Νέα Νεα της Αγορας

Καλλιμάνης: Στον έλεγχο της τουρκικής Dardanel με τη «βούλα» του δικαστηρίου

Στους Τούρκους της Dardanel περνά και επισήμως η εταιρεία, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, που κάποτε με μερίδιο 25% πρωταγωνιστούσε στον κλάδο κατεψυγμένων αλιευμάτων. Με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου επικυρώνει την από 29/11/2021 συμφωνία εξυγίανσης, όπως αυτή τροποποιήθηκε στις 21/1/2022.

Η Dardanel αγόρασε έναντι 6,05 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 10% της αξίας τους, τα δάνεια της Καλλιμάνης και ακολούθησε η κατάθεση στο Πρωτοδικείο Αιγίου της αίτησης εξυγίανσης της αχαϊκής εταιρείας.

Πάντως το «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Καλλιμάνης σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 97%, με τις υποχρεώσεις της εταιρείας να ανέρχονταν συνολικά έως τις 31 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία αναφοράς κατάρτισης του ισοζυγίου) σε 88,35 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό της διάσωσης

Στους εν δυνάμει «λευκούς ιππότες» για τη διάσωση της Καλλιμάνης, εκτός από τους Τούρκους, συμπεριλαμβάνονταν και το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, νέου ιδιοκτήτη της Creta Farms κι ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είχε προηγηθεί ένας άλλος «λευκός ιππότης» η πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών επιχειρήσεων της Pillarstone με σύμβουλο αναδιάρθρωσης τον γνωστό από τη Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, ωστόσο στα τέλη του 2018 εντελώς απροσδόκητα αποχώρησε και η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας κατεψυγμένων έμεινε στον αέρα.

Το 2020 ο τζίρος της Καλλιμάνης διαμορφώθηκε στα 2,876 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 1,086 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 4,43 εκατ. ευρώ, το 2017 σε 6,16 εκατ. ευρώ και το 2016 σε 31,976 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές της εταιρείας το 2020 ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ από 7,432 εκατ. ευρώ το 2019.

Ποια είναι η Dardanel Önentaş

Η Dardanel Önentaş, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και εργοστάσιο Çanakkale, είναι εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο απασχολεί 828 υπαλλήλους και ο τζίρος της το 2019 ανήλθε στα 73,66 εκατ. ευρώ.

Η τουρκική εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 τον Niyazi Önen και σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια, κ.ά.

Η Dardanel αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάρια τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλος Dardanel, έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γονατίζει οικονομικά την Κύπρο ο κορωνοϊός – Πλησιάζει το 1 δις το έλλειμμα

Taste and Hospitality

Πρ.Ένωσης Δήμων: Μια ομπρέλα κάθε 4 μέτρα στις παραλίες της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός Όμιλος της Κύπρου δεν θα ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία του

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!