Άποψη Νεα της Αγορας

InstagrammersCY: Οι πλασιέ του τουρισμού

Οι κατά βάση άνθρωποι που μέσω της παραγωγής περιεχομένου στα social media, έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή κοινότητα γύρω από το όνομά τους η οποία τους ακολουθεί, αλληλεπιδρά μαζί τους και τους εμπιστεύεται. Είναι οι Υοutubers, Instagrammers, TikTokers  όπου παράγουν και κοινοποιούν μέσα από τα προσωπικά τους κανάλια περιεχόμενο που πολλές φορές εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο τομέα.

Οι διαμορφωτές τάσεων και απόψεων aka influencers, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους το κοινό, γι’ αυτό ολοένα και περισσότερες εταιρίες, συμπεριλαμβάνουν στο marketing mix την συνεργασία τους με influencers.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ξεφτίλα όλων αυτών  που επιλέγουν αγράμματα, απαίδευτα και αστοιχείωτα άτομα με τον τουρισμό ή και με ένα τουριστικό προϊόν, όπου με ένα μαγιό σε μικρότερο νολύμερο θεωρούν ότι αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη ροή κόσμου, στα καταλύματα τους. Αυτά ας τα κρατήσουν για τους διαδικτυακούς τους φίλους και όχι στο όνομα του τουρισμού.

Αυτή η εύκολη λύση  που συνοδεύεται  πάντα με τους γλουτούς και τα στήθη σε μια επίδειξη εντυπωσιασμού που κάποτε το ρίχνουν και στο χιούμορ με τα hashtag που χρησιμοποιούν, ουσιαστικά προωθούν το χλευασμό προς το πρόσωπο τους, θίγουν το γυναικείο φύλο και φυσικά στέλνουν το λάθος μήνυμα σε μια επιχείρηση.

Αυτό που έχει αλλάξει τελείως την επικοινωνία και το marketing στον κλάδο του τουρισμού, είναι η επιλογή των  ξενοδόχων να χρησιμοποιούν ως την πιο οικονομική μορφή marketing, παρέχοντας στους influencers συνήθως μόνο διαμονή και διατροφή, για να γλυτώσουν τα υπέρογκα ποσά για διαφήμιση.

Όσοι κύπριοι επιχειρηματίες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί εργαλείο για ανάδειξη της ξενοδοχειακής τους επιχείρησης να το ξανακοιτάξουν  γιατί πλέον δεν «πιάνεται». Ο Κύπριος πολίτης με την πανδημία και την ακρίβεια αναζητεί εκείνο το μέρος που θα του προσφέρει ΔΙΑΚΟΠΕΣ – Το τερματισμό δηλαδή που ζει μέσα στην καθημερινότητα αλλάζοντας παραστάσεις και εικόνες.  Η έννοια του τουρισμού συνδέεται με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα όπου πραγματοποιείται διεθνώς. Καλύπτει σχεδόν όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις τάξεις εισοδήματος με στόχο την ικανοποίηση μιας θεμελιώδους ανθρώπινης ανάγκης, την ανάγκη για προσωρινή απόδραση από την καθημερινή ζωή, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συναντηθούν και να ενώσουν για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον. Αυτή η δραστηριότητα, προέρχεται από έμφυτες ανάγκες και εξοικείωση με το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Αν κάποιοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το σολάριουμ, οι κρέμες μαυρίσματος, οι πετσέτες θαλάσσης πολλών ευρώ, με ένα «τυχαίο βραχιόλι» τίγκα στην πέρλα και μια τσάντα δίπλα στο κρεβατάκι θα καταφέρει να φέρει πελάτες πάω πάσο.  

Η Επένδυση στον τουρισμό αρχίζει από το χρήμα και όχι από το σώμα. Το TripAdvisor και το Lonely Planet είναι οι πιο σημαντικοί ιστότοποι κοινωνικών μέσων που παρέχουν πληροφορίες για ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και φέρνουν τους καταναλωτές σε μία πλατφόρμα συζήτησης. Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τον χρήστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας. Οι bloggers και οι δημοσιογράφοι τουρισμού είναι αυτοί που θα δώσουν ακριβείς πληροφορίες, εντυπώσεις και γραφόμενα, χωρίς να περιμένουν «καρδούλες» και «views» για να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους και να την μεταφέρουν στους αναγνώστες.

Μαζί με παρεό, πλατφόρμες, κραγιόν, μέικ απ και μπιχλιμπίδια με την λατέρνα να  έρχεται στα ξενοδοχεία για να κάνει πασαρέλα για να πλατσουρίσει λίγο και μετά να αρχίζει τα «κλικ», τα «πηδήματα» στο κρεβάτι με τα ανεμοδαρμένα μαλλιά…με ξεπερνάει.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ως επιχειρηματική φιλοσοφία τους τη «μετατροπή» των υπηρεσιών σε καταναλωτικά προϊόντα. Βασικός τους στόχος δεν πρέπει να είναι η χαμηλή τιμή, αλλά η εξατομίκευση των υπηρεσιών, όπου θα δίνεται έμφαση στη σχέση με τον πελάτη. Το ζητούμενο είναι ο «διά βίου» ή σταθερός πελάτης, που προχωρά σε επαναληπτικές αγορές και προωθεί το όνομα της επιχείρησης ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της.

.Οι ψεύτικες ανάγκες που προωθούνται

Σε ποιους; Σε όλους εμάς, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πεφάνης, δημιουργώντας έτσι μια εντελώς ψεύτικη ανάγκη να αγοράζουμε σε ακριβές τιμές πράγματα που δεν χρειαζόμαστε για ανάγκες που δεν έχουμε. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί βγαίνουν τόσα κινητά κάθε χρόνο; Και γιατί χρειαζόμαστε κάθε χρόνο να αγοράζουμε μαγιό, γυαλιά ηλίου, ρολόγια κτλ.. Tα έχουμε πραγματικά ανάγκη; Φυσικά και όχι…

Όντας λοιπόν influencer, ένας νέος άνθρωπος κλείνει συμφωνίες με διάφορες εταιρείες για να προωθήσει το προϊόντα τους. Οι συμφωνίες όμως δεν είναι αθώες, για όσα περισσότερα likes και shares τόσο περισσότερα τα χρήματα θα κερδίσει ο «πωλητής» για όσα περισσότερα σχόλια και αντιδράσεις, τόσο καλύτερο το ποσοστό που θα λάβει… και έτσι λοιπόν με αυτό τον φαινομενικά απλό τρόπο, οι influencers/πωλητές, μπαίνουν στο παιχνίδι των πωλήσεων, των ποσοστών και στο κυνήγι της επόμενης συμφωνίας και της επόμενης…και της επόμενης… και ούτω κάθε εξής.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έρχεται πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις – Αύριο ανακοινώσεις από Ζ. Αιμιλιανίδου

Taste and Hospitality

Λάρνακα: Εργαστήρι τουρισμού για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες

Taste and Hospitality

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από Κύπρο για Θεσσαλονίκη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!