Εφοδιαστική Αλυσίδα Τεχνολογία & Ασφάλεια

Μελέτη: Μικροπλαστικά στο κρέας, το γάλα και το αίμα εκτρεφόμενων ζώων

Οι επιστήμονες στο Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) στην Ολλανδία, βρήκαν τα σωματίδια στα τρία τέταρτα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που ελέγχθηκαν και σε κάθε δείγμα αίματος στην πιλοτική τους μελέτη. Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν επίσης στο σύνολο των δειγμάτων ζωοτροφών σε μορφή pellet που ελέγχθηκαν, υποδεικνύοντας μια δυνητικά σημαντική οδό μόλυνσης. Να σημειωθεί επίσης ότι τα υπό έλεγχο προϊόντα διατροφής συσκευάστηκαν σε πλαστικό, κάτι που είναι μια άλλη πιθανή οδός.

Οι ερευνητές του VUA ανέφεραν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο και χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους για να διεξάγουν αναλύσεις και στα ζωικά προϊόντα. Η ανακάλυψη των σωματιδίων στο αίμα, δείχνει ότι αυτά μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στον οργανισμό και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων είναι ακόμη άγνωστος, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμές εργαστηρίου και τα σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως. Επίσης, είναι γνωστό πως και ορισμένα άγρια ζώα βλάπτονται από μικροπλαστικά.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια μέσω τροφής και νερού, καθώς επίσης τα εισπνέουν.

«Όταν πραγματοποιείτε μετρήσεις στο αίμα, ανακαλύπτετε την απορροφημένη δόση από όλες τις διαφορετικές οδούς έκθεσης: αέρα, νερό, τρόφιμα κ.λπ. Οπότε είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί σου λέει αμέσως τι διεισδύει στο ποτάμι της ζωής» δήλωσε στον Guardian η Δρ Heather Leslie στο VUA.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 12 δείγματα αίματος αγελάδων και 12 αίματος χοίρων και βρήκαν μικροπλαστικά σε όλα, όπως πολυαιθυλένιο και του πολυστυρολίο.

Τα 25 δείγματα γάλακτος περιελάμβαναν γάλα από συσκευασίες σούπερ μάρκετ, δεξαμενές γάλακτος σε αγροκτήματα και από άρμεγμα στο χέρι. 18 από τα δείγματα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός από κάθε τύπο, περιείχαν μικροπλαστικά.

Επτά από τα οκτώ δείγματα βοείου κρέατος και πέντε από τα οκτώ δείγματα χοιρινού κρέατος βρέθηκαν επιμολυσμένα.

Η έκθεση πάντως αναφέρει πως παραμένει άγνωστο εάν υπάρχουν πιθανοί τοξικολογικοί κίνδυνοι από αυτά τα ευρήματα. Τα εκτρεφόμενα ζώα και το κρέας δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, αλλά τα μικροπλαστικά αναφέρθηκαν σε γάλα εμπορίου στην Ελβετία το 2021 και γάλα εκτροφής στη Γαλλία.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κτήμα Τσέλεπος: Aνεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο του ελληνικού κρασιού.

Taste and Hospitality

Η Pernod Ricard εξαγοράζει τo The Whisky Exchange

Taste and Hospitality

Οι τάσεις που αλλάζουν την εστίαση: Η εμπειρία και η επανάσταση των μηχανών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!