Νέα Νεα της Αγορας

Δεν επηρεάζει το χαλλούμι ο πόλεμος

Δεν επηρεάζεται η παραγωγή και διάθεση του χαλλουμιού από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής λέγοντας ότι αυτό που προσπαθούν να διαχειριστούν είναι τις αδιάθετες ποσότητες από την περίοδο της πανδημίας.

Μιλώντας στην Λάρνακα, ο κ. Καδής είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει περίπου 1 εκ ευρώ στήριξη στους τυροκόμους για να διαχειριστούν τα αποθέματα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με τις θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό, θ’ αυξηθεί η κατανάλωση. «Το ζητούμενο είναι να πάρει το χαλλούμι την τιμή που του αξίζει και να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα παραγωγής, από τους κτηνοτρόφους μέχρι και τους τυροκόμους».

Ανοικτό, συνέχισε ο κ. Καδής, παραμένει το θέμα των ελέγχων. Για τον έλεγχο του χαλουμιού ΠΟΠ, είπε, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο μηχανισμός ελέγχου με την pro Verıtas. «Μένει να δούμε τί θα κάνουμε με το εμπορικό σήμα στη βάση και των υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας», ανέφερε. Αναμένονται οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας για το πώς θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στο προϊόν που φέρει το όνομα χαλλούμι, κάτω από το εμπορικό σήμα, πρόσθεσε.

Το χαλλούμι παραμένει το πιο σημαντικό αγροτικό προϊόν του τόπου μας και θέλουμε να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε, σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο εκδηλώσεις όπως αυτή για το χαλούμι στη Λάρνακα που διοργάνωσαν το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το ΑΞΙΚ και ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου, είναι πολύ σημαντικές. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ ανέφερε ότι πίσω από το εθνικό τυρί της χώρας μας βρίσκεται ένας τεράστιος «μηχανισμός» που επηρεάζει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.  Επεσήμανε επιπρόσθετα ότι «το χαλλούμι αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στήριγμα για τη κτηνοτροφία και τη γεωργία της χώρας μας ενώ οι εξαγωγές του προϊόντος ανέρχονται περίπου στα 270εκ. Ευρώ ετησίως. Συνεπώς, η περαιτέρω ανάδειξή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Στα οφέλη σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης, τα οποία, όπως τόνισε, μάλιστα είναι και αμφίδρομα. Από τη μια, όπως ανέφερε, είναι τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την άμεση κατανάλωση του προϊόντος από τα εκατομμύρια τουριστών στον τόπο μας, ενώ παράλληλα μέσω των ξένων επισκεπτών, το χαλλούμι γίνεται ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό, ενισχύοντας επακολούθως και τις εξαγωγές. Από την άλλη, πρόσθεσε ο κ. Λευκαρίτης, η προώθηση της αγρο-διατροφής και της γαστρονομίας προάγει την τοπική ταυτότητα και δίνει μια ποιοτική διάσταση στον προορισμό. 

Η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ Δρ Εύη Σωτηρίου ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι η ανάδειξη των γαστρονομικών δυνατοτήτων του εμβληματικού αυτού τυριού για τη χώρα μας μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στη συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί στα πλαίσια μιας εξωστρεφούς στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθησή του σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η κα. Σωτηρίου πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά που προορίζονται να αναλάβουν θέσεις κλειδιά στις επαγγελματικές κουζίνες της Κύπρου και διεθνώς, να πιστέψουν στις δυνατότητες και προοπτικές των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου τους και να τα προωθήσουν με αγάπη, σεβασμό, δημιουργικότητα και επαγγελματισμό στα πλαίσια του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης».

Στην τεράστια δυναμική του χαλλουμιού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου κ. Γιώργος Πέτρου ο οποίος επεσήμανε ότι αποτελεί ένα από τα Ευρωπαϊκά τυριά με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, σε βάθος 20ετίας οι ποσότητες παραγωγής και εξαγωγής του εν λόγω τυριού έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί, καθότι οι εξαγωγές το 2002 ανέρχονταν στους 4,100 τόνους και το 2021 φτάσαμε σχεδόν στους 40,000 τόνους. Ο κ. Πέτρου πρόσθεσε ότι το χαλλούμι ως το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου και το πρώτο εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν με 100% Κυπριακές πρώτες ύλες, απασχολεί πάνω από 10,000 οικογένειες σε βιομηχανία, γεωργία, κτηνοτροφία και αποτελεί ισχυρό κλάδο της Εθνικής Οικονομίας.

O Γραμματέας του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης τόνισε στον χαιρετισμό του ότι το χαλούμι, είναι ένα από τα λίγα τοπικά μας προϊόντα που πρέπει να αναδειχθεί και να ανέβει στο επίπεδο που του αξίζει. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια έτσι ώστε η κυπριακή γαστρονομία να αναγνωριστεί ανά το παγκόσμιο.  

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ευφάνταστα εδέσματα αναδεικνύοντας την ιδιότητα του χαλλουμιού να μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους.

ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αθήνα: «Βάφτηκε» μπλε το συντριβάνι της Ομόνοιας, για την 28η Οκτωβρίο

Taste and Hospitality

Αλαλούμ με Τουρίστες – Σύγχυση με sms, χαρτιά και διακίνηση

Taste and Hospitality

Ανάρτηση Υπουργού Δικαιοσύνης για το συνωστιμό σε μπαράκι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!