Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Βρετανία: Ουρές χιλιομέτρων στα αεροδρόμια – Ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων

Βρισκόμαστε μια ανάσα από το φετινό καλοκαίρι, το οποίο είναι και το πρώτο χωρίς τους περιορισμούς και τη γραφειοκρατία της πανδημίας. Για αυτό και παρά το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι Βρετανοί περιμένουν όσο τίποτα άλλο να φύγουν από την χώρα και να μεταφερθούν στις ζεστές παραλίες της Μεσογείου. Όμως αν και αισιόδοξη η φετινή εικόνα, οι προβλέψεις δεν προμηνύουν ένα ξέγνοιαστο ταξίδι…

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ουρές χιλιομέτρων στα μεγαλύτερα βρετανικά αεροδρόμια και ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, είναι μόνο κάποια από το προβλήματα που επικρατούν στον κλάδο.

Οι μεγαλύτερες βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways και η Easyjet, έχουν απευθυνθεί ακόμα και στην κυβέρνηση ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού καθώς είναι δική της αρμοδιότητα να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους των υπαλλήλων του κλάδου για λόγους ασφαλείας.

Επισημαίνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε, επέτρεψε στις αεροπορικές εταιρείες να ξεκινούν το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του ιστορικού του υποψήφιου εργαζομένου αρχής γενομένης από την 20η Μαΐου.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, πριν λίγες ώρες, η Easyjet ανακοίνωσε την χορήγηση μπόνους 1.000 λιρών στο υπάρχων προσωπικό αλλά και εκείνο που θα προσλάβει, ως έναν τελευταίο τρόπο να προσελκύσει υπαλλήλους. Πριν ένα μήνα η British Airways, ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία εφάρμοσε το «έκτακτο μπόνους» καθώς βιώνει ακόμα περισσότερες ελλείψεις.

Και η αλήθεια είναι πως οι ακυρώσεις πτήσεων δεν είναι το μόνο πρόβλημα για το φετινό καλοκαίρι. Οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια ανεβαίνουν ακόμα και στις λεγόμενες low cost εταιρείες, με τον πρόεδρο της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι να δηλώνει σήμερα στο BBC, ότι «οι τιμές θα ανέβουν έως και 9% καθώς η ζήτηση για πτήσεις προς τις ευρωπαϊκές παραλίες έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ».

Ήδη, η Ryanair έχει μεταφέρει 97,1 εκατομμύρια επιβάτες ενώ ελπίζει το νούμερο αυτό να αγγίξει τα 165 εκατομμύρια, κάτι που ξεπερνά τα επίπεδα των επιβατών πριν την πανδημία που έφτασαν το ρεκόρ των 149 εκατομμυρίων επιβατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής TUI, Άντριου Φλίντχαμ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «η ζήτηση παραμένει υψηλή για Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο για αυτό και παροτρύνω τους Βρετανούς να κλείσουν τα εισιτήρια τους όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Αν κάποιος πάντως ρίξει μια γρήγορη ματιά στις ακυρωμένες πτήσεις του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, οι περισσότερες ακυρώσεις είναι της British Airways, ανάμεσα σε αυτές και η σημερινή βραδινή πτήση από Αθήνα προς Heathrow.

Μένει να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι της «κανονικότητας» καθώς μέχρι τώρα κάποιες από τις βασικές προτάσεις των αεροπορικών για τις καθυστερήσεις είναι οι επιβάτες είτε να πηγαίνουν ώρες νωρίτερα στα αεροδρόμια είτε να μην έχουν αποσκευές.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο –

DEUTSCHE WELLE

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Επαναπατρίζονται από την Ιαπωνία τα βημόθυρα του Αγ. Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής

Taste and Hospitality

Την ανθεκτικότητα της ναυτιλίας εξήρε ο Πρόεδρος με την Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών στην Αθήνα

Taste and Hospitality

14 μήνες, χωρίς τη διασκέδαση που ξέραμε – 3600 επιχειρήσεις κλειστές…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!