Άποψη Νεα της Αγορας

Το πιο μεγάλο μου ταξίδι…ΕΣΥ

Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω  με βάση ποιας λογικής γράφουμε ευχές στα social αφιερωμένες στα παιδιά μας, τη στιγμή που κάθονται ήδη δίπλα μας ή κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Αυτό το κάνω και ‘γω κάθε χρόνο που έχουν γενέθλια.

Σε λίγο αλλάζει η μέρα (22/3) και η κόρη μου κλείνει 18 ετών. Τώρα έχω αντιληφθεί γιατί τόσα χρόνια, ένοιωθα την ανάγκη να γράψω δυο λόγια και να αναρτήσω φωτογραφίες της και να μοιραστώ μαζί με τους «ακόλουθους» το μαντάτο των γενεθλίων: Αυτό που ήθελα ουσιαστικά μάλλον ήταν να επιβραβεύσω τον εαυτό μου γιατί είμαι μαμά. Και αυτό μόνο οι γονείς μπορούν να το καταλάβουν. Την τελευταία δεκαετία πρόταξα την ιδιότητα μου ως μητέρα και άφησα στο περιθώρειο ή καλύτερα ακύρωσα από το μυαλό μου εκείνη την καριέρα…την σπουδαία με τα φρου -φρου, αρώματα και δόξες και κατάφερα να συνδυάσω αυτά που αγαπώ περισσότερο: Τα παιδιά, να διαβάζω, να γράφω και να ταξιδεύω.

Κάποια παιδιά και κάποιες οικογένειες είναι αλλιώς. Ή καλύτερα η κάθε οικογένεια είναι αλλιώς με ότι αυτό να συνεπάγεται και να ερμηνεύεται από τον καθένα.

Τα πιο όμορφα ταξίδια τα έκανα μαζί της: Σε καράβια,  αεροπλάνα,  δρομάκια,  πόλεις και χωριά. Οι πιο ωραίες αναμνήσεις ταξιδιών έχουν το όνομα της. Έμαθε από μωρό να φτιάχνει ένα σακίδιο με τα απαραίτητα. Στον ώμο να το φοράει και με τα μικρά χεράκια της, να κρατάει ένα παγουράκι νερό και να με «ακολουθεί».

Ένα πρωινό όταν έκανα περιοδεία σε χώρο ξενοδοχείου μου ξέφυγε – Πλησίασε τα άλογα και σε ηλικία τριών ετών ζήτησε να μάθει ιππασία. Και τα κατάφερε. Αγωνίζεται και προσπαθεί για ακόμη ένα τρόπαιο.

Μυστήριο και παράξενο παιδί…Δεν μιλάει πολύ και όταν το κάνει ο λόγος της κοφτός και περιεκτικός. Ακριβώς όπως πράττει η φύση: Όταν κάτω από το χιόνι η γη σείεται και ετοιμάζει το έδαφος της για τον ερχομό της Άνοιξης. Έμαθε να κάνει υπομονή…Έμαθε πως η αξιοπρέπεια δεν κάνει θόρυβο και δεν χωράει σε αυτή κανένα δάκρυ. Έμαθε να κοιτάει τον πρόσωπο της στον καθρέφτη κατάματα. Ήξερε πως το γκρίζο χρώμα δεν θα έχει νόημα στη ζωή της. Έδιωχνε το μαύρο και το έκανε άσπρο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Νοιώθω τύψεις για ότι δεν σου έδωσα – για όσα δεν μου είπες ότι έχεις ανάγκη ενώ ήξερα ότι είχες. Νοιώθω άβολα ακόμη όταν με «έστησες στον τοίχο» για να ζητήσεις εξηγήσεις για τα «παραμύθια» που προσπάθησα να σου «πουλήσω» για τις βόλτες της Κοκκινοσκουφίτσας και το  «Λύκε, λύκε είσαι εδώ». ‘Ήξερες πως ήταν απλές περιγραφές, όπως φαντάζομαι ξέρει πια κάθε παιδί.

Κοιτάζεις σχεδόν κάθε βράδυ τα άστρα με το τηλεσκόπιο σου…Ξέρεις τα πάντα για αυτά. Στη βιβλιοθήκη σου υπάρχει όλος ο πλανήτης  όπου  μέσα από τις σελίδες των βιβλίων ξεπηδάει ο κόσμος που δεν σου δίδαξαν δάσκαλοι και καθηγητές αλλά ούτε και η μαμά.  Ξέρεις, πως η ζωή είναι σαν ποιητικό έργο  που μπορεί να αναλυθεί από τον καθένα αλλιώς. Ξέρεις ήδη αστείες ιστορίες, μύθους, μεταφυσικές έννοιες.

Έχω μοιραστεί τόσα πολλά μαζί σου, κόρη μου και πάντα θα σου χρωστώ ένα ακόμη ταξίδι – όχι στους προορισμούς που δεν κατάφερα να σε πάω, σε εκείνους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες που εσύ ονειρεύεσαι να δεις, αλλά ακόμη μια διαδρομή να διανύσουμε μαζί…

Γιατί το ταξίδι είναι ο τρόπος για να δει ο άνθρωπος μέσα σ’ αυτό τη ψυχή του. Τα δικά μας ταξίδια δεν κοστίζουν. Με όχημα το στυλό, το ταξίδι, τ’ όνειρο και τη φωτογραφική σου κάμερα, μάθαμε να σκαρφαλώνουμε βουνά, να θαυμάζουμε τη θέα και να λέμε από ψηλά: «Αυτή είναι αληθινή ζωή».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Αφιερωμένο σε σένα, μικρή μου. Το ταξίδι της μητρότητας χιλιάδες χλμ, εκατομμύρια λέξεις που κλειδώνουν πάντα στο τέλος μ’ ένα: Χρόνια πολλά, Σε αγαπώ…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Πάνω από €4 εκατ. τα κέρδη του The Mall of Cyprus

Taste and Hospitality

Η Σερβία απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών και λαδιού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!