Σοβαρό χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Δένεια καθώς είναι το δεύτερο παρόμοιο μέσα σε λίγους μήνες, με τούρκους στρατιώτες να εκδιώχνουν βοσκό από την περιοχή ενώ τώρα ο ένας από αυτούς όπλισε και το όπλο του.
Νέο επεισόδιο με τούρκους στρατιώτες σημειώθηκε χθες Δευτέρα το απόγευμα στη Δένεια της Κύπρου, το οποίο χαρακτηρίζεται σοβαρό από το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπλισε το όπλο του
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, Χριστάκη Παναγιώτου, γύρω στις 18.00, έξι τούρκοι στρατιώτες από παρακείμενο φυλάκιο πλησίασαν γεωργοκτηνοτρόφο που βοσκούσε το κοπάδι του σε χωράφι της περιοχής και του ζήτησαν να αποχωρήσει.
Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών όπλισε το όπλο του ενώ άλλοι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες, με αποτέλεσμα ο βοσκός να αποχωρήσει, καταγράφοντας ωστόσο το περιστατικό με το κινητό του τηλέφωνο.
Ο κοινοτάρχης Δένειας ανέφερε ακόμη πως ο γεωργοκτηνοτρόφος έχει άδεια για εργασίες στην περιοχή.
Θεωρεί σοβαρό το περιστατικό
Για το συμβάν ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Φρουρά και τα Ηνωμένα Έθνη.
Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα σε ανώτατο επίπεδο, ενώ θεωρεί σοβαρό το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το philenews.com, εφόσον είναι το δεύτερο που σημειώνεται στην περιοχή μέσα σε λίγους μήνες.
«Να ολοκληρωθεί η έρευνα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε πως η ειρηνευτική δύναμη ερευνά το επεισόδιο.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ασφάλεια των πολιτών εντός της νεκρής ζώνης παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ειρηνευτική δύναμη.
Το χωριό
Η Δένεια βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη, στη δεξιά πλευρά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Τροόδους, και, όπως σημειώνουν κυπριακές πηγές, κρατά Θερμοπύλες από το 1974. Είναι ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας, δυτικά του χωριού Μαμαμάρι. Είναι ένα από τα τέσσερα χωριά που βρίσκονται στην νεκρά ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι η Πύλα, η Αθηένου και η Τρουλλόι.
Σε μικρή απόσταση από το νοτιοανατολικό άκρο του χωριού βρίσκεται o προϊστορικός οικισμός της Δένειας της πρώιμης εποχής του χαλκού.
Το όνομα του χωριού συνδέεται με τα αρχαιοελληνικά ονόματα, Διωνία, ονομασία κυπριακής πόλης, ή Διωναία, κόρη της θεάς Αφροδίτης. Η Δένεια από το 1976 έως σήμερα ακολουθεί ανοδική πληθυσμιακή πορεία.
Οι κάτοικοι του χωριού στράφηκαν προς τις ξηρικές καλλιέργειες, επιδιώκοντας την καλύτερη αξιοποίηση της γης τους. Ταυτόχρονα, προχώρησαν στην επέκταση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και κυρίως των πουλερικών. Παράλληλα, πολλοί εργάζονται στην Λευκωσία και πηγαινοέρχονται καθημερινά.
Επίσης στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους όπου αναγέρθηκε το 1850 και βρίσκεται στο κέντρο της Δένειας, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Η εκκλησία ήταν λιθόχτιστη με ένα επιβλητικό κωδωνοστάσιο.
Το τοπίο του χωριού είναι καμπίσιο, το δε υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 120 και 230 μέτρων. Ωστόσο στην τοποθεσία Τρουλλίν του Χατζηβασίλη, στα βορειοδυτικά του οικισμού, υπάρχουν μερικοί μεμονωμένοι λόφοι που το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 200 και 230 μέτρων. Το ανάγλυφο είναι διαμελισμένο από τον ποταμό Οβγό που ρέει στα βόρεια του χωριού.