Νέα Νεα της Αγορας

Κολυμβητήριο Λευκωσίας: Κάναμε βουτιές με τελευταία συντήρηση από το 1989!

Το δημοτικό κολυμβητήριο Λευκωσίας αναστέλλει τη λειτουργία του και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο τον Δεκέμβριο του 2023, έναντι δαπάνης €6,5 εκατ. τα οποία αναμένεται να διαθέσει ο ΚΟΑ.

Στις εργασίες θα περιληφθούν τόσο το ολυμπιακό κολυμβητήριο, όσον και το δημοτικό κολυμβητήριο αλλά και η πισίνα καταδύσεων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Όπως πληροφορείται ο «Φ», κατόπιν συνεννόησης με τον εργολάβο, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η δημοτική πισίνα, η οποία θα αναβαθμιστεί σε ολυμπιακών προδιαγραφών, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2023 ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η τελευταία μεγάλη συντήρηση έγινε το 1989 και έκτοτε το μηχανοστάσιο δεν αντικαταστάθηκε, τη στιγμή που όπως υποδεικνύουν οι αρμόδιοι, στα ξενοδοχεία αντικαθίσταται κάθε περίπου δέκα χρόνια.

Χωρίς να θέλουμε να ανησυχήσουμε παιδιά και γονείς σκεφτείτε μόνο πώς έρευνες μας μας προειδοποιούν να ειμαστε ιδαίτερα προσεκτικοί αφού η πανδημία αφησε δυο καλοκαιρια κλειστές τις πισίνες.

Το πιο συχνό πρόβλημα στις πισίνες είναι το επίπεδο του ph, ο ελλιπής εξοπλισμός ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού και η ελλιπής συγκέντρωση των χημικών που είναι απαραίτητα για να εξοντωθούν τα βακτήρια.

Αν σκεφτείτε μάλιστα πως το 58% των πισινών που ελέγχθηκε πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε θετικό σε E-coli, ενώ μαζί με τα κόκκινα μάτια και τον κνησμό δέρματος εξαιτίας υψηλού ποσοστού ούρων στις πισίνες, θα προβληματιστούμε αν θα κάνουμε βουτιά σε κάποια πισίνα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η τακτική επίσκεψη σε χλωριωμένες πισίνες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος στα μικρά παιδιά.

Τόνισαν ωστόσο ότι η πρόκληση προβλημάτων υγείας από το χλώριο εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ομως απέδειξαν ότι η διαδικασία μεταβολισμού του χλωρίου που απορροφάται από το δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει την πτώση του ανοσοποιητικού.

Επίσης το χλώριο επιδεινώνει τον κίνδυνο αλλεργιών μέσω του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος. Ενας άλλος κίνδυνος είναι η μόλυνση από κάποιο στέλεχος του ιού HPV που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές.

Τέλος υπάρχει ένα παράσιτο που ονομάζεται Cryptosporidium (crypto για συντομία), που οδηγεί σε διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Το crypto εξαπλώνεται όταν από λάθος καταπιείτε μολυσμένο νερό της πισίνας.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό στο χλώριο και επιβιώνει έξω από το σώμα του ανθρώπου για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Καλό θα ήταν, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσοι μπαίνουν στην πισίνα να κάνουν ένα ντους πριν κάνουν την βουτιά τους. 

Έτσι για την ιστορία στην επίσημη σελίδα του ο Δήμος Λευκωσίας ανέφερε:

  • Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών μέσω των προνοιών συντήρησης των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, των καθημερινών ελέγχων από την Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου και του εβδομαδιαίου ποιοτικού ελέγχου από εγκεκριμένο χημικό μηχανικό.
  • Ταυτόχρονα, παρέχουμε ιδιαίτερα κίνητρα για την προσέλκυση και πρόσληψη ναυαγοσωστών με υψηλά επαγγελματικά προσόντα που υπερπληρούν τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας ενώ παράλληλα εφαρμόζονται αυστηρές διαδικασίες υγιεινής στο χώρο εστίασης και στους χώρους εξυπηρέτησης.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Φθινόπωρο: Mας δίνει εξαιρετικές επιλογές σε φρούτα και λαχανικά

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Intermittent Fasting

Taste and Hospitality

Κορωνοϊός: Έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!