Νέα Νεα της Αγορας

Ανάστατοι οι Βρετανοί – Φόβοι για ελλείψεις σε…μπύρα στις παμπ

Τον κίνδυνο ελλείψεων σε… μπύρα αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί, καθώς οι αγγλικές παμπ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα σε υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα -ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι φόβοι για το διοξείδιο του άνθρακα κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν η εταιρεία λιπασμάτων CF Industries Holdings ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής αμμωνίας στο εργοστάσιό της, ως απόρροια των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Όμως, η CF Industries διαθέτει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, καθώς καλύπτει το 42% των αναγκών της χώρας σε διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα το ζήτημα να προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. 

Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό συστατικό για τα περισσότερα αζωτούχα λιπάσματα, με το CO2 να αποτελεί υπο-προϊόν της εν λόγω διαδικασίας. 

Ας σημειωθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα και στα ποτά, καθώς αφενός βοηθάει στη συντήρηση των προϊόντων, αφετέρου προκαλεί τον… χαρακτηριστικό αφρό στα υγρά.

Η Βρετανική Ένωση Ζυθοποιίας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να προστατεύσει την τοπική παραγωγή και τις τοπικές παμπς.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Λονδίνο φαίνεται απρόθυμο να προσφέρει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη CF Industries (όπως έπραξε πέρυσι), προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. 

Αντίστοιχα προβλήματα, φυσικά, παρατηρούνται και σε άλλες χώρες. Η Carlsberg, για παράδειγμα, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να αναγκαστεί να μειώσει ή και να σταματήσει την παραγωγή μπύρας στην Πολωνία, εξαιτίας των ελλείψεων σε υγροποιημένο CO2, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της χώρας, η Beata Ptaszynska-Jedynak, ανέστειλε τη σχετική παραγωγή.

Φυσικά, η πηγή του προβλήματος ανάγεται στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και του σκληρού μπρα-ντε-φερ με τη Ρωσία.

newmoney.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΣΤΕΚ: Πληγή για τουρισμό ο παραλιακός πεζόδρομος Αγ.Τύχωνα

Taste and Hospitality

Xιόνισε και στον Πενταδάκτυλο – Έκλεισαν δρόμοι το πρωί (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην British Airways

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!