Γεύσεις Ποτά

Tο Proof ενός ποτού και πότε είναι Overproof

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μέτρηση Proof, που χρονολογείται από το 1848, αναφέρεται στην περιεκτικότητα της αλκοόλης ενός διαλύματος, σε μια κλίμακα μέτρησης από το μηδέν έως το 200.

Στην ουσία το αλκοόλ σε proof, όπως υπολογίζεται στις ΗΠΑ, είναι ακριβώς το διπλάσιο του ποσοστού της αλκοόλης που περιέχεται σε ένα ποτό όταν υπολογίζεται κατ’ όγκο. Για παράδειγμα, εάν δούμε στην ετικέτα μιας βότκας να αναγράφει 90 proof, σημαίνει ότι περιέχει 45 τοις εκατό αλκοόλ κατ’ όγκο.

Όμως …
Ο όρος proof ξεκίνησε να αναφέρεται χάρη σε μια πρακτική που χρησιμοποιούσε η βρετανική κυβέρνηση από το 1500 περίπου, για να ελέγχει πόση ποσότητα αλκοόλης υπήρχε στα αλκοολούχα ποτά. Κι αυτό επειδή εκείνη την εποχή, η Αγγλία είχε επιβάλει το «φόρο απόδειξης» (proof tax) σύμφωνα με τον οποίο τα ποτά με υψηλά επίπεδα αλκοόλης φορολογούνταν με υψηλότερο συντελεστή.

Για να προσδιορίζεται το επίπεδο αλκοόλης ενός ποτού από τη κυβέρνηση, απογέμιζαν με το ποτό που ήθελαν να μετρήσουν, ένα σφαιρίδιο όπλου εκείνης της εποχής, που περιείχε πυρίτιδα και έβαζαν φωτιά στο μίγμα. Αν η φωτά έκαιγε σταθερά, τότε το ποτό αυτό είχε 57,15% αλκοόλ κατ’ όγκο. Αν η περιεκτικότητα σε αλκοόλη ήταν χαμηλότερη, η φωτιά έσβηνε αμέσως. Όταν όμως η περιεκτικότητα ήταν αρκετά υψηλή, δηλαδή πάνω από 57,15%, η φωτιά της πυρίτιδας φούντωνε και αυτό σήμαινε ότι το αλκοολούχο ποτό ήταν «απόσταγμα απόδειξης» ή overproof.

Στην ουσία, το τεστ αυτό ήταν μια μέθοδος απόδειξης της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη στα ποτά, εξ ου και ο όρος απόδειξη.

Σήμερα, ο όρος overproof ή navy strength που αναγράφεται στις ετικέτες κάποιων rum, αναφέρεται στον αλκοολικό βαθμό τους που είναι πάνω από 57% και όχι στη κλίματα μέτρησης που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ.

Στέφανος Κόγιας DipWSET

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Tesla έχει τη δική της τεκίλα με άρωμα ξηρών φρούτων και παλαίωση 15 μηνών

Taste and Hospitality

Πως μετατρέπουμε το ξινισμένο κρασί σε ξύδι

Taste and Hospitality

Βάλε ένα σφηνάκι…κόκκινο!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!