Front of the House (FOH) Διοίκηση

Α. Ωνάσης: Δεν άφηνε την «κοπελιά του» στην τύχη – Η στολή αεροσυνοδού που άφησε εποχή

Εμπνευσμένος από τη space age μόδα που ήταν το trend της εποχής, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής Pierre Cardin πλαισίωσε τη στολή με μια κάπα που άφησε εποχή.

Κομψές, φινετσάτες, εντυπωσιακές, άλλοτε παραδοσιακές και άλλες φορές μοντέρνες, ενίοτε κακόγουστες. Oι στολές του ιπτάμενου προσωπικού των αεροπορικών εταιριών έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν μία από αυτές τις εταιρίες που έδιναν μεγάλη έμφαση στην αμφίεση των αεροσυνοδών. Κατέφευγε στις υπογραφές διάσημων σχεδιαστών μόδας, που αποτέλεσαν για την εποχή τους συνώνυμο στάτους και υψηλής αισθητικής.

Έργο κατά κύριο λόγο του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος δεν άφηνε τίποτα στην τύχη και ήθελε τα καλύτερα για την «κοπελιά του», όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Έτσι, μετά τον διάσημο Jean Dessès (ελληνιστί Γιάννης Ντεσσές, καθώς ήταν Έλληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου), τον επονομαζόμενο «Βασιλιά της Μουσελίνας» και αργότερα την Coco Chanel, ο Ωνάσης επέλεξε το 1969 τον Pierre Cardin για να ντύσει τις αεροσυνοδούς του.

Εκείνος δημιούργησε ίσως την πιο πρωτότυπη στολή παγκοσμίως έως τότε στο χάρτη της αεροπορικής σκηνής. Εμπνευσμένος από τη space age μόδα που ήταν το trend της εποχής, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής πλαισίωσε τη στολή με μια κάπα που άφησε εποχή και ένα καπέλο τύπου μπονέ, διαστημικής… αισθητικής. Το παζλ της προσωπικής πινελιάς του, συμπλήρωσαν η μίνι φούστα και ο φωτισμός του χρώματος, με τη μετατροπή από μπλε σε γαλάζιο, αναφέρει το konserva.gr  

Ήταν η πιο φουτουριστική αμφίεση έως και σήμερα από κάποια ελληνική αεροπορική εταιρία. Για πολλούς παραμένει η πιο σικάτη και γουστόζικη που φορέθηκε ποτέ στους αιθέρες.

Για τις όμορφες στιγμές που έζησε όσο δούλευε για τον Αριστοτέλη Ωνάση μίλησε η Γιοχανά Καλαφούτη, πρώην αεροσυνοδός. Στην κάμερα της εκπομπής του Happy Day, μέσα από το ιστορικό Boeing 747 αναφέρθηκε και στην Τζάκι Κένεντι.

«Ήταν η χρυσή εποχή των αερομεταφορών στην Ελλάδα γιατί είχαμε την τύχη να έχουμε ως ιδρυτή της Ολυμπιακής τον μεγάλο Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος ήταν ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Άνοιξε την Ολυμπιακή το 1957, εγώ προσλήφθηκα τη δεκαετία του ’70, στην αρχή, φορώντας αυτή την ωραία στολή του Τσεκλένη.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε μια άριστη πρώτη θέση, είχαμε χρυσά μαχαιροπίρουνα, είχαμε κρύσταλλα, πορσελάνες… Είχαμε ειδικά μενού, έβγαινε το πρώτο πιάτο, τον καλωσορίζαμε με σαμπάνια, είχαμε τα ορεκτικά που ήταν αστακός, αυγοτάραχο», είπε αρχικά η Γιοχάνα Καλαφούτη.

«Λέγαμε στον Αριστοτέλη Ωνάση “τι να σας φέρουμε;” και έλεγε “ασχοληθείτε με τους άλλους επιβάτες, αν θέλω κάτι θα σας πω”. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι πάντα πάρα πολύ απλοί. Η Τζάκι Κένεντι από την ώρα που έμπαινε στο αεροπλάνο μέχρι να βγει, δεν έτρωγε, δεν έπινε, έπινε ένα καφέ, έβαζε τη μάσκα της και κοιμόταν», πρόσθεσε επίσης η Γιοχάνα Καλαφούτη.

Related posts

Θωμάς Μπάσιο: Ένα γαστρονομικό ταξίδι μέσα από τις δικές του γεύσεις

Αυτή Είναι η Νέα Μόδα στα Μπαρ Σπιτιού!

Taste and Hospitality

Challenge: Τριάντα μέρες χωρίς ζάχαρη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!