Παρουσίαση Φιλοξενία

Η διαδρομή προς Αμαργέτη μας επιφύλασσε μια έκπληξη

Με προορισμό το ξωκλήσι του Αγίου Εφραίμ για ένα τάμα στην Αμαργέτη, έκανα ένα σταθμό σε ένα στο τουρκοκυπριακό χωριό της στην περιφέρεια των αμπελοχωριών, 430 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, 2 περίπου χμ. στα ΝΔ. της Αμαργέτης.

Πρόκειται για την Αξύλου, όπου οι περισσότεροι θυμούνται την πλήρη καταστροφή του παλιού οικισμού από τους σεισμούς του 1953. Τοποθετημένη σε μια εντυπωσιακή ράχη μεταξύ της Έζουσας στα δυτικά και του Ξεροπόταμου στ’ ανατολικά.

 Το ανάγλυφο του χωριού είναι διαμελισμένο από τους παραπόταμους και τα μικρά ρυάκια των ποταμών της Έζουσας και του Ξεροπόταμου. Η ροή των μικρών ρυακιών και των παραποτάμων πάνω στις κρητίδες, τους γύψους, τις μάργες και τις μαργαϊκές κρητίδες, με τη διαφορετική ανθεκτικότητα του κάθε πετρώματος, υπήρξε ο κύριος συντελεστής της διαμόρφωσης της σημερινής μορφολογίας της περιοχής. Καλλιεργούνται κυρίως τα αμπέλια, οι αμυγδαλιές, τα σιτηρά, λίγα νομευτικά φυτά και πολύ λίγα εσπεριδοειδή.

Παρατηρώ κατά τη διάρκεια προς τον προορισμό μου ένα παραδοσιακό τυροκομείο, με τραπεζάκια και καρέκλες και κόσμος να βρίσκεται εκεί απολαμβάνοντας τον καφέ του. Κατεβαίνω από το αμάξι και προς έκπληξη μου θα δω ένα από τα πιο γνωστά και ποιοτικά κατασκευάστριά χαλουμιού που γίνονται στη χώρα μας.

«Το παραδοσιακό»  ανήκει στο Δημήτρη Ζήνωνος και Μαρία Λάμπρου. Από το 1983 ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά τα παιδιά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να μην χαθεί η παραδοσιακή συνταγή της παραγωγής χαλουμιού και αναρής. Όπως πληροφορηθήκαμε πολλοί ακόμη και από την Λευκωσία έχουν το τυροκομείο ως ένα από τους κύριους σταθμούς πριν τον τελικό προορισμό για καφεδάκι και αγοράς ζεστού χαλουμιού.

Δοκίμασα αναρή με τερατατσόμελο για αρχή και στην συνέχεια βρέθηκε μπροστά μου ένα ζεστό πιάτο με ψωμί και χαλούμι. Κατάλαβα αμέσως αν και μας «χωρίζουν» πολλά χιλιόμετρα γιατί όλοι τρέχουν στο «Παραδοσιακό» για να προμηθευτούν το θεσπέσιο παραδοσιακό μας προϊόν.

Δεν θα τα βρείτε σε υπεραγορές για αυτό σας προτείνουμε μια βόλτα προς την αγαπημένη μας Πάφο με σταθμό την ιστορική Αξύλου και πιστέψτε με θα σας δικαιώσει το γευστικό αποτέλεσμα.

Όσοι θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκεται μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Δήμητρη 99426828

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έφυγε ο μύθος του κρασιού Steven Spurrier

Αρ. Ωνάσης: Εκείνη η κρουαζιέρα που δρομολόγησε όλα τα επόμενα γεγονότα ζωής του

Taste and Hospitality

Ακουρσός: Σπήλαιο ξυπνάει ένα θρύλο – Μια μονομαχία Βασιλιάδων και ίσως ένα ταφικό θάλαμο

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!