Νέα Νεα της Αγορας

7 Αυγούστου 1964 – Η μάνα ακόμη δακρύζει για τα παιδιά στην Τηλλυρία

1964, 7 Αυγούστου: Ισχυρά πυρά των Τούρκων επικρατούν στην περιοχή της Τηλλυρίας (Μανσούρα και Μοσφίλι).  Η Εθνική Φρυρά επιχειρεί την κατάληψη του «Λωρόβουνου».

Αιματηρή μέρα η επόμενη –  Η Εθνική Φρυρά  πετυχαίνει  τα σχέδια της και η τοποθεσία «Λωρόβουνος» καταλήπτεται ενώ ο τουρκικός στρατός τράπηκε σε φυγή.  Δημοσιογραφικές στήλες έκαναν λόγο για εικοσιτέσσερις νεκρούς και πέραν των διακοσίων τραυματιών.

  Οι λοφοσειρές κάηκαν στην κυριολεξία από τα σφοδρά πυρά από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις βλημάτων των βαρεών τηλεβόλων.  Το μεσημέρι η περιοχή Παχυάμμου-Κοκκίνων δέχθηκε πυρά, από όλμους των Τούρκων.  Από τις εκρήξεις το χωριό εκκενώθηκε και τα γυναικόπαιδα μεταφέρθηκαν για να είναι ασφαλή.

1964, 9 Αυγούστου: Στις 10.40π.μ. τουρκικά πυρά στρέφονται ρος τον άμαχο πληθυσμό.  Σε αυτή την τουρκική βαρβαρότητα χρησιμοποιήθηκαν ροκέττες, πολυβόλα και εμπρηστικές αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ.  Η τουρκιή αεροπορία κτύπησε την Πόλη Χρυσοχούς, τα χωριά Γιαλιά, Λίμνη, και Πωμό.  Στην 1.00μ.μ η τουρκική αεροπορία επιτήθεται εναντίον των χωριών Πύργου και Γουδίου.  Το αποκορύφωμα της βαρβαρότητας σημειώθηκε με βομβαρδισμούς στο κινητό νοσοκομείο κοντά στον Παχύαμμο, το οποίο έφερε τα διακριτικά σημεία του Ερυθρού Σταυρού.  Σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκε ο γιατρός την μονάδας, πέντε νοσοκόμοι και έξι τραυματίες.  Η τουρκική βαρβαρότητα δεν σταμάτησε εδώ αφού συνέχισαν με την καταστροφή σχολείων και εκκλησιών.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κολύμπησαν και το απόλαυσαν οι Λεμεσιανοί (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Κάτω Πάφος: Τουριστική περίοδος με σημαντικές εκκρεμότητες

Taste and Hospitality

Ιωάννα Φλωρεντιάδου: Από τον Ιούλιο η ροή κρατήσεων στη Λάρνακα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!