Νέα Νεα της Αγορας

Τρομάζουν σενάρια «μικρών ξενοδοχείων» στον Ακάμα

Τρομάζουν τα μέλη της Ad Hoc επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής που εξετάζει το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, οι πληροφορίες που φτάνουν μέχρι στιγμής ενώπιον τους για το περιεχόμενό του.

Ωστόσο, το κενό στην επίσημη πληροφόρηση και η έλλειψη στοιχείων, ωθεί τα μέλη της επιτροπής στο σενάριο της εφαρμογής της «αρχής της πρόληψης» για την προστασία του περιβάλλοντος, εργαλείο που παρέχει σχετική οδηγία της ΕΕ.

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, όταν γίνεται αξιολόγηση για περιβαλλοντικά εκτεθειμένες περιοχές πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Ιδιαίτερα για περιοχές Natura υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο διεξαγωγής της σωστής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, σημαντική αρχή σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί η «αρχή της πρόληψης», η οποία προβλέπει πως όπου δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η σωστή αξιολόγηση ενός πλάνου, για το εάν προκύπτουν ή όχι επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεν προχωράς σε αυτό. Στην πράξη, σημαίνει ότι «καταλήγεις πως υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον», όπως επισημαίνεται.

Δεδομένων των εξελίξεων, με βάση πληροφορίες της StockWatch, τα μέλη της Ad Hoc επιτροπής ενημέρωσαν τους μελετητές του σχεδίου ότι θα τηρήσουν την αρχή της πρόληψης εάν δεν τους παραχωρηθούν τα στοιχεία που ζητούν, δηλαδή οι χάρτες που δείχνουν τη συνολική εικόνα για το ποιες εκτάσεις προορίζονται βάσει του αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου για ανάπτυξη και σε ποιο ποσοστό, ώστε να μπορέσουν να συμπεράνουν ποιοι βιότοποι υποβαθμίζονται ή χάνονται εντελώς.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των μελών της επιτροπής είναι οι συσσωρευτικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα επιφέρει στα στοιχεία της φύσης (πουλιά, άγρια πτηνά, φυτά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας), η πληθώρα των διαφορετικών ζωνών που προνοούν ποικίλες αναπτύξεις.

Κάποια από τα μέλη της επιτροπής, εκτός από χάρτες και στοιχεία ζήτησαν επίσης αυτούσιο το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιήσει ούτε στη Βουλή – προκειμένου να έχουν ενώπιον τους ολοκληρωμένη εικόνα για τις περιοχές στις οποίες δεν θα μπορεί να κτίσει κάποιος.

Σημειώνουν ότι επί του θέματος επικρατεί σύγχυση, καθότι στις μελέτες που κατατέθηκαν ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής, εκτός από το δασικό πάρκο υπάρχουν σωρεία ζωνών στις οποίες επιτρέπονται ποικίλες αναπτύξεις.

Νέα περιθώρια αναπτύξεων

Με βάση την πληροφόρηση που κατέχουν μέχρι στιγμής μέλη της επιτροπής, με το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, παρέχεται το δικαίωμα της διάσπαρτης ανάπτυξης με τον νέο όρο «επισκέψιμα αγροκτήματα», κάτι που σημαίνει ότι στις γεωργικές περιοχές μπορεί να ανεγερθεί μια ξενοδοχειακή μονάδα 16 κλινών, δηλαδή μικρά ξενοδοχεία στις ζώνες υπαίθρου με την αιτιολόγηση παροχής εμπειριών αγροτικής ζωής στους τουρίστες.

Πέραν τούτου, εκτός των δύο ζωνών τουριστικής ανάπτυξης στις παρυφές της κοινότητας Ίνειας, παραχωρείται στην κοινότητα και μια τρίτη ζώνη τουριστικής ανάπτυξης με θέα την παραλία της Λάρας, αλλά και μια επιπρόσθετη τουριστική ζώνη στην κοινότητα Νέου Χωρίου.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία νέου λατομείου στην κοινότητα Ανδρολίκου στην οποία, σύμφωνα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, ήδη τα υφιστάμενα λατομεία που βρίσκονται μέσα σε φαράγγια, αποτελούν πληγή για τον Ακάμα.

Ως ζώνη για ειδικές αναπτύξεις, ορίζεται στο αναθεωρημένο σχέδιο και η κοινότητα Κάθηκα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ετοιμάζονται για γλέντια στην Κύπρο – Παραγγελίες για πιάτα ώστε να τα σπάσουν σε μαγαζιά

Taste and Hospitality

Γέμισε από κόσμο το Περιφερειακό Μουσείο Αγροτικής Ζωής στη Δρούσεια

Taste and Hospitality

«Σκάνδαλο μεγατόνων», ο δρόμος Αεροδρομίου Πάφου

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!