Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Απώλεια 1,2 εκατ. θέσεων εργασίας απειλεί ανάκαμψη τουρισμού

Καμπανάκι για την ανάκαμψη του τουρισμού κτυπούν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC). Το WTTC και η ETC προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη του τομέα ταξιδιών και τουρισμού θα μπορούσε να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο εάν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμείνουν κενές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από το WTTC στην τελευταία του ανάλυση για τον κλάδο και καλεί για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ υπέστη απώλεια σχεδόν 1,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Το 2021, όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών βελτιώθηκε, η άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της ΕΕ ανέκαμψε κατά 30,4% δημιουργώντας 571.000 θέσεις εργασίας.

Φέτος, η WTTC προβλέπει ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φτάσει σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα με αναμενόμενη αύξηση 32,9% στην άμεση συνεισφορά του στην οικονομία της ΕΕ.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC δήλωσε: «Η Ευρώπη έδειξε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις το 2021, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, η τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να καθυστερήσει αυτή την τάση και να ασκήσει πρόσθετη πίεση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο τομέα.

«Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενωθούν για να παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε άτομα που αναζητούν τις μεγάλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει ο ταξιδιωτικός τομέας».

Ένας σοβαρός αριθμός κενών θέσεων είναι πιθανό να παραμείνει αναξιοποίητος κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου, με τα ταξιδιωτικά γραφεία να αναμένεται να είναι τα χειρότερα χτυπημένα με έλλειμμα εργαζομένων 30%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προτείνουν την υιοθέτηση έξι μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση την έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, προτείνουν:

-Διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός των χωρών και ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας θεωρήσεις και άδειες εργασίας.

-Eνεργοποίηση της ευέλικτης και εξ αποστάσεως εργασίας όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να μετακινούνται ελεύθερα εκτός συνόρων.

-Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου.

-Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και παροχή κατάρτισης στους εργαζόμενους, εφοδιάζοντάς τους με νέες και βελτιωμένες δεξιότητες.

-Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης και μαθητείας, καθώς και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης που βασίζονται στη μαθητεία.

-Υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων για τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών.

Οι δύο φορείς εκτιμούν ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζόμενους, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την οικονομική ευημερία της ΕΕ.

Το πρόβλημα της έλλειψης δυναμικού ιδιαίτερα στο ξενοδοχειακό τομέα αναδείχθηκε και στο  12ο Nicosia Economic Congress.

Της Γεωργίας Χαννή

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Adnan Kazim: Η Emirates ξεκινά καθημερινές πτήσεις προς το Tel Aviv

Taste and Hospitality

Ακόμη τρέχουν να κατοχυρωθούν οι Διατροφολόγοι της Κύπρου…

Taste and Hospitality

Έναρξη κέντρου εστίασης και αναψυχής. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε;

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!