Διοίκηση Τάσεις

Η γαστρονομική κουλτούρα του Πόντου «εισβάλει» στα μενού ξενοδοχείων

Η κάθε γαστρονομική κουλτούρα έχει τη δική της βαλίτσα, στην οποία κρατά φυλαγμένες σαν κόρη οφθαλμού, τις τεχνικές και τις πρώτες ύλες εκείνες που διδάχθηκε ανά τους αιώνες. Στην παλέτα της έχει τα χρώματα των μπαχαρικών και συνθέτει τον δικό της έργο ζωγραφικής.  Μεταφέρει τις γεύσεις που για τους ντόπιους μπορεί να προκαλέσει μνημονικές εκρήξεις στο ουρανίσκο. Διανέμει δωρεάν μαγικά ταξίδια και νέες γευστικές διαδρομές στους καινούργιους δοκιμαστές της.

Η γεύση έχει μνήμη και μέσω της μνήμης αναγεννιούνται οι αναμνήσεις.

Μέσω της μνήμης, η γεύση “μιλά” στις καρδιές των ανθρώπων.  Μας ταξιδεύει σε παρελθοντικές στιγμές και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του κάθε παραδοσιακού φαγητού.  Αγαπώ την παράδοση γιατί είναι η ρίζα μ’, η ταυτότητα μου, οι μνήμες μου και οι στιγμές μου. Αυτό που έχω σαν κανόνα είναι να την σέβομαι να την χρησιμοποιώ σαν πολύτιμη κληρονομία, να την προωθώ όπως της πρέπει και από την βάση της να δημιουργώ νέες συνταγές.

Οι Πόντιοι είναι ευρηματικοί και πρωτοπόροι σε πολλές τεχνικές όπως : τις mice an place (προετοιμασία), των προψημένων φύλλων και ζυμαρικών , των όξινων γαλακτοκομικών , του βουτύρου και άλλων.  Όλα τα φύλλα και ζυμαρικά, καθώς είναι προψημένα μας δίνουν την ευελιξία του χρόνου και του κόπου.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα παραδοσιακά προϊόντα των Ποντίων εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων σε κάθε οικιακό και επαγγελματικό περιβάλλον αφού βασίζονται στην απλότητα των υλικών χωρίς προσμίξεις.

Ως επαγγελματίας μαγείρισσα έχω πάντα ως βάση μου την παράδοση, θεωρώ ότι χωρίς την παράδοση δεν θα μπορούμε να εξελιχτούμε.  Κρατώντας λοιπόν τα παραδοσιακά προϊόντα εξελίσσω τις συνταγές σε νέες παρασκευές που μπορούν να ενταχθούν στο σημερινό μενού όχι μόνο κάθε νοικοκυριού αλλά και ενός ξενοδοχείου ή εστιατορίου.

Γιατί η ποντιακή κουζίνα χρειάζεται να μπει στα μενού ξενοδοχείων;

Η φιλοσοφία της Ποντιακής διατροφής στηρίζεται στην απλότητα, μάλιστα ο καθηγητής Θωμάς Σαββίδης αναφέρεται στη φιλοσοφία του Επίκουρου.  Ο Επίκουρος θεωρεί ότι το ύψιστο αγαθό είναι μια ήρεμη και χωρίς πόνο ζωή.  Συμπερασματικά θα λέγαμε, καθώς η τροφή είναι μια βιολογική επιθυμία καταλήγουμε στο ρητό του «Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή» (όχι ότι η τροφή μεταφράζεται ως ηδονή αλλά και με άδειο στομάχι ο άνθρωπος δεν ζει). 

Η ποντιακή διατροφή ακολουθεί την εποχικότητα και επιβάλει την αρμονία των υλικών και τη σωστή τήρηση του μέτρου. Οι επισκέπτες μας από κάθε γωνιά της Γης μπορούν να δοκιμάσουν την διατροφή της μακροζωίας, να εντάξουν τα παραδοσιακά υγιεινά προϊόντα του Πόντου στην καθημερινότητα τους.

Το άρθρο υπογράφει η Σεφ Σοφία Ουργαντζίδου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μάγειρας ή σεφ;

Taste and Hospitality

Γιάννης Καρακάσης – Master of Wine: Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις

Ο πιο γλυκός Ανδρέας της Πρωτεύουσας! -Αυτός ο pastry chef «ζωγραφίζει»

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!