Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Πανικός στα ακριβά εστιατόρια: Η κρίση του φουά γκρα

Για κάποιους πεντανόστιμο, αλλά σίγουρα αμφιλεγόμενο, το φουά γκρα είναι ένας θησαυρός της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό για τα ακριβά εστιατόρια της χώρας. Όμως, μια πρωτοφανής κρίση αναγκάζει τους παραγωγούς του να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να μειώσουν τις μερίδες, και τα εστιατόρια με αστέρια Michelin να το εξαφανίσουν από τα μενού τους. 

Στην καρδιά αυτού του προβλήματος βρίσκεται η επιδημία της γρίπης των πτηνών που μαστίζει τη Γαλλία και την Ευρώπη εδώ και μήνες. 

«Εδώ και ένα μήνα είχαμε λιγότερο φουά γκρα και μετά, αυτή την εβδομάδα, δεν βρήκαμε καθόλου», λέει στο CNN ο Pascal Lombard, σεφ και ιδιοκτήτης του Le 1862, ενός εστιατορίου με ένα αστέρι Michelin στη νοτιοδυτική Γαλλία. 

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση του φουά γκρα. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής του, που περιλαμβάνει το αναγκαστικό τάισμα της χήνας και της πάπιας, καταδικάζεται από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, με αποτέλεσμα η μέθοδος αυτή να έχει απαγορευτεί σε άλλα μέρη. 

Και παρότι οι ανησυχίες για την κακοποίηση των ζώων δεν πλήττουν τη ζήτηση για το φουά γκρα στη Γαλλία, η κατανάλωση τώρα περιορίζεται για άλλους λόγους. 

Η Γαλλία αναγκάστηκε να θανατώσει 16 εκατ. πουλερικά από το ξέσπασμα της επιδημίας της γρίπης των πτηνών, τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό για τη Γαλλία, η οποία για πρώτη φορά εκτίθεται σε μία κρίση αυτής της έκτασης. 

Έτσι, η παραγωγή φουά γκρα στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί έως και 50% φέτος, καθώς η επιδημία επηρεάζει το 80% των παραγωγών στη χώρα. 

Η βιομηχανία απαντά με συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης του φουά γκρα, ώστε περισσότεροι να μπορούν να απολαύσουν τη γαλλική λιχουδιά. Οι συσκευασίες μικραίνουν, καθώς  παραγωγοί και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις στην αγορά να μην μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα το 2023, αφού δύο υποψήφια εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2023. 

moneyreview.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

11% των κατοίκων της Κύπρου είναι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ

Taste and Hospitality

Οι 7 πιο κρύες πόλεις του κόσμου – Εδώ το θερμόμετρο φτάνει τους -40

Taste and Hospitality

Ευρώπη: Eτοιμάζονται να ανοίξουν εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ – Συντονιστείτε «φωνάζει» η Ε.Ε

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!