Παρουσίαση Φιλοξενία

Ό,τι και να έχει σηκώσει στις πλάτες της, η Καστοριά θα μοιραστεί τα πάντα μαζί σου! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Άιντε τώρα να αδειάσεις εικόνες για να είσαι έτοιμη να γράψεις για τον επόμενο προορισμό. Μπήκαμε σ’ ένα Minibus με οδηγό τον κύριο Λάμπρο. 161 χιλιόμετρα απόσταση μέχρι την Καστοριά διασχίζοντας την οδό Εγνατίας. Σ’ όλη τη διαδρομή δεν μιλούσα. Γλυκόπικρα συναισθήματα για την λαχτάρα του γυρισμού στα Ιωάννινα καθώς ήμουν σίγουρη ότι «κάτι είχα αφήσει πίσω μου». Δύο μέρες μόνο και αυτή η πόλη κατάφερε να ξυπνήσει τόσα πολλά. Αναρωτιόμουν τι θα συναντούσα στην Καστοριά, μια πόλη που είχα επισκεφθεί πιτσιρίκι και οι μόνες θύμησες ήταν οι σταλαγμίτες στην Σπηλιά του Δράκου και η λίμνη που ήθελα τόσο πολύ να κολυμπήσω.

Η Καστοριά είναι γνωστή  για την τέχνη και το εμπόριο της γούνας από την Βυζαντινή περίοδο. Αποτέλεσε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος του εμπορίου γούνας και το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στην Ευρώπη. Παράλληλα με την ανάπτυξη της γουνοποιίας, το εμπόριο γούνας και των ειδών παραγωγής της άνθησε με αποτέλεσμα ήδη από τον 19ο αιώνα τη μετανάστευση και τη δημιουργία πολλών οικονομικά αναπτυγμένων παροικιών από Καστοριανούς στη Ν.Υόρκη, το Παρίσι, το Μόναχο, τη Λειψία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού.

Μπαίνω στο κινητό και βλέπω φωτογραφίες μιας άλλης εποχής του Δήμου. Η αίγλη παντού. Με τις κυρίες των κυρίων να πρωταγωνιστούν με τις επιβλητικές γούνες ποζάροντας στα κλικ των φωτογράφων. Το οδήγημα του κ. Λάμπρου με νανουρίζει. Είχα αποκοιμηθεί…

Λίγο πριν από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής θα μπούμε στην Καστοριά που βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Μια στάση στο Δημαρχείο και από κεί στο οινοποιείο Στεργίου. Προσπαθώ να κατανοήσω αν όντως αυτό που έβλεπα ήταν αληθινό. Σ’ όλη τη διαδρομή, σε κάθε στροφή κάθε εικόνα είναι λες και βγήκε από καρτ ποστάλ. Παλιά αρχοντικά, cafes, εναλλακτικά καφενεία, μαγαζιά οι όχθες της πανέμορφης λίμνης, εκκλησίες και κόσμος να περπατάει, να οδηγεί ποδήλατα σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα που έχω δει.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πρώτος σταθμός πριν ακόμη μπούμε στα ξενοδοχεία μας το οινοποιείο Στεργίου.  Βρίσκομαι στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, στη νότια πλαγιά απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς και σε υψόμετρο 680μ. Εκεί είναι ο αμπελώνας της οικογένειας Στεργίου που αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Το κλίμα είναι ημι-ηπειρωτικό. Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα με βροχές και χιονοπτώσεις αλλά και το ήπιο ξηρό καλοκαίρι, χαρακτηρίζει τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Ο αμπελώνας είναι γραμμικός (1,00Χ 2,30 μ) και καλύπτει 60 στρέμματα με την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc , Ξινόμαυρο και Riesling.

Το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα, εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο επιτάσσει η τεχνολογία. Κάθομαι σε ένα από τα τραπέζια ανάμεσα στα αμπέλια. Μόνο αυτό αρκεί για να φανταστείτε το μαγευτικό τοπίο –  Με τους λόφους στο βάθος να το αγκαλιάζουν χωρίς να το περιορίζουν, αφήνοντας το βλέμμα να χάνεται στον ορίζοντα. Το κτήμα Στεργίου αν και μικρό κατάφερε πολλά και έκανε την Καστοριά περήφανη και στο εξωτερικό. Πίνω μια γουλιά άσπρο κρασί. Αρώματα φρεσκοκομμένου πεπονιού, ώριμης μπανάνας – τυπικά της ποικιλίας Sauvignon Blanc – συνοδεύονται από πινελιές κίτρου και mango από την μικρή συμμετοχή του Riesling σε ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, έντονα λιπαρό, δροσερό, απόλυτα ισορροπημένο με μια διακριτική οξύτητα, δροσερό και σερβιρισμένο γύρο στους 10o C.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Κρατάω τη γεύση και τις εικόνες και αναχώρηση για το ενυδρείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», το οποίο στεγάζεται σ’ ένα διώροφο κτίριο 450 τετραγωνικών μέτρων. Σκοπός του ενυδρείου είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα για την προστασία των υδατικών οικοσυστημάτων που μαστίζονται από την υποβάθμιση και τη ρύπανση. Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο στα Βαλκάνια, και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός πόλος έλξης των επισκεπτών της πόλης, μαθητικών εκδρομών, και ταξιδιωτών. Τα περισσότερα ψάρια που θα δείτε μέσα στο ενυδρείο είναι αυτά που ζούνε εδώ και χρόνια στα εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας μας. Αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά μέτρα, υπάρχει μία όμορφη προσομοίωση της λίμνης της Καστοριάς και μία προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η κούραση αρχίζει να με καταβάλει. Δεν με κρατάνε πλέον τα πόδια μου, αφού είχα «χτυπήσει» μετά από τα χιλιόμετρα που είχα κάνει χαμένη στα σοκάκια των Ιωαννίνων. Είχε φτάσει η ώρα για άφιξη στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση. Σε μια διαδρομή όνειρο – δεν το ζω, αυτό μονολογούσα. Πώς να γράψω, ποιο θα ήταν αυτό το φωτογραφικό κλικ που θα μετέφερε ακριβείς περιγραφές. Βάζω το κινητό στην άκρη.Ποιος είναι ο πιο χαρούμενος λαός της Ευρώπης… Βέλγοι, Ολλανδοί δεν θυμάμαι τι λένε οι έρευνες (!), αλλά νομίζω οι Καστοριανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Λάμπρος Θεοχάρης

Με μαλλί «ηλεκτρισμένο», σχεδόν κουτσαίνοντας μπαίνω στο Enastron View Hotel το οποίο απέχει 14χλμ. από το αεροδρόμιο της Καστοριάς και 10χλμ. από το Εθνικό Κέντρο Γούνας. Μου μιλάει ένας κύριος στο reception και κοιτάω τις βαθμολογίες που φτάνουν το 9,8. Συνειδητοποιώ ότι πρέπει να πάρω την κάρτα του δωματίου, μιας και τα χρονοδιάγραμματα του προγράμματος στενεύουν και δεν θα υπήρχε χρόνος για ξεκούραση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Θέα απο το δωμάτιο

Ο κ. Γιάννης Σωτηρίου εκ των ιδιοκτητών μια ευγενική φυσιογνωμία με καλωσορίζει για άλλη μια φορά, αφυπνίζοντας με(!). Μπαίνω στο άψογο σχεδιασμένο δωμάτιο το πιο απλό όπως θα ενημερωθώ αργότερα. Βγαίνω στο μπαλκόνι και κοιτάω τη θέα: Από την μια η λίμνη να απλώνεται στα αριστερά και από τα δεξιά ένα επιβλητικό βουνό να αγκαλιάζει το θέρετρο. Στη διήμερη διαμονή μου θα ανακαλύψω  μια έντονη προσήλωση στην παροχή κορυφαίας εξυπηρέτησης μέσω ενός άριστα καταρτισμένου προσωπικού. Και ασφαλώς, όλα τα παραπάνω δύσκολα τα συναντάει ταξιδιώτης, σε τέτοιες εποχές. Ήμουν ταξιδιώτης. Δεν πήγα εκεί ως δημοσιογράφος. Αλλιώς τι νόημα θα είχε αν «πουλούσα» την ιδιότητα μου και τι θα κέρδιζα με αυτό;  

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Cyprus Hotel stories και εδώ τίθεται ένα ερώτημα που καλούμαι να απαντήσω: Ποιοι είναι οι ξενοδόχοι που θέλουν πελάτες να νιώθουν ότι μένουν «μαζί τους»,  και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν τουρίστες να μένουν «σε αυτούς»…(Μεγάλο κεφάλαιο στο ύψος ενός ουρανοξύστη και στο ύφος 100 καρδιναλίων!).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τι να δείτε

Κάντε το γύρο της φημισμένης λίμνης της Ορεστιάδα με το καράβι «Ολυμπία». Εκεί ο μυθικός Ορέστης κατέφυγε στην περιοχή μετά τον φόνο του πατέρα του Αγαμέμνονα.  Η έκτασή της καλύπτει 28 τετ. χλμ., το βάθος της φτάνει τα 10 μ., ενώ η ακτογραμμή της αγγίζει τα 30 χλμ. Η θέα της λίμνης από τον λόφο του Άη Θανάση, με τους ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν -Βίτσι και Γράμμος- να καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά της. Να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας «Natura 2000»- μια και στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, σταχτόχηνες, λαγγόνες, κύκνοι, πάπιες, ερωδιοί, κορμοράνοι κ.α., ενώ θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα στην Ελλάδα (γριβάδια, τούρνες, γουλιανοί, πέρκες, πεταλούδες κ.α.). Στην γύρω περιοχή φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά, ενώ συναντώνται και βίδρες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αρχοντικό Τσιατσιαπά: Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, είναι ένα τριώροφο και ίσως το παλαιότερο Αρχοντικό της Καστοριάς. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο άρχοντας Μόραλης. Επισκευές πρέπει να έγιναν το 1754 από τον Τσιατσιαπά, όπως φανερώνει επιγραφή σε τοίχο της νότιας πλευράς καθώς και σε τοιχογραφία “οντά”. Μετά από εργασίες που κράτησαν χρόνια το αρχοντικό αποκαταστάθηκε και διατηρείται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Ένα αρχοντικό αφηγείται την ιστορία του” (βίντεο) – Φούιτ.gr

Nαός Αγίων Αναργύρων: Στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς, σε ένα ύψωμα επάνω από τη διατηρητέα συνοικία του Απόζαρι βρίσκεται ο ναός των αγίων Αναργύρων, κατάγραφος με εξαιρετικές τοιχογραφίες, έργο σπουδαίων ζωγράφων. Είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και με αρχική κάλυψη από τρεις καμάρες. Η τοιχοποιία του μνημείου είναι η τυπική των ναών της Καστοριάς, με ισόδομο πλινθοπερίκλειστο σύστημα, κεραμοπλαστικά  «γράμματα» στους κατακόρυφους αρμούς και πλίνθινα διακοσμητικά και συμβολικά μοτίβα, όπως οι ήλιοι, τα δένδρα και οι ρόμβοι. Για την ίδρυση του ναού υπάρχουν ακριβή στοιχεία, όμως από τις κτητορικές επιγραφές της ανακαίνισής του, μαρτυρούν ότι προϋπήρχε και ότι είχε αρχίσει να καταστρέφεται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αιώνα. Γύρω στο 1000 χρονολογούνται οι ελάχιστες τοιχογραφίες του πρώτου στρώματος του νάρθηκα, που διακρίνονται για τα αρχαϊκά γνωρίσματά τους, το περιορισμένο χρωματολόγιο και την απουσία όγκου. Στην εποχή ίδρυσης του ναού ανάγεται και ο γλυπτός διάκοσμός του, που εντοπίζεται στις θύρες, στα παράθυρα και στα τμήματα του μαρμάρινου τέμπλου.

Σπήλαιο του Δράκου: Αν σου αρέσουν οι διηγήσεις παραμυθιών με δράκους και νεραΐδες τότε το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά πρέπει να μπει στη λίστα σου. Είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης με δημιουργό την ίδια τη φύση. Μια παρέα παιδιών τη δεκαετία του ’40,  ανακάλυψαν και περιέγραψαν το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο στην Καστοριά. Τότε κάνει την εμφάνισή του και ο μύθος από τον οποίο πήρε το όνομά του. Το Σπήλαιο του Δράκου έχει φυσικά τον δικό του… δράκο. Έχει μήκος 300 μέτρα φυσικής διαδρομής. Προς την έξοδο έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή σήραγγα 35 μέτρων. Οι δεκάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς κόσμο που εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες. Αυτό που κάνει σίγουρα τη διαφορά είναι και οι τέσσερις λίμνες στο εσωτερικό του αλλά και οι κατασκευασμένες γέφυρες. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για εικόνες που σου μένουν αξέχαστες.

Είσοδος σπηλαιου - Εικόνα του Σπήλαιο του Δράκου, Καστοριά - Tripadvisor
Καστοριά: Tο Σπήλαιο Δράκου ανοίγει ξανά τις πόρτες του | Time For Good News

Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσα: Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μονή βρίσκεται στην ανατολική όχθη της χερσονήσου της λίμνης της Καστοριάς, απέναντι από το Μαυροχώρι (Μαύροβο), περίπου 4 χιλιόμετρα από την Καστοριά. Πιθανόν η μονή πήρε το όνομά της από το Μαύροβο.

«Ιδαίες Art Cafe & Shop»: Στην Πλατεία Νοτλτσό στην καρδιά της Καστοριάς, μας υποδέχεται ο Ντίνος Βλάχος. Μέσα από τη σύντομη συνομιλία μας απλά θα επιβεβαιώσει ότι ακριβώς λέγαμε πιο πάνω. Οι Καστοριανοί όπως και η Κύπρος και η Ελλάδα που δεν ξεμπέρδεψαν από την πανδημία και όλα τα συνεπακόλουθα που έγιναν με κύριο πλήγμα την εστίαση, έχουν ξαναβρεί τους ρυθμούς τους.  Σε ένα αρχοντικό, το «Ιδαίες Art Cafe & Shop» ένα όμορφο καφέ, ένα κατάστημα με souvenir και είδη γουναρικής μας κερδίζει αμέσως. Τα πιάτα τα οποία ήταν νηστήσιμα λόγο και των ημερών ήταν τόσο εύγεστα και φταγμένα με παραδοσιακό τρόπο και με πινελιές που δεν είχα συναντήσει μέχρι σήμερα σε εστιατόρια της Ελλάδας. Η ομάδα πέτυχε σε ότι αφορά τη γαστρονομία να δώσει μια «ταυτότητα» στα πιάτα. Μπορείτε να επιλέξετε φαγητά και γλυκά από ένα μακροσκελή κατάλογο με τις πρώτες ύλες να είναι από ντόπιους παραγωγούς. Τολμήστε να δοκιμάσετε τις γούνες και να ποζάρετε σαν σταρ στο υπέρχο χώρο του «Ιδαίες Art Cafe & Shop»! Θα ξετρελαθείτε από τις όμορφες δημιουργίες, αγαπητές φίλες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Γεύση και Μελωδία: Ταβέρνα με ζωντανή μουσική και πληθώρα εδεσμάτων παντός τύπου, κοψίδια, κοντοσούβλι, μερακλί, μπεκρί μεζέ, όλα της ώρας.  Μας φρόντισαν με τον πιο φιλόξενο και ευγενικό τρόπο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρετικά είναι και τα πιάτα όσων επιλέγουν την vegan διατροφή.

Γιώργος Μπαζμαδέλης συνοδός της δημοσιογραφικής ομάδας: Τώρα τι να λέμε…Οι γνώσεις, οι δημοσιογραφικές εμπειρίες μέσα από τα επαγγελματικά ταξίδια, ο κοφτός λόγος, χωρίς περιττολογίες και εντυπωσιακές περιγραφές με έκανε σε κάθε ευκαιρία να ρωτώ να μαθαίνω να τον ακούω να μιλά. Τέτοιους ανθρώπους ο τουρισμός τους χρειάζεται – ΤΕΛΕΙΑ.

Τρύφων Φωτιάδης Επιχειρηματίας: Η άροσις, από το 1956, παράγει αποκλειστικά, ελληνικά όσπρια, ρύζια, δημητριακά, μαγειρεμένα. Διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία με 24 Ελληνικά όσπρια.

Μαρία Χατζή Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων: Τράντου Παραδοσιακά και Βιολογικά Ζυμαρικά. Η βιοτεχνία ζυμαρικών ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση το 2005 με παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων (χυλοπίτες, τραχανάδες κλπ) σε ένα ορεινό χωριό της Καστοριάς το Κεφαλάρι. Στόχος η παραγωγή ποιοτικών ζυμαρικών σε ένα σύγχρονο εξοπλισμένο χώρο με πίστη στις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και με αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Το 2008 προχώρησε στη παραγωγή και βιολογικών ζυμαρικών.

Νίκος Γιαννηκώτσιου: Ένας από τους ιδιοκτήτες της Helixland. Μαζί με τον αδελφό του Θωμά εκτρέφουν διαλεκτά σαλιγκάρια στο Διαλεκτό Καστοριάς, σε καθαρό φυσικό περιβάλλον χωρίς φάρμακα και δίνουν προϊόντα χωρίς συντηρητικά, με εξαιρετικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ευχαριστίες στο Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, στον ειδικό συνεργάτη Παντελή Μαντζούρα για όλες τις εικόνες που μας έχουν προσφέρει και φυσικά στον Λάμπρο Θεοχάρη για την ασφαλή μεταφορά μας, για όλες τις πληροφορίες που μας έδινε σε κάθε εναλλαγή τοπίο και μνημείων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Γιάννης Κορεντσίδης

Κάθε εμπειρία μοναδική και αξέχαστη. Όλα έμοιαζαν σαν ένα ραντεβού που δόθηκε από μια παρέα που είχε ξαναγνωριστεί. Ένιωθα σαν πήγαινα εκδρομή με ανθρώπους που ξέρω χρόνια και όμως τους γνώρισα εκεί. Άνθρωποι που κανονικά δεν θα είχαν ποτέ επαφές μεταξύ τους. Τους ευχαριστώ και όλους και όσους παραβρέθηκαν εκεί. Ωραίοι άνθρωποι, γλεντζέδες. Αυθεντικοί.

Δεν έδωσαν σημασία στα χρήματα που έχουν, στο κύρος μέσα από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τις διακρίσεις μπροστά σε ομάδα δημοσιογράφων. Γράφω για την Καστοριά μπροστά από μια οθόνη. Κρατάω για το τέλος  ένα χάδι από την Καστοριά, ένα ηλιοβασίλεμα. Κάθομαι σιωπηλή κοιτάω φωτογραφίες και αναρωτιέμαι πόσα πέρασε αυτή η χώρα – Ελλάδα και ειδικά μια ακριτική περιοχή. Έχουν ακόμη οδηγό στην καθημερινότητα τους την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία ( που «παίζει» να μην είναι πόλεμος, αλλά παιγνίδι στο playstation!΄έτσι κύριε Πούτιν;), η Καστοριά κάτι βήματα μακριά από τα σύνορα Αλβανίας και όλα εκεί είναι λες και δεν έχει επηρεαστεί από τίποτα και από κανένα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αποτελεί εναλλακτικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για όλες σχεδόν τις εποχές. Περιοχή με έξοχο αλπικό τοπίο και διάχυτες φυσικές ομορφιές σε όλες τις περιοχές του νομού, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και πολιτιστικά δρώμενα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Έγραψα και ήδη ξεκίνησα να σχεδιάζω να βρεθώ ξανά εκεί. Σύντομα. Οποιαδήποτε μορφή διήγησης για την Καστοριά δεν είναι αρκετή. Μια φωνή ιστορίας, μια παρότρυνση να μη χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας. Πίνω ένα σφηνάκι τσίπουρο (όπως συνηθίζουν να προσφέρουν σε κάθε ταξιδιώτη).

Στην υγεία σας Καστοριανοί.  Αυτό το οδοιπορικό  μου έχει διδάξει πως ότι συμβαίνει σ’ αυτό τον κόσμο, όποιος βρεθεί εκεί θα αλλάξει όλη του τη φιλοσοφία για τη ζωή! Αν ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής και καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τα brand νησιά και προορισμούς μόνο και μόνο για ένα πόστ στα social.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο ΚΟΤ, το αεροδρόμιο Λευκωσίας: Tα πιο δυνατά χαρτιά του τουρισμού

Με διαμερίσματα και γραφεία επεκτείνεται το The Landmark

Ελπίδα μας… η στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!