κλάδου

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!