Γεύσεις Γλυκά

Κις Λορέν, η πιο γνωστή τάρτα του κόσμου

Όλα ξεκίνησαν από την γαλλική πόλη Λωρραίνη η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Η Λωρραίνη παλαιότερα ήταν υπό γερμανική κατοχή ενώ έχει υπάρξει και ανεξάρτητη. Η γλώσσα που μιλούν εκεί είναι τα αλσατικά, μία γλώσσα πιο κοντά στα γερμανικά από ότι τα γαλλικά.

Η τάρτα λοιπόν που έφτιαχναν στην περιοχή ονομάστηκε Quiche. Η λέξη Quiche προέρχεται από το γερμανικό Kuchen που στα αλσατικά λέγεται kuche και σημαίνει κέικ.

Η Κις Λορέν αρχικά φτιαχνόταν με μία βάση από ψωμιά τα οποία περίσσευαν από τα αρτοποιεία. Μία πετυχημένη Κις Λορέν θα πρέπει να είναι αφράτη, γευστική αλλά όχι ‘’βαριά’’ σε γεύση.

Πως όμως το πετυχαίνουμε αυτό;

Η Κις Λορέν αποτελείται από τη ζύμη μπριζέ, τη γραβιέρα, το μπέικον και το ρουαγιάλ το οποίο είναι ένας συνδυασμός αυγών και κρέμα γάλακτος με την αρωματική προσθήκη του τριμμένου μοσχοκάρυδου. Καταλαβαίνουμε πως τα περισσότερα υλικά είναι αρκετά λιπαρά. Αυτό λοιπόν που κάνουν οι Αλσατοί είναι να επιλέξουν καλό μπέικον και να το σοτάρουν σωστά ώστε να καραμελώσει. Με αυτό τον τρόπο το λίπος φεύγει κάνοντας έτσι το μπέικον πιο ελαφρύ και αντίστοιχα όλη την τάρτα.

Το ρουαγιάλ όπως είπαμε είναι ένας συνδυασμός αυγών με κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Κατά καιρούς βλέπουμε να το νοθεύουν με γάλα ή ακόμα χειρότερα να προσθέτουν αλεύρι ή κορνφλάουρ ώστε το μείγμα να σφίξει. Όλα αυτά δεν χρειάζονται αν ακολουθηθεί σωστά η συνταγή. Τα αυγά σε συνδυασμό με την κρέμα γάλακτος δένουν άψογα όλα τα υλικά της τάρτας δίνοντας μία αφράτη σύσταση.

Η Κις Λορέν σερβίρεται όλο το χρόνο ως ορεκτικό ενώ κάθε Πρωτομαγιά στην περιοχή της Λωρραίνης συνοδεύει χοιρινό ψητό.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 150γρ. βούτυρο γάλακτος
  • Αλάτι
  •  λίγο νερό

Για το ρουαγιάλ

  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  •  Αλάτι
  •  Πιπέρι
  •  μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. μπέικον
  •  200γρ. γραβιέρα τριμμένη
  •  Αλάτι
  •  πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη

Βάζουμε σε μία μπασίνα το αλεύρι μαζί με το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα δύο υλικά μέχρι το αλεύρι να ”κιτρινίσει”. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 40 λεπτά.

Μετά από 40 λεπτά ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες ώστε να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180°C. Στη συνέχεια βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και με ένα πινελάκι αλείφουμε ένα χτυπημένο αυγό. Ξανά βάζουμε την τάρτα στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

Για τη γέμιση

Κόβουμε το μπέικον σε λεπτές λωρίδες και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγη λιπαρή ύλη. Τρίβουμε τη γραβιέρα και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το μπέικον.

Για το ρουαγιάλ

Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα τυριών-μπέικον και περιχύνουμε από πάνω το ρουαγιάλ.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

George anastasopoulos

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έφαγα χυλόπιτα…από τον Ηλία Μαμαλάκη

Λένε…η όσφρηση είναι τουλάχιστον το 50% της ομορφιάς ενός ουίσκι

Taste and Hospitality

Κρασί: Tα δικά του μυστικά, είναι ένας ολόκληρος, μοναδικός κόσμος

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!