Εφοδιαστική Αλυσίδα Τεχνολογία & Ασφάλεια

Η νέα επένδυση της Microsoft που βάζει «φωτιά» στην κουζίνα

Η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, Microsoft, αναμένεται να προχωρήσει σε μια τολμηρή νέα έκδοση. Η ανάπτυξή της διήρκεσε αρκετά χρόνια και απαιτούσε όλες τις δοκιμές beta και τις προβλεπόμενες βελτιώσεις που απαιτούνται πριν από την κυκλοφορία της. Μόνο που αυτή η νέα έκδοση δεν αφορά ούτε λογισμικό ούτε κάποια νέα εφαρμογή. Είναι ένα γουόκ.

Ναι σωστά καταλάβατε, μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο διεκπεραίωσε μία σειρά από δοκιμές προκειμένου να βρεθεί ένας πιο βιώσιμος τρόπος τηγανίσματος. Μπορεί αυτό να μην μοιάζει ως ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, όμως, στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος μιας ριζικής επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας των κουζινών.

Το γουόκ αποτελεί μέρος της ολοκαίνουργιας, πλήρως ηλεκτρικής κουζίνας της Microsoft στα κεντρικά γραφεία στο Σιάτλ, όπου εργάζονται 50.000  άτομα. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και ολόκληρο το έργο σχεδιάζεται να τροφοδοτείται από ένα τεράστιο γεωθερμικό σύστημα και να παράγει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος ήταν η εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο. Και ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες ορυκτών καυσίμων ήταν οι κουζίνες της εταιρείας.

GFN

«Οι επαγγελματικές κουζίνες καταναλώνουν περίπου πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα κτίριο γραφείων», δήλωσε η Κέιτ Ρος, επικεφαλής για την παγκόσμια αειφορία των ακινήτων και των εγκαταστάσεων της Microsoft. Περίπου το 80% του εξοπλισμού μαγειρέματος στις κουζίνες της Microsoft βασιζόταν στο φυσικό αέριο, οπότε όλο αυτό το μαγείρεμα και η τεράστια απορρόφηση ενέργειας μεταφράστηκε σε πολλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», καταλήγει.

Η Microsoft συστήνει για πρώτη φορά τη χρήση βιώσιμης ενεργειακά ηλεκτρικής κουζίνας  σε επαγγελματικούς χώρους. Πρόκειται για ένα οικολογικό κτίριο 13.000 τετραγωνικών μέτρων με LEED Platinum, με 400 κομμάτια ηλεκτρικού εξοπλισμού κουζίνας που είναι ικανά να προετοιμάζουν περίπου 1.000 γεύματα την ημέρα. Ο χώρος χρησιμοποιείται για τη δοκιμή προϊόντων και την προετοιμασία του μενού, προτού επεκταθεί και στους υπόλοιπους χώρους των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Η Τζόντι Σμιθ Γουέστγουοτερ είναι γενική διευθύντρια υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις εστίασης της Microsoft και επιβλέπει περισσότερες από 100 από αυτές στο campus της Microsoft, καθώς και όλες τις υπηρεσίες τροφοδοσίας και τις εκδηλώσεις της. «Έχουμε εκατοντάδες διαφορετικά μενού», λέει η ίδια. «Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσαμε ακόμα να τα μαγειρέψουμε με τρόπο που να αποτίει φόρο τιμής στο είδος του φαγητού και στο γευστικό προφίλ».

Και σε αυτό το σημείο έρχεται το γουόκ, ώστε να δώσει τη λύση. Το μαγείρεμα στο γουόκ έχει να κάνει με τη θερμότητα, τη φωτιά και την κίνηση. Οι σεφ κρατούν αυτά τα τηγάνια τα οποία καπνίζουν καυτό λάδι και τα κουνούν σχεδόν ασταμάτητα, ώστε να γέρνουν τις άκρες τους με σκοπό την επαφή με τις φλόγες, δίνοντας στο φαγητό αυτή τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση.

Σε μια αμιγώς ηλεκτρική κουζίνα, δεν θα υπάρχει φλόγα. Και η πιο ενεργειακά αποδοτική μορφή του ηλεκτρικού εξοπλισμού μαγειρέματος χρησιμοποιεί τεχνολογία επαγωγής – μια μεταφορά ενέργειας που απαιτεί το τηγάνι να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κάτω επιφάνεια εστιών. Χωρίς φλόγα και χωρίς κίνηση, πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα γουόκ; «Η εύρεση μιας εναλλακτικής λύσης αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του έργου», παραδέχεται η Γούεστγούοτερ.

Για να βρει μια λύση, η Microsoft συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή εξοπλισμού επαγγελματικής κουζίνας Jade Range. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, ανέπτυξαν ένα νέο είδος συνδυασμού γουόκ-κουζίνας που επιτρέπει τόσο την κίνηση που χρειάζεται ένας σεφ όσο και τη συνεχή επαφή που απαιτεί το επαγωγικό μαγείρεμα. Το καινοτόμο σύστημα γουόκ, με ένα τηγάνι που χωράει μέσα σε μια επιφάνεια μαγειρέματος σε σχήμα μπολ, είχε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τα πιάτα γουόκ αερίου και επαγωγής. «Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα», λέει ο Γούεστγουοτερ.

Το γουόκ δεν ήταν το μόνο κομμάτι του εξοπλισμού που χρειάστηκε προσαρμογή για χρήση σε μια πλήρως ηλεκτρική κουζίνα. ΟΗ Microsoft ανέπτυξε και άλλα κομμάτια εξοπλισμού κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών εστιών που χρησιμοποιούνται τώρα για σοτάρισμα, αλλά και φούρνους για το ψήσιμο πίτσας. Οι επαγωγικές σχάρες έχουν καταφέρει ακόμη και να αντικαταστήσουν τις ψησταριές που βασίζονται στη φωτιά, διατηρώντας ανέπαφα τα σημάδια της σχάρας.

Ωστόσο, η Γουέστγούτερ τονίζει ότι εκτός από την ανάπτυξη ολοκαίνουργιου εξοπλισμού κουζίνας, μια άλλη μεγάλη πρόκληση για αυτή τη μετάβαση είναι η επανεκπαίδευση των σεφ στο πώς να μαγειρεύουν χωρίς αέριο. Πράγματι, η εξέλιξη της γαστρονομίας προϋποθέτει τη συνεχή ενημέρωση των σεφ όχι μόνο όσον αφορά νέες τεχνικές και προϊόντα, αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από αυτά. Το μαγείρεμα σε ένα επαγωγικό γουόκ είναι διαφορετικό και απαιτεί διαφορετικούς χρόνους θερμότητας και τεχνικές για το μαγείρεμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποτελεί τη «λύση» για κάθε επαγγελματική κουζίνα.

Πηγή: Newmoney.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Guinness: Το βιβλίο, η μπύρα, οι διαφωνίες στις παμπ και μια δολοφονία

Taste and Hospitality

Ο chef Ανδρέας Κατσαρός απογειώνει το πολυτελές KAIRABA Sandy Villas (ΦΩΤΟΣ)

Μαξίλλες Λυσού: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!