Άποψη Νεα της Αγορας

Οι «Ιατρικοί τουρίστες» ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας το ελιξίριο της ζωής.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα για να υποβληθούν σε ιατρικές θεραπείες που είτε δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα τους είτε είναι πολύ ακριβές. Για πολλούς, αυτή είναι η έσχατη λύση για να απαλύνουν τον πόνο μιας εξουθενωτικής ασθένειας ή να αψηφήσουν μια τελική διάγνωση, για άλλους οι στόχοι είναι καθαρά καλλυντικοί. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένας νέος τύπος «ιατρικού τουρίστα»: εκείνοι που επιδιώκουν να παρατείνουν ριζικά τη ζωή τους.

Υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι από ποτέ – και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τη μακροζωία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αποτελούσαν το 19% του πληθυσμού το 2019, ένα άλμα 23% από το 2009, σε μια περίοδο που ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 7%. Και οι πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη της γήρανσης τους έχουν δώσει ελπίδα ότι τελικά δεν χρειάζεται να πάνε τόσο απαλά σε εκείνη την καληνύχτα.

Ο ιατρικός τουρισμός έχει δημιουργήσει μια σταθερή ροή ιστοριών τρόμου, αφού τα φθηνότερα αεροπορικά ταξίδια ξεκίνησαν την αύξηση της δημοτικότητάς του, από κακές επεμβάσεις στη μύτη και σπασμένα χαμόγελα έως έναν αρκετά μεγάλο αριθμό θανάτων. Παρόλα αυτά, παραμένει μια γιγάντια βιομηχανία. Σύμφωνα με το Patients Beyond Borders, η παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού είχε αξία 74-92 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£59-73 δις £) το 2019.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι αναγεννητικές θεραπείες που στοχεύουν στη χρήση των δομικών στοιχείων του σώματος για την αναζωογόνηση και τη διόρθωση βλαβών που προκαλούνται από ασθένεια ή επιδείνωση – ένας τομέας έρευνας με πολλές δυνατότητες αλλά σχετικά λίγες καθιερωμένες και εγκεκριμένες θεραπείες διαθέσιμες στους ασθενείς. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι, οι κορυφαίες χώρες στον τουρισμό με βλαστοκύτταρα είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Μεξικό. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «οι τεχνολογίες βλαστοκυττάρων συχνά συνδέονται με διογκωμένες προσδοκίες για τις θεραπευτικές τους δυνατότητες».

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα δεν είναι οι μόνες προσφορές αντιγήρανσης που δελεάζουν ανθρώπους στο εξωτερικό για θεραπεία. Το εκκολαπτόμενο πεδίο των γονιδιακών θεραπειών βρίσκεται σε παρόμοια θέση, όπου η πολλά υποσχόμενη έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε προσβάσιμες παρεμβάσεις.

Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού πρέπει να στηρίζεται πάνω σε επαγγελματικές βάσεις (διαπίστευση Δημοσίων και Ιδιωτικών νοσοκομείων και άλλων παροχών φροντίδας από διεθνές αναγνωρισμένους οργανισμούς). Στην Κύπρο η σωστή επαγγελματική ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού θα μείωση την εξάρτηση μας από το σημερινό Τουρισμό ηλίου και θάλασσας. Ο Ιατρικός Τουρισμός θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, στην μείωση της εποχικότητας (ολόχρονος Τουρισμός) και στην αύξηση των εσοδών.

Γιώργος Μωυσή

Hospitality and Tourism Director

Mansystems Business Consultants Ltd,

Μέλος ΣΕΣΕΚ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λάρνακα: Κολύμπι και περπάτημα στη περιοχή των πρώην διυλιστηρίων προωθεί ο Α.Βύρας

Taste and Hospitality

Κανένα υποστατικό ανοιχτό – Οι πολίτες όμως αρχίζουν να μην αντέχουν τα μέτρα

Taste and Hospitality

Κυπριακό ΦΠΑ θα πληρώνουν όσοι προβαίνουν σε διαδικτυακές αγορές

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!