Νέα Νεα της Αγορας

Όλα αλλάζουν με το τέλος της πανδημίας, σε Εστιατόρια και Κέντρα

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται από την κυβέρνηση στον κλάδο των χώρων εστίασης και κέντρων διασκέδασης και αναψυχής. Αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με τον ορισμό του κάθε υποστατικού, το ωράριο λειτουργίας του και τι δικαιούται να σερβίρει στους πελάτες του και με ποιο τρόπο.

Όπως προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν, μερίδα επαγγελματιών φαίνεται να διαφωνεί σοβαρά με αρκετές πρόνοιες του νομοσχεδίου και να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να τις δεχτεί. Από πλευράς κυβέρνησης, το υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο ανέλαβε να ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο, διαμηνύει ότι ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης και τίποτα δεν είναι οριστικό.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο συνάδελφος Άγγελος Αγγελοδήμου από την Brief, το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ο περί της ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης αναψυχής νόμος. Μεταξύ άλλων, ο προτεινόμενος νόμος προνοεί το διαχωρισμό των υποστατικών ως εξής:

(Α) Κατηγορία «απλής εξυπηρέτησης χώρος εστίασης» – παραγγελία στο ταμείο. Στην κατηγορία μπορούν να περιλαμβάνονται: Καφενείο, καφετέρια, εστιατόριο, ταβέρνα, σνακ μπαρ, πιτσαρία, αθλητικός σύλλογος.

(Β) Κατηγορία «πλήρους εξυπηρέτησης χώρος εστίασης» – εξυπηρέτηση από σερβιτόρο σε τραπεζοκαθίσματα ή και σε μπαρ. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να περιλαμβάνονται: Καφενείο, καφετέρια, εστιατόριο, ταβέρνα, σνακ μπαρ, πιτσαρία, αθλητικός σύλλογος.

(Γ) Κατηγορία «βραδινός χώρος διασκέδασης» – υποστατικό με μουσική διασκέδαση και ποτά, αλλά χωρίς φαγητό. Στην κατηγορία μπορούν να περιλαμβάνονται: Μπαρ, μπυραρία, αίθουσα δεξιώσεων.

(Δ) Κατηγορία «νυκτερινός χώρος διασκέδασης» – Υποστατικό με μουσική διασκέδαση και ποτά, αλλά χωρίς φαγητό. Στην κατηγορία μπορούν να περιλαμβάνονται: Δισκοθήκη, μουσικοχορευτικό, καμπαρέ, αίθουσα δεξιώσεων.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι χώρος διασκέδασης που δεν έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ως χώρος εστίασης, επιτρέπεται να προσφέρει μόνο απλά συνοδευτικά φαγώσιμα για το ποτό του πελάτη, όπως ξηρούς καρπούς, τυριά, φρούτα και ωμά λαχανικά. Ο επιχειρηματίας χώρου εστίασης πλήρους εξυπηρέτησης απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τραπεζοκαθίσματα μαζικής παραγωγής από ευτελή υλικά (όπως πλαστικά τραπεζοκαθίσματα) που υποβαθμίζουν το επίπεδο υπηρεσιών. Στην περίπτωση που χώρος εστίασης πλήρους εξυπηρέτησης προβάλλεται ως παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα, ή και εστιατόριο, υποχρεούται να περιλαμβάνει στον τιμοκατάλογο του αποκλειστικά κυπριακά εδέσματα ή να συμμετέχει στο σύμφωνο «taste of Cyprus» του υφυπουργείου Τουρισμού.

Στο κομμάτι άδειας λειτουργίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα υποστατικά που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων δεν υπόκεινται σε υποχρέωση έκδοσης άδειας. Τα υποστατικά τα οποία λειτουργούν ως κτιριακά ανεξάρτητες επιχειρήσεις εντός του γηπέδου ή οικοπέδου αλλά εκτός του κελύφους της ξενοδοχειακής μονάδας και με άμεση πρόσβαση από δημόσιο δρόμο ή παραλιακό πεζόδρομο, υπόκεινται σε υποχρέωση εξασφάλισης άδειας λειτουργίας.

Σε σχέση τώρα με το ωράριο λειτουργίας των υποστατικών, επισημαίνεται ότι: Οι χώροι εστίασης απλής εξυπηρέτησης μπορούν να παραμείνουν ανοικτοί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 00.30 της αμέσως επόμενης μέρας. Οι χώροι εστίασης πλήρους εξυπηρέτησης, μπορούν να παραμείνουν ανοικτοί επίσης από τις 6 το πρωί μέχρι τις 00.30 της αμέσως επόμενης μέρας. Οι βραδινοί χώροι διασκέδασης μπορούν να παραμείνουν ανοικτοί από τις 17.00 μέχρι τις 02.30 το πρωί της αμέσως επόμενης μέρας. Νυκτερινοί χώροι διασκέδασης μπορούν να παραμείνουν ανοικτοί από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί της αμέσως επόμενης μέρας. Υποστατικό το οποίο επιθυμεί να λειτουργεί ως διπλής χρήσεως, θα πρέπει να εξασφαλίσει ξεχωριστή άδεια λειτουργίας για κάθε κατηγορία η οποία συνοδεύεται με την αντίστοιχη άδεια οικοδομής. Νοείται ότι χώρος διασκέδασης που έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας χώρου εστίασης δύναται να παρέχει εδέσματα μόνο κατά τα επιτρεπόμενα ωράρια λειτουργίας του χώρου εστίασης απλής ή πλήρους εξυπηρέτησης.

Όσον αφορά στις ενστάσεις που ακούστηκαν σε σχέση με τα ωράρια, αυτές εστιάζονται στο γεγονός ότι ουσιαστικά μετά τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η προσφορά εδεσμάτων αφού προνοείται το κλείσιμο χώρων απλής ή πλήρους εξυπηρέτησης στις 00.30 ενώ και οι χώροι διασκέδασης μπορούν να παρέχουν εδέσματα μέχρι τις 00.30. Αυτό, σημειώνεται θα ωθήσει κόσμο σε άλλου είδους υποστατικά που θα είναι σε θέση να παρέχουν εδέσματα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Καθυστερημένη…και πολιτικά κατακερματισμένη αυτή η «σύνδεση»

Η… «τρέλα» του eBay. Ένα μπισκότο για $100.000

Taste and Hospitality

Ταξίδι: “Γυρίζουν την πλάτη” στην Ευρώπη οι Κύπριοι – Ρωτάνε αν στον προορισμό τους υπάρχει νοσοκομείο!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!