Παρουσίαση Φιλοξενία

Tι σκέφτονταν οι αρχιτέκτονες όταν σχεδίασαν αυτά τα αξιοθέτα; Τα πιο άσχημα στην Ευρώπη

Υπάρχουν εκατοντάδες κτήρια στην Ευρώπη που αποτελούν «διαμάντια» της σύγχρονης αλλά και κλασικής αρχιτεκτονικής και αποτελούν ορόσημα για ολόκληρες πόλεις και χώρες. Υπάρχουν και άλλα που κάνουν τους ανθρώπους να αναρωτιούνται: «τι σκέφτονταν οι αρχιτέκτονες που τα σχεδίασαν;».

Το Euronews ζήτησε από τους ακόλουθους του στο Instagram να επιλέξουν τα κτήρια, τα μνημεία και τα αξιοθέατα στην Ευρώπη που πραγματικά μισούν.

Ακολουθούν τα 11 κτήρια που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι (και μη) αναγνώστες.

11. Porta Nuova Isola, Μιλάνο

Τα 11 πιο άσχημα κτίρια στην Ευρώπη
© Daryan Shamkhali/ Unsplash

Το «κατακόρυφο» δάσος που βρίσκεται στην περιοχή Porta Nuova Isola του Μιλάνο δέχθηκε αρκετές αρνητικές κριτικές από τους αναγνώστες του Euronews.

«Είναι απλά παράταιρo και άθλιο», ανέφερε ένας ακόλουθος. «Σίγουρα είναι φωτογενές, όμως πολλές φορές φαίνεται επίσης αφιλόξενο», πρόσθεσε κάποιος άλλος.

10. Musée des Confluences, Λυών

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη
© Joan/ Flickr

Το διάσημο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Λυών – έργο του αρχιτέκτονα Wolf D. Prix – μοιάζει εξωτερικά με ένα τεράστιο διαστημόπλοιο. Είναι χτισμένο σε στιλ αποδομισμού και προορίζονταν να μοιάζει με ένα πλωτό σύννεφο.

Ενώ είναι αρκετά καινοτόμο και δεν περνάει απαρατήρητο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το κτήριο του μουσείου δεν αρέσει σε όλους – ειδικά σε μια πόλη τόσο ιστορική και όμορφη όσο η Λυών.

9. British Airways i360, Μπράιτον

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη
© Colin/ Flickr

Αυτός ο παράκτιος πύργος παρατήρησης – το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο που έχει κτιστεί εδώ και έναν αιώνα στο Μπράιτον και ο μεγαλύτερος πύργος παρατήρησης στον κόσμο – ανεβάζει τους επισκέπτες σε ύψος 138 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, προσφέροντας τους μια μοναδική θέα.

Εχει δημιουργήσει όμως ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων. Βασική πηγή της αρνητικότητας των κατοίκων είναι το γεγονός ότι, πέρα από την ιδιωτική χρηματοδότηση, το τοπικό συμβούλιο της πόλης συμφώνησε να δανείσει εκατομμύρια λίρες για τα στηρίξει τη δημιουργία του.

Παρόλο που κάποιοι κάτοικοι το λατρεύουν, σχεδόν 1.500 άνθρωποι αγωνίστηκαν για να μην ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Ενας από αυτούς ανέφερε μάλιστα ότι ο πύργος είναι «ένα φρικτό πράγμα στον ουρανό».

8. Casa da Música, Πόρτο

© L.Filipe C.Sousa/ Unsplash

Αυτό το κτήριο κατασκευάστηκα όταν το Πόρτο κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2001, όντας το πρώτο αξιοθέατο της Πορτογαλίας που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική.

Είναι δύσκολο να περιγράφει κάποιος το σχήμα του, αφού το Casa da Música μοιάζει με έναν κύβο ο οποίος είναι κομμένος από τη μια γωνία. Η μεγάλη στρογγυλή πλατεία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του απλά «αναδεικνύει» το παράξενο σχήμα του κτηρίου.

Ακόμη και αυτοί που το μισούν όμως εντυπωσιάζονται από το εσωτερικό του, το οποίο είναι καλυμμένο με εντυπωσιακές ταπετσαρίες και σχέδια και διαθέτει μπαρ, εστιατόριο, αίθουσα συνεδριάσεων και ένα τεράστιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

7. W Hotel, Εδιμβούργο

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη
© TH Real Estate

Αν και ίσως δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη λίστα – δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως – το W Hotel έλαβε πολλές αναφορές από τους αναγνώστες του Euronews.

Ευρισκόμενο στη συνοικία του Αγίου Ιακώβου στο Εδιμβούργο, αυτό το νέο κτίριο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μοιάζει σαν να είναι τυλιγμένο με κορδέλες.

Οπως φαίνεται, οι ντόπιοι θεωρούν ότι δεν κατάφερε το σκοπό του, παρομοιάζοντας το με ένα «λιωμένο σοκολατάκι» ή μια «φυσική αναπαράσταση του emoji 💩 ».

6. Biltmore Hotel, Τιφλίδα

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη
© The Biltmore Tbilisi Hotel/ Facebook

Σε ύψος περίπου 140 μέτρων, το Bitmore Hotel ήταν το ψηλότερο κτίριο στην πρωτεύουσα της Γεωργίας – μέχρι να του πάρει το «στέμμα» πέρυσι το Axis Towers.

Χτισμένος στην τοποθεσία που βρίσκονταν το κτίριο IMELI της δεκαετίας του 1930, ο γυάλινος πύργος είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Biltmore έξω από τις ΗΠΑ.

Αν και ο σχεδιασμός του είναι αρκετά κομψός, οι αναγνώστες ανέφεραν ότι «δεν μοιάζει με τίποτα» και ότι «είναι υπερβολικό για την περιοχή».

5. The Spire of Dublin, Δουβλίνο

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη
© karsten1605/ Flickr

Αυτός ο Ιρλανδικός «πυργίσκος» φαίνεται να μην εντυπωσιάζει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δουβλίνου. Εχοντας ολοκληρωθεί το 2003, το «the Spire of Dublin» επιλέχθηκε από διάφορες προτάσεις σχεδιασμού ως μέρος ενός έργου για την αναγέννηση της πόλης.

Αν και υπάρχουν αρκετοί που λατρεύουν το αξιοθέατο ύψους 120 μέτρων, είναι σίγουρα λιγότεροι από αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη. Οι τελευταίοι έχουν δώσει μια σειρά από λιγότερο κολακευτικά ψευδώνυμα στον πύργο, όπως «το στιλέτο στο γκέτο» και «η ακίδα».

4. The Walkie-Talkie, Λονδίνο

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη
© Bill Smith/ Flickr

Το «The Walkie-Talkie» είναι σίγουρα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κτήρια στο Λονδίνο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2014 και έκτοτε έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και χλεύης.

Το 2015 του απονεμήθηκε το «Carbuncle Cup», ένα βραβείο που απονέμεται στο ασχημότερο κτήριο που έχει ολοκληρωθεί τους τελευταίους 12 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρα από το ασθητικό κομμάτι, το κτήριο δημιούργησε και ένα σημαντικό πρακτικό πρόβλημα: το «λιώσιμο» των αυτοκινήτων που στάθμευαν κοντά του. Σημειώθηκαν θερμοκρασίες από 91 έως 117 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας της ανάκλασης που δημιουργούσε το γυάλινο κτήριο.

3. Kunsthaus Graz, Γκρατς

Αν και ο αρχιτέκτονας του – Ράφαελ Βινόλι – κατηγόρησε την υπερθέρμανση του πλανήτη για αυτγια αυτό το πρόβλημα, παραδέχτηκε αργότερα ότι υπήρχαν «πολλά λάθη» στο σχεδιασμό. Από τότε, προστέθηκε μια μη ανακλαστική μεμβράνη στα παράθυρα για να αποφευχθούν μελλοντικές «θανατηφόρες ακτίνες» για τα αυτοκίνητα.

Τα 11 πιο άσχημα κτίρια στην Ευρώπη
© Marion Schneider & Christoph Aistleitner/ Wikipedia

Το Kunsthaus Graz έχει μερικούς πολύ φανατικούς «haters»: «Σχεδόν ξέρασα όταν κατέβηκα από το λεωφορείο και το είδα», ανέφερε ακόλουθος της σελίδας του Euronews στο Instagram.

Με τα προσωνύμια «φιλικός εξωγήινος» και «μαύρος όγκος», πρόκειται για ένα κτήριο που έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις.

Το Kunsthaus Graz χτίστηκε για να εορταστεί ο ρόλος της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2003 και εξακολουθεί να λειτουργεί ως μουσείο σύγχρονης τέχνης του Γκρατς.

«Ημασταν κάπως στεναχωρημένοι που έπρεπε αυτό το κτήριο να βρίσκεται στη λίστα, όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι από κάποια σημεία θα μπορούσε πραγματικά να μοιάζει με όγκο», τονίζει το Euronews.

2. La Pirámide, Αλικάντε

La Pirámide
© Creative Commons

Επισήμως γνωστό ως «Edificio Montreal», αυτό το κτήριο είναι αναμφισβήτητα άσχημο.

Αν και πολλοί μπορεί να υποστηρίζουν ότι είναι μοναδικό και καινοτόμο, μοιάζει σαν κάποιος απλά να έχει κόψει ένα κομμάτι μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Για μια πόλη γνωστή για το εκπληκτικό μεσαιωνικό της κάστρο και τα υπέροχα χρωματιστά σπίτια, το La Pirámide μοιάζει σχεδόν με μια «προσβολή» για το Αλικάντε και την ομορφιά του.

1. Tour Montparnasse, Παρίσι

Tour Montparnasse
© Tour Montparnasse

Ο πύργος 210 μέτρων που «ξεπροβάλει» από το Μονπαρνάς του Παρισιού ήταν με διαφορά το πιο «μισητό» κτήριο για τους αναγνώστες του Euronews.

«Είναι απλά ένα τεράστιο, καφετί ορθογώνιο παραλληλόγραμμο», αναφέρει ένας αναγνώστης. «Κάθε Παριζιάνος το μισεί».

«Είναι απλά παράταιρο», προσθέτει κάποιος άλλος.

Ωστόσο, πολλοί παραδέχονται ότι – παρά την προφανή έλλειψη αισθητικής – ο πύργος προσφέρει εξαιρετική θέα στην «Πόλη του Φωτός».

Mε πληροφορίες Euronews

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σίφνος, το νησί του Τσελεμεντέ έχει τη «συνταγή επανεκκίνησης» του τουρισμού -Απολαυστικό βίντεο

Taste and Hospitality

1977: Το βαπόρι απ’ την Περσία ήταν Κυπριακό και έμεινε στην ιστορία

Πέρα Πεδί, Μουταγιάκα, Πισσούρι, Αψιού…Τα παράξενα ονόματα των χωριών μας!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!