Παρουσίαση Φιλοξενία

Ώρα για αγροτουρισμό…H εξαιρετική γοητεία της Τόχνης

Τόχνη:  Ένα μικρό γραφικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας. Βρίσκεται πολύ κοντά στο νεολιθικό συνοικισμό Χοιροκιτίας και χτισμένο στις δύο πλαγιές που δημιούργησε ο ποταμός «Αρκάτζιν». Είναι από τους πιο όμορφους αρχιτεκτονικά οικισμούς με ταβέρνες, καφενείο και πολλά αγροτουριστικά καταλύματα. Προσκεκλημένοι του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού βρεθήκαμε εκεί για καφέ, βόλτες στα σοκάκια και φυσικά μεσημεριανό.

Μπαίνοντας στο χωριό μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τους λόγους που κάνουν την Τόχνη τόσο ξεχωριστή. Το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού χαρακτηρίζεται από λοφώδη τοπογραφία, το δε υψόμετρο στο βόρειο τμήμα του φθάνει τα 350 μέτρα. Το χωριό διασχίζει μικρός χείμαρρος. Η ονομασία του χωριού πιθανώς προέκυψε από τη λέξη τέχνη και από την παραφθορά της. Οι Τοχνίτες θεωρούνται καλοί τεχνίτες της πέτρας, κάτι που φαίνεται και από τα χαρακτηριστικά πετρόκτιστα σπίτια. Σε κάθε σοκάκι και στις αυλές των σπιτιών βλέπουμε λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές. Νέοι άνθρωποι κάνουν βόλτες και μπροστά μας η εκκλησία των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Δίνουμε ραντεβού στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, τα οποία στεγάζονται σε ένα παραδοσιακό κτίριο με εσωτερική καμάρα, όπου προγενέστερα υπήρχε καφενείο. Ανάμεσα σε συναδέλφους πίνουμε κυπριακό καφέ και οι συζητήσεις περι ανάπτυξης της περιοχής αρχίζουν, αφού πλέον η Τόχνη έχει γίνει ένας από τους must αγροτουριστικούς προορισμούς της Κύπρου. Πρώτος σταθμός η πετρόχτιστη κεντρική εκκλησία του χωριού, Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι κτισμένη πάνω σε ένα γεφύρι που ενώνει τις δυο βουνοπλαγιές που βρίσκεται το χωριό και διαπερνάται από τον «ποταμό της καμάρας», όπως τον αποκαλούν.

Ο ναός του 14ου αιώνα, πιθανόν βρίσκεται πάνω στον παλιό ναό που έκτισε η ίδια η Αγία Ελένη το 326 μ.Χ., όταν είχε επισκεφθεί την Κύπρο επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Δίπλα στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, υπάρχει και ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο με σπάνια και σημαντικά εκθέματα (όπως δύο Ιερά Ευαγγέλια του 1588 και του 1811), ενώ στα δυτικά, παράλληλα με τον ποταμό υπάρχει το παλιό λατομείο. Στο βουνό υπάρχουν κατακόρυφες χαράδρες, αποτέλεσμα της επεξεργασίας της πέτρας που γινόταν στην περιοχή.

Οι στενοί δρόμοι, τα μακρυνάρια, τα δίχωρα και τα ανώγεια κτισμένα όλα με πέτρα προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία στο χωριό. Για το λόγο αυτό αξίζει να χαθείτε στα στενά δρομάκια του χωριού, για να μελετήσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, αλλά παράλληλα να γνωρίσετε τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Μάλιστα η Τόχνη σας δίνει τη δυνατότητα να την εξερευνήσετε είτε με ποδήλατο είτε με άλογο, μέσα από τα κέντρα ποδηλασίας και ιππασίας που βρίσκονται στο χωριό. Για τους φυσιολάτρες προσφέρεται επίσης ένα μονοπάτι μελέτης της φύσης, 2.8 χιλιομέτρων, που οδηγεί κυκλικά και νοτιανατολικά του χωριού.

Το ήσυχο και φιλόξενο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου και τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων, μπορούν να σας προσφέρουν μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία.

Εάν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε σε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, το σίγουρο είναι πως θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο χωριό οργανώνονται πολλές δραστηριότητες όπως, workshops για το πώς γίνεται το χαλούμι αλλά και το λάδι, γιόγκα στη φύση αλλά και επισκέψεις στα κοντινά μνημεία.

Ο αγροτουρισμός είναι μία ειδική μορφή τουρισμού υπαίθρου κατά την οποία οι τουρίστες έρχονται κοντά στη φύση. Το μεσογειακό κλίμα, η κουλτούρα, η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι τέτοια που μπορούν να εντάξουν τον αγροτουρισμό στο Κυπριακό «χαρτοφυλάκιο». Πρόκειται άλλωστε για μια μορφή τουρισμού που δεν έχει μια συγκεκριμένη εποχή.

Ευχαριστίες στο Κοινοτικό Συμβούλιο για τη φιλοξενία και το  εστιατόριο «Νόστος» που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού για τους υπέροχους μεζέδες που μας πρόσφεραν.

Κύρια φωτο:Cyprus Villages – Agrotourism Holidays

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Aκάμας: Σ’ ένα δάσος που…κοιμάται (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Πώς η σαμπάνια έγινε το ποτό των Βασιλέων

Taste and Hospitality

Ρολόγια μεγάλου μεγέθους για τοίχους είναι μόδα – 24 ιδέες έμπνευσης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!