Νεα της Αγορας Νομοθεσία

«Glamping» στην Κύπρο: Πάει στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο τουριστικό προϊόν

H Βουλή καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο τη νέα νομοθεσία για την ανάπτυξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας «Glamping» προκειμένου να λειτουργήσουν τα πρώτα αδειοδοτημένα καταλύματα αρχές του 2023. Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν σε αυτό το νέο τουριστικό προϊόν που αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο. Την ερχόμενη Τρίτη τίθεται επί τάπητος προς συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Οι συγκεκριμένες αναπτύξεις αναμένεται να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και παράλληλα να προσελκύσουν νέα τμήματα τουριστικών αγορών. Ιδιαίτερα αναμένεται να εξυπηρετήσει τον «οικογενειακό τουρισμό» εφόσον αυτή η μορφή τουρισμού είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε οικογένειες με μικρά παιδιά, μια αγορά που επιθυμεί να έλθει σε επαφή με τη φύση με προϋπόθεση τη διάθεση βασικών υποδομών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τον όρο «glamping» -προέρχεται από τις λέξεις «glamour» και «camping»- νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται εκτός κατοικημένων περιοχών και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον. Οι υποδομές που θα δημιουργούνται στις εν λόγω αναπτύξεις πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, τίθενται ως προϋπόθεση στα ποιοτικά κριτήρια για αδειοδότηση όπως ο χώρος της κατασκήνωσης διαθέτει τζακούζι, δωρεάν παροχή Wi-Fi υψηλής ταχύτητας το οποίο να καλύπτει όλο τον χώρο της κατασκήνωσης, καθώς και υπαίθριο γυμναστήριο με διάφορα ξύλινα όργανα εκγύμνασης που δύναται να έχει και τη μορφή στίβου μάχης. Στα ποιοτικά κριτήρια που παρατίθενται στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

  • Χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον και εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό.
  • Προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού. Δυνατότητα παροχής δραστηριοτήτων ειδικών ενδιαφερόντων συναφών με τη γύρω περιοχή. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν περιπάτους στη φύση, ιππασία, ποδηλασία, επισκέψεις σε αγροκτήματα, μουσεία, σε εργαστήρια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και σε άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής.
  • Νυκτερινή φύλαξη του χώρου.
  • Περίφραξη χώρου με μεταλλικό πλέγμα ή με άλλο κατάλληλο υλικό, ύψους τουλάχιστον 1,80 μέτρων περιμετρικά του τεμαχίου.
  • Εσωτερικό δίκτυο δρόμων/διαδρόμων για πρόσβαση σε όλους τους χώρους και εγκαταστάσεις.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Προσοχή όσοι φεύγετε για Ελλάδα – Επεισόδια πριν λίγο στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Taste and Hospitality

O Βασίλης Δημητριάδης στο Daleela…σαν Ηρακλής Πουαρό

Taste and Hospitality

Ανακαλείται χαλβάς και σοκολάτα υγείας από την κυπριακή αγορά (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!