Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Οι χώρες που παράγουν τα περισσότερα κρασιά

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, η Κίνα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, πολύ λίγα από την παραγωγή κρασιού της Κίνας εξάγονται. Άλλες σημαντικές χώρες παραγωγής οίνου περιλαμβάνουν τη Χιλή, την Αργεντινή και την Αυστραλία.

Η οινοποίηση χρονολογείται σχεδόν στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας και η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη χρονολογείται πριν από την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η εμπορική παραγωγή και διανομή κρασιού στην Ευρώπη άρχισε να αναπτύσσεται τον 15ο αιώνα. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ανταλλάξει την πρώτη θέση του παραγωγού εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει μόνο σημαντικός παραγωγός κρασιού στον τελευταίο αιώνα, αλλά ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παραγωγός παγκοσμίως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ενώ οι αμπελώνες μπορούν να ευδοκιμήσουν υπό ποικίλες συνθήκες, το κάνουν καλύτερα σε εύκρατα κλίματα, όπως αυτά που είναι κοινά στις τέσσερις κορυφαίες χώρες παραγωγής κρασιού. Το κρασί είναι πολύτιμο συλλεκτικό και συχνά συνιστάται ως επένδυση.

1) Γαλλία

Η Γαλλία παράγει ετησίως 7 έως 8 δισεκατομμύρια μπουκάλια κρασιού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής οίνου παγκοσμίως. Αν και δεν μπορεί να κερδίσει το νούμερο ένα σημείο κάθε χρόνο, η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που χαρακτηρίζεται περισσότερο από την παραγωγή κρασιού και σχεδόν όλα τα πιο πολυπόθητα κρασιά στον κόσμο παράγονται εκεί. Η Γαλλία φιλοξενεί πολλούς αμπελώνες που ανήκουν στην οικογένεια Rothschild, ένα όνομα που θεωρείται συνώνυμο με το καλό κρασί. Το πιο ακριβό μπουκάλι κρασί που πωλείται ποτέ σε δημοπρασία ήταν από την περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας. Η Γαλλία είναι η πηγή πολλών από τις βασικές ποικιλίες σταφυλιών, όπως το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay και το Pinot Noir, που αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Πολλοί από τους αμπελώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή και την Αργεντινή ξεκίνησαν με μεταμοσχευμένα και μεταμοσχευμένα αμπέλια από τη Γαλλία. Το κρασί καλλιεργείται σε ολόκληρη τη Γαλλία, με την κοιλάδα του Λίγηρα και τη Ρηνανία να είναι σημαντικές περιοχές παραγωγής.

2) Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία παράγει ετησίως 6 έως 7 δισεκατομμύρια μπουκάλια κρασιού, φιλοξενεί μερικές από τις πιο γνωστές και ιδιαίτερα ευνοημένες αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης. Όπως και με τη Γαλλία, το κρασί παράγεται σε ολόκληρη τη χώρα σε πάνω από ένα εκατομμύριο ξεχωριστούς αμπελώνες. Η οινοποίηση στο ύψος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πρωτοστάτησε σε μια σειρά τεχνικών μαζικής παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης για τη βιομηχανία οίνου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βαρελιών. Οι ονομασίες των δημοφιλών ιταλικών κρασιών περιλαμβάνουν το Classico, το οποίο υποδηλώνει την παραγωγή στους παλαιότερους αμπελώνες σε μια περιοχή, και η Riserva, η οποία πιστοποιεί ότι ένα κρασί έχει ωριμάσει ένα ιδανικό χρονικό διάστημα κατάλληλο για την ποικιλία του κρασιού. Δύο από τις πιο διάσημες περιοχές παραγωγής κρασιού στην Ιταλία είναι οι περιοχές της Τοσκάνης και της Λομβαρδίας.

3) Ισπανία

Η Ισπανία παράγει περίπου 5 δισεκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ετησίως και αποτελεί στην πραγματικότητα το σπίτι για τον μεγαλύτερο αριθμό αμπελώνων οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας. Ωστόσο, οι αμπελώνες της είναι ευρύτερα διαδεδομένοι και παράγουν μικρότερες αποδόσεις από τους αμπελώνες στη Γαλλία ή την Ιταλία λόγω του ξηρότερου εδάφους που είναι κοινό σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ισπανίας. Παρόλο που περισσότερες από 400 ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στην Ισπανία, μόνο 20 από αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της ισπανικής παραγωγής κρασιού. Σημαντικές περιοχές παραγωγής οίνου στην Ισπανία περιλαμβάνουν τις περιφέρειες Valdepena, Rioja, Ribera del Duero και Jerez, την κύρια περιοχή παραγωγής της ενισχυμένης ποικιλίας κρασιού που ονομάζεται Sherry. Η Ισπανία είναι ο μοναδικός επίσημος παραγωγός του Sherry στον κόσμο.

4) Ηνωμένες Πολιτείες

Η Ουάσιγκτον κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση οίνου, με ετήσια έσοδα από κρασί που ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που το επίπεδο παραγωγής της είναι μόλις το ήμισυ της Γαλλίας, περίπου 3 δισεκατομμύρια φιάλες ετησίως. Η παραγωγή κρασιού είχε σχεδόν ολοκληρωτικά σταματήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, και μόνο στη δεκαετία του 1970 άρχισε να γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αποκάλυψε ποιες ποικιλίες σταφυλιών αναπτύσσονται καλύτερα σε ποιες περιφέρειες και επενδύσεις από τους Γάλλους οινοπαραγωγούς ήταν σημαντικοί παράγοντες για την αναζωογόνηση της παραγωγής κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου το 90% του συνόλου του κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου παράγεται στην Καλιφόρνια. Η οινοποιία E & J Gallo, με έδρα το Modesto, παράγει σχεδόν το 25% του συνόλου του κρασιού που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές εταιρείες στον κόσμο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κινήσεις ματ για θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος – Λύσεις από τον Δημήτρη Ρούσο

Κτήμα Τσέλεπος: Aνεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο του ελληνικού κρασιού.

Taste and Hospitality

Τσαμαρέλλα και Απόχτι(ν):Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!