Νέα Νεα της Αγορας

Υφ. Ναυτιλίας: Ίσως επεκταθεί και σε τρίτη χώρα η ακτοπλοϊκη

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ήταν αμοιβαία επιδίωξη των δύο χωρών, έγινε κατορθωτή μετά από 21 χρόνια και πρέπει να επιβιώσει, αφού κρίνεται πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη των δύο κρατών, αναφέρθηκε σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Νάπα.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Μεσόγειος ως κόμβος γαλάζιας ανάπτυξης και ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσαν το ΕΒΕ Αμμοχώστου και το ΕΒΕ Πειραιώς στο συνεδριακό κέντρο της μαρίνας Αγίας Νάπας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι «η θαλάσσια επιβατική σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ένα πετυχημένο εγχείρημα, αφού μετά από 21 χρόνια καταφέραμε να δώσουμε μια εναλλακτική επιλογή στους συμπολίτες μας και να δημιουργηθεί το πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες».

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μια νέα προσπάθεια που πρέπει να αγκαλιαστεί από Ελλάδα και Κύπρο για να καταστεί βιώσιμη. Η έγκριση του πλαισίου χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί κρατική χρηματοδότηση από πλευράς Κύπρου, αφορά 3 συν 3 έτη, οι ενωσιακοί κανόνες δεν επιτρέπουν την περαιτέρω χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος, γι’αυτό και πρέπει να του δώσουμε τη στήριξη που του αρμόζει προκειμένου να είναι βιώσιμη η προσπάθεια αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «ενδεχομένως το εγχείρημα αυτό στο εγγύς μέλλον να επεκταθεί και σε μια τρίτη γειτονική χώρα, για να δημιουργηθούν περαιτέρω προϋποθέσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας της όλης προσπάθειας».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε επίσης ότι «η ναυτιλία της Κύπρου προχωρεί και αναπτύσσεται, ενώ και η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι έτοιμη να αλλάξει για να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού στην Κύπρο, θα πρέπει να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στη θάλασσα και προς το σκοπό αυτό γίνονται πάρα πολλές δράσεις μεταξύ των οποίων και στα σχολεία».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «οι νέοι θα αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ Θάλασσας που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στη Λεμεσό το διήμερο 20 και 21 Μαϊου, όπου 40 Οργανισμοί ενώνουν δυνάμεις για να προβάλουν τη θάλασσα ως άθληση, ως δραστηριότητα, ως επιλογή σπουδών και ως επαγγελματικό προσανατολισμό».

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας είπε ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ήταν αμοιβαία επιδίωξη και των δύο χωρών, τα καταφέραμε και η θαλάσσια σύνδεση έγινε πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ θα τονώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τουριστικό προϊόν, αφού και οι Έλληνες και οι Κύπριοι θα μπορούν με το αυτοκίνητο τους να επισκέπτονται τις δύο χώρες».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η γραμμή να είναι βιώσιμη, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου στο συγκεκριμένο εγχείρημα και όλους μας ενδιαφέρει το πρώτο εγχείρημα να πάει καλά για να πάμε στο επόμενο που είναι μια πιο μόνιμη λύση του θέματος».

Ο Ιωάννης Μελάς, βουλευτής Α Πειραιώς και Νήσων της Ελλάδας είπε ότι «το νέο δρομολόγιο που θα συνδέει ακτοπλοϊκά την Κύπρο με την Ελλάδα, είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες, ήταν ένα κοινό αίτημα των δύο λαών, συμβαίνει μετά από 21 χρόνια, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αγκαλιάστηκε από τον κόσμο που έκανε πολλές κρατήσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, αφού θα διευκολύνει τις εμπορικές δραστηριότητες, θα διευρύνει τις τουριστικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις στο πλαίσιο του τουρισμού και σίγουρα θα μειώσει και το μεταφορικό κόστος που αυτή την εποχή με την ενεργειακή κρίση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για Ελλάδα και Κύπρο».

Ο κ. Μελάς αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη των υποδομών και είπε ότι «το επόμενο διάστημα θα γίνουν έργα υποδομής ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στα περιφερειακά λιμάνια της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η ακτοπλοΐα και ο τουρισμός σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».

Αναφερόμενος στη γαλάζια οικονομία, ο βουλευτής είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να κοιτάμε μπροστά, να κοιτάμε το μέλλον, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και να κάνουμε δράσεις που ενισχύουν αυτό το κομμάτι γιατί” όπως εξήγησε “το μεγάλο στοίχημα και για τη ναυτιλία είναι η πράσινη μετάβαση, η οποία θα καταφέρει σε κάποια στιγμή να έχει καθαρό καύσιμο και να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούν, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένες και ισχυρές για να μπορεί ο ελληνισμός να περνά τις θέσεις και τις προτάσεις σε ενιαία και ισχυρή βάση για να αποκτήσουν αξία και να δώσουν λύσεις στις κοινωνίες των δύο χωρών».

Εξάλλου ο Μαρκ Κληρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στο πρώτο δρομολόγιο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και σημείωσε πως «η ακτοπλοϊκή σύνδεση για το κυπριακό ναυτιλιακό σύμπλεγμα είναι σημαντική γιατί δίνει μια έξτρα ορατότητα της ναυτιλίας στην Κύπρο η οποία μέχρι τώρα δεν έχει το airtime που έπρεπε να έχει».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος προσφέρει ένα πολύ ασφαλές θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν οι ναυτιλιακές εταιρείες και πολλά άλλα προτερήματα μεταξύ των οποίων καλό προσωπικό, δηλαδή λογιστές, δικηγόρους και ασφαλιστές. Εκείνο που ως ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, βλέπουμε ότι υστερούμε είναι το τεχνικό προσωπικό και ελπίζουμε ότι οι νέοι, βλέποντας και την ακτοπλοϊκή σύνδεση, θα προσθέσουν και τη ναυτιλία ως μία από τις επιλογές στην καριέρα τους».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια με την κάθοδο αρκετών πλοιοκτητών στην Κύπρο έχει μεγαλώσει το σύμπλεγμα, έχουν δραστηριοποιηθεί ναυτικές ακαδημίες και αρκετά από τα πανεπιστήμια πρόσθεσαν ναυτιλιακά προγράμματα ως μια από τις επιλογές για τους φοιτητές τους. Ελπίζουμε να αυξηθεί το ναυτιλιακό προσωπικό που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί το ναυτιλιακό σύμπλεγμα στην Κύπρο».

Ο Χαράλαμπος Μανώλη, εκπρόσωπος της Διαχειρίστριας εταιρείας της ναυτιλιακής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας εξέφρασε συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον Υφυπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος «με δική του προσπάθεια κατάφερε να φέρει εις πέρας και εφαρμογή την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Το πλοίο που έχει ναυλωθεί για τον σκοπό αυτό είναι χωρητικότητας 400 ατόμων εκ των οποίων οι 300 θα είναι σε καμπίνες και 100 αεροπορικές καρέκλες, με δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 100 αυτοκίνητα».

Το πρώτο ταξίδι του πλοίου, συνέχισε, “θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου και το τελευταίο στις 17 Σεπτεμβρίου όταν θα επιστρέψει από την Ελλάδα. Εχουμε ενημερωθεί ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 3 χιλιάδες κρατήσεις, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για μεταφορά 1100 οχημάτων, γεγονός που  μας δίνει θάρρος ώστε να προχωρήσουμε πιο πέρα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «η ζήτηση για το δρομολόγιο Κύπρου – Ελλάδας να συνεχίσει και μετά από έξι χρόνια ούτως ώστε η γραμμή να καταστεί βιώσιμη και να έχουμε μια συνεχή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών». 

ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τζίρος €2 δισ. για δέκα μεγάλες εταιρείες της Κύπρου

Taste and Hospitality

«Ό,τι και να γίνει η ρωσική και η ουκρανική αγορά έχουν χαθεί για την Κύπρο»

Taste and Hospitality

Χριστουγεννιάτικη διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένα παιδιά άνω των 12 ετών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!