Νέα Νεα της Αγορας

Από σήμερα χωρίς safepass σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και κέντρων διασκέδασης

Νέες χαλαρώσεις, που αφορούν στα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ από σήμερα 22 Απριλίου του 2022. Μεταξύ άλλων, αυτές περιλαμβάνουν την αναστολή του Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης, καθώς επίσης την κατάργηση του ορίου ατόμων σε τραπέζι σε χώρους εστίασης και ορίου ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναστολή του Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, ενώ από σήμερα καταργείται επίσης το όριο ατόμων σε τραπέζι σε χώρους εστίασης και το όριο ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες.

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου – Πού βρίσκονται |  Moneyreview.gr

Επίσης, από σήμερα αναστέλλεται η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εργαζόμενους, που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Νέες χαλαρώσεις από 15 Μαΐου

Στο μεταξύ, από τις 15 Μαΐου του 2022, αποφασίστηκε η αναστολή του μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους, σημειώνεται ωστόσο πως εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, τα μουσικοχορευτικά κέντρα και οι επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, ιατρεία και κέντρα αποκατάστασης.

Επιπλέον, έχει αποφασιστεί ότι από τις 15 Μαΐου του 2022, οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια θα επιτρέπονται με την προσκόμιση Rapid test ισχύος 48 ωρών και PCR ισχύος 72 ωρών, για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και καμία υποχρέωση για τα άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (προϋποθέσεις κατηγορίας μέσης επιτήρησης).

Επιπροσθέτως, από τις 15 Μαΐου αποφασίστηκε όπως ανασταλεί η υποχρέωση αυτοπεριορισμού ατόμων, που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ωστόσο, συστήνεται όπως όλες οι στενές επαφές ατόμων θετικών στον ιό υποβάλλονται σε εξέταση κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού, από τις 15 Μαΐου αναστέλλεται ακόμα η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, η  αναστολή του μέτρου test to stay σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία και προδημοτική), καθώς και η  αναστολή του μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε μαθητές/τριες, που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Συστήνεται ακόμα όπως όλοι οι πολίτες από τις 15 Μαΐου ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, όπως υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

Σε σχέση με τους χώρους εστίασης και διασκέδασης αποφασίστηκε από τις 15 Μαΐου  αύξηση της χωρητικότητας και συγκεκριμένα, για υποστατικά μέχρι 500τ.μ στο 100% της χωρητικότητας και υποστατικά άνω των 500τ.μ στο 85% της χωρητικότητας (αναλoγία: 1 άτομο ανα τ.μ).

Εξάλλου, από τις 15 Μαΐου οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αποφασίστηκε όπως επιδεικνύουν τεστ ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) ή PCR ισχύος 48 ωρών, ενώ για τους εργαζόμενους που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, συστήνεται η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) μία φορά την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, από τις 15 Μαΐου αποφασίστηκε αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα και καζίνο στο 85% της χωρητικότητας, ενώ από τις 22 Απριλίου όπως τα νοσηλευτήρια Απολλώνειο, Αρεταίειο, Mediterranean, American Heart και Πολυκλινική Υγεία διαθέτουν τουλάχιστον δύο κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς, που έχουν προσέλθει στα άνω νοσηλευτήρια για νοσηλεία για άλλη αιτία και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.

Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε η χορήγηση ενισχυτικής/4ης δόσης εμβολίου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος 5 μηνών από την λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου, καθώς και ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής χρέωσης (πλαφόν) στη συσκευασία των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) στην τιμή των 6 ευρώ, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα από το αρμόδιο Υπουργείο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Υπ. Δικαιοσύνης: «Όσοι αγνοούν τα διατάγματα επιβολή προστίμου μέχρι 3000 ευρώ ή και φυλάκιση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη χώρα μας;

Taste and Hospitality

Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντας: Άρχισαν οι υποβρύχιες εργασίες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!