Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Καδής: Μοιράζει κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό κόσμο πέραν των €850 εκατ. Μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα έχουν παραχωρηθεί €850 εκατομμύρια στον αγροτικό τομέα, ανέφερε στην ομιλία του, στην γιορτή της της Χρυσομηλιάς, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, τη Δευτέρα (20/6), στο σωματείο «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, σχετικά με τις προκλήσεις το υπουργείο έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014, όπως δήλωσε κατά την ομιλία του, που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό κόσμο συνολικά πέραν των €850 εκατομμυρίων, από Ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια.

Κατά την ομιλία του ο κ. Καδής, ανέφερε ότι η χρυσομηλιά αποτελεί μια αρκετά σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αφού, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χρυσομηλιάς στην Κύπρο είναι 185 εκτάρια και η παραγωγή ανέρχεται στους χίλιους περίπου τόνους, με αξία γύρω στα €1,3 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Υπ. Γεωργίας:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να απευθύνω χαιρετισμό στη Γιορτή της Χρυσομηλιάς, που διοργανώνεται από το σωματείο «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας». Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του σωματείου, που συνεχίζουν να διοργανώνουν την εκδήλωση αυτή στην προσφυγιά, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα ότι σύντομα θα πραγματοποιείται στον φυσικό της χώρο, στο όμορφο χωριό του Αγίου Αμβροσίου στην Κερύνεια.

Στην Κύπρο, η καλλιέργεια της χρυσομηλιάς αναπτύχθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων στους κήπους της αρχαίας πόλης Μακαρία, κοντά στον Άγιο Αμβρόσιο. Οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και το άφθονο νερό κατέστησαν τον Άγιο Αμβρόσιο ως το χωριό των χρυσομήλων, αφού στην περιοχή παράγονταν πρώιμα, γλυκά και μυρωδάτα χρυσόμηλα, ξακουστά σε όλη την Κύπρο. Μάλιστα, σε καταγραφή του 1971, οι χρυσομηλιές στον Άγιο Αμβρόσιο ξεπερνούσαν τις δέκα χιλιάδες.

Το Τμήμα Γεωργίας, στην προσπάθεια του να διασώσει παραδοσιακές ποικιλίες φυλλοβόλων δέντρων, έχει εντοπίσει δύο ποικιλίες αγιαμβροσίτικων χρυσομήλων, τα Κοτσινούθκια και τα Διπλά, δείγματα των οποίων έχουν εγκατασταθεί στη φυτεία διατήρησης παραδοσιακών φυλλοβόλων οπωροφόρων του Τμήματος, στον Σαϊττά.

Σήμερα, η χρυσομηλιά αποτελεί μια αρκετά σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αφού, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χρυσομηλιάς στην Κύπρο είναι 185 εκτάρια και η παραγωγή ανέρχεται στους χίλιους περίπου τόνους, με αξία γύρω στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ, από Ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από αυτές. Επιπρόσθετα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα ξανά να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο σωματείο «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας» για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής γιορτής. Εύχομαι όπως τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που κρατούν άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων χωριών μας και διατρανώνουν τη θέληση για επιστροφή, συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ενθουσιασμό, μέχρι τη μέρα της επιστροφής στα κατεχόμενα εδάφη μας».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Χαμηλές πληρότητες αεροσκαφών… Ακυρώνονται πτήσεις και κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Κύπρου

Taste and Hospitality

Κωστρίκης: 1500 κρούσματα κορωνοϊού στη Λεμεσό

Taste and Hospitality

Για ξενοδόχους, επιχειρηματίες και ανέργους τα πέντε νέα μέτρα στήριξης (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!