Από 28 σε 18 προβλέπεται να μειωθούν οι «δήμοι» στα κατεχόμενα μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση του «νομοσχεδίου» για την ενοποίησή τους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας από τους όρους στο τρέχον οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτος.
Όπως αναφέρουν τ/κ δημοσιεύματα την Πέμπτη, χθες δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» η έκθεση της «επιτροπής υγείας και δημοσίων υποθέσεων» της «βουλής», όπου συζητήθηκε το θέμα και εγκρίθηκε με τις ψήφους των «βουλευτών» της «συγκυβέρνησης» έναντι του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ. Δημοσιεύθηκε επίσης ο σχετικός χάρτης.
Το θέμα της οικονομικής επιβίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κατεχόμενα, που λειτουργεί κυρίως με απευθείας χρηματοδοτήσεις, καθώς και η μεταρρύθμισή της, συζητούνται εδώ και χρόνια προκαλώντας αντιδράσεις.
Ένα από τα βασικά σημεία του «νομοσχεδίου» είναι ότι κατά την συγχώνευση του προσωπικού των «δήμων» που θα ενοποιηθούν, οι υπάλληλοι θα διατηρήσουν «την ίδια τάξη, τον ίδιο βαθμό και το ίδιο οργανόγραμμα, ξεκινώντας από τους ανώτερους». Θα διατηρηθούν δε και οι συλλογικές συμβάσεις.
Η εν λόγω «επιτροπή» της «βουλής» συζήτησε το επίμαχο νομοσχέδιο στις 29 και 31 Μαρτίου, στις 4 Απριλίου και στις 11 Αυγούστου, οπόταν και εγκρίθηκε. Τώρα έχει παραπεμφθεί για έγκριση στην ολομέλεια, όταν η «βουλή» επαναλειτουργήσει από τις θερινές διακοπές, αλλά η έγκριση πρέπει να γίνει πριν τις απαγορεύσεις για τις «δημοτικές εκλογές» του Νοεμβρίου, που θα αρχίσουν τέλος Σεπτεμβρίου.
Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης στους νεοσύστατους «δήμους» θα μεταφερθούν η κινητή και ακίνητη περιουσία, όλες οι οφειλές, απαιτήσεις, δικαιώματα, υποχρεώσεις σε συνεταιρισμούς και τα κεφάλαια που ανήκουν σε «δήμους», των οποίων η νομική οντότητα καταργείται.
Οι «δήμαρχοι» που με την κατάργηση των «δήμων» δεν θα μπορούν να κερδίσουν το συντάξιμο δικαίωμα λόγω της θέσης, μέχρι την σύνταξή τους θα παίρνουν τον ίδιο μισθό και ωφελήματα, όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο» στον «δήμο» Λευκωσίας θα ενταχθούν 9 χωριά και περιοχές της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Στον «δήμο» Αμμοχώστου θα ενταχθούν 4 χωριά περιλαμβανομένης της Πάνω Δερύνειας.
Εννιά χωριά θα ενταχθούν και στον νέο «δήμο» Κερύνειας, ενώ ο «δήμος» που θα μεγαλώσει αρκετά είναι ο νέος «δήμος» Μόρφου με 14 χωριά, από την Ζώδια μέχρι το Καπούτι.
Τα περισσότερα όμως χωριά θα ενταχθούν στον «δήμο» Τρικώμου, 22 στον αριθμό, στον «δήμο» Λεύκας 21 χωριά και στον «δήμο» Κυθρέας θα προστεθούν 20 χωριά. Είκοσι χωριά θα ενταχθούν και στον νέο «δήμο» Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου.
Δημιουργείται επίσης «δήμος» Γιαλούσας – Καρπασίας που θα περιλαμβάνει 15 χωριά, μεταξύ των οποίων και το Ριζοκάρπασο που μέχρι τώρα ήταν χωριστός «δήμος».
Ο «δήμος» Γαλάτειας – Κώμη Κεπήρ θα έχει 9 χωριά, ενώ ο «δήμος» Λευκονοίκου – Κιάδος θα έχει 14 χωριά. Δημιουργείται «δήμος» Μεσαορίας με 11 χωριά από την Αγκαστίνα μέχρι τον Στρογγυλό.
Στον «δήμο» Κιόνελι θα ενταχθούν άλλα 7 χωριά, στον «δήμο» Άγιου Σέργιου 8. Ενοποιείται ο Άγιος Επίκτητος Κερύνειας με τον Άγιο Αμβρόσιο και θα περιλαμβάνει 6 χωριά.
Ο «δήμος» Δικώμου θα περιλαμβάνει 13 χωριά, ο «δήμος» Περγάμου 7 ενώ ο «δήμος» Ακανθού θα μείνει μόνος του.
dialogos