Νέα Νεα της Αγορας

Αεροδρόμιο Λευκωσίας αναπτύξεις με όρους

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει τη συγκατάθεσή του για ανέγερση ψηλών κτηρίων τα οποία θα παρεμποδίζουν την προσγείωση και απογείωση των αεροπλάνων στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, αφού δεν αποκλείστηκε εντελώς η προοπτική επαναλειτουργίας του. 

Όσον αφορά στην ανέγερση φοιτητικών εστιών κοντά στο αεροδρόμιο, παρά τον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη, παρόλον ότι έχουν σημαντικό ύψος, δεν φαίνεται να εμποδίζουν αφού δεν βρίσκονται στη νοητή γραμμή προέκτασης των δύο διαύλων του αεροδρομίου. Αν και πολλοί θεωρούν ότι το αεροδρόμιο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει, στο νέο Τοπικό Σχέδιο δεν φαίνεται ότι θα επέλθουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στο ύψος των οικοδομών. Η καμπύλη προσγείωσης του ενός αεροδιαδρόμου περνά πάνω από τη Λακατάμια, τα κοιμητήρια Έγκωμης και Λακατάμιας και καταλήγει στην περιοχή Σκυλλούρας. Σε περίπτωση που αποδεσμευόταν ο χώρος του αεροδρομίου θα αποδεσμεύονταν και τεράστιες εκτάσεις γης των οποίων η αξία θα εκτοξευόταν. Ανάμεσα σε αυτούς που θα επωφεληθούν σε αυτή την περίπτωση είναι η Εκκλησία και άλλοι ιδιώτες αλλά και το Δημόσιο στο οποίο ανήκουν μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του αεροδρομίου.

Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφερε στον «Φ», πως επειδή το Τοπικό Σχέδιο δεν διαφοροποιήθηκε από το 2009 (όταν είχαν τεθεί οι περιορισμοί στο ύψος των κτηρίων, στην ηχομόνωση κ.λπ.) δεν ετέθη ούτε θέμα χαλαρώσεων αλλά και γενικά διαφοροποιήσεων, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να συζητηθούν με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Η διευθύντρια Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Παναγιώτα Δημητρίου, ανέφερε στον «Φ», πως από τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει εκκρεμότητα και δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, το Τμήμα υποχρεούται να προστατεύσει το αεροδρόμιο, ώστε να μην υλοποιηθούν αναπτύξεις οι οποίες θα παρεμπόδιζαν πιθανή μελλοντική λειτουργία του. 

Η κ. Δημητρίου εξηγεί, πως από το 1974 και εντεύθεν το αεροδρόμιο προστατεύεται με στόχο αν επιλυθεί το Κυπριακό να είναι σε θέση από πλευράς ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, να λειτουργήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύεται η ανέγερση ψηλών κτηρίων κατά μήκος των νοητών γραμμών που προεκτείνονται από το κέντρο του αεροδιαδρόμου. 

Εκτός από τον αεροδιάδρομο από Λακατάμια και Σκυλλούρα, κάθετα με αυτόν λειτουργούσε άλλος ένας αεροδιάδρομος. Το ποιος από τους δύο χρησιμοποιείτο, εξαρτάτο και από τη φορά του ανέμου.

Σχετικά με το γεγονός ότι κοντά στο αεροδρόμιο βρίσκεται ο Πενταδάκτυλος, όπου το 1967 συνετρίβη αεροπλάνο, η κ. Δημητρίου παρατηρεί πως όπως οι πιλότοι παρακάμπτουν το Σταυροβούνι στο αεροδρόμιο Λάρνακας ή τα εμπόδια στην Πάφο, έτσι θα παρακάμπτεται και ο Πενταδάκτυλος.

Εξήγησε, επίσης, πως οι πιλότοι έχουν επιλογή να προσγειωθούν ελέγχοντας το αεροδρόμιο «εξ όψεως» ή μέσω ενόργανων διαδικασιών.

Ειδικά επειδή οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο είναι πολύ καλές, οι πιλότοι χρησιμοποιούν εκτεταμένα την εξ όψεως διαδικασία προσγείωσης. Δηλαδή κάνουν τους κατάλληλους χειρισμούς (μανούβρες), ώστε το αεροπλάνο να βρεθεί στην τελική ευθεία προσγείωσης.

Οι πιλότοι χρησιμοποιούν επίσης ενόργανες διαδικασίες προσγείωσης, οι οποίες, ωστόσο, οδηγούν σε κάποια καθυστέρηση. Εν πάση περιπτώσει όταν σχεδιάζονται, λαμβάνονται υπόψιν τα εμπόδια που υπάρχουν στην πορεία προσγείωσης του αεροπλάνου (κτήρια, βουνά κ.λπ.), είπε η κ. Δημητρίου.

Τέλος ανέφερε, πως σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι το αεροδρόμιο Λευκωσίας θα επαναλειτουργήσει, οι διαδικασίες θα επανεξεταστούν και, αν ενδείκνυται, θα διαφοροποιηθούν, αφού ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι και τα εμπόδια που υπάρχουν.

Τι προνοεί το Τοπικό Σχέδιο

Στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας αναφέρεται πως στις Οικιστικές Ζώνες στην ευρύτερη περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας, με στόχο τη διαφύλαξη της δυνατότητας επαναλειτουργίας του αεροδρομίου και τη διασφάλιση των ανέσεων του πληθυσμού, η Πολεοδομική Αρχή δεν είναι δυνατό να ασκεί τη διακριτική της ευχέρεια για αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους και του αριθμού ορόφων αντίστοιχα. Νοείται, προστίθεται στο Τοπικό Σχέδιο, ότι στις εν λόγω περιοχές δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομής σε υποστυλώματα. 

Εξάλλου, στην Οικιστική Ζώνη Κα8 (στην επέκταση του αεροδιαύλου του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας) στα διοικητικά όρια του Δήμου Λακατάμιας είναι δυνατή η οικιστική ανάπτυξη μόνο, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής συγκεκριμένου επιπέδου ηχομόνωσης που θα καθορίζεται με σχετικό όρο από την Πολεοδομική Αρχή, κατόπιν διαβούλευσης με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Παράλληλα, στην προαναφερόμενη Οικιστική Ζώνη απαγορεύεται η χωροθέτηση ακουστικά ευαίσθητων χρήσεων όπως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεάτρων, ιατρικών κέντρων, κ.ο.κ. 

Σημειώνεται ότι στην έκθεση αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2008, γινόταν αναφορά στην πιθανότητα επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Λευκωσίας. Ο τότε διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας είχε δηλώσει πως οι ανάγκες του τόπου μπορούν να καλυφθούν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τα οποία ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν 11.000.000 επιβάτες τον χρόνο.

Αυτό που ίσχυε τότε και ισχύει και τώρα είναι πως η λειτουργία ή μη του αεροδρομίου Λευκωσίας, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, αποτελούσε και αποτελεί πολιτική απόφαση. Η οποία θα επηρεαστεί και από τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους ιδιοκτήτες, εκτός και αν η χρήση του, για οποιονδήποτε σκοπό, αποτελέσει μέρος του πακέτου λύσης.

Βάσος Βασιλείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Περδίος: Τα ταξίδια επιτρέπονται και χωρίς το ψηφιακό πιστοποιητικό

Taste and Hospitality

Ικανοποιημένος o ΠΑΣΙΚΑ με τις αλλαγές για το λίκνισμα

Taste and Hospitality

Aπό τις 16 Ιανουαρίου 2023 η Βενετία θα κόβει εισιτήρια στους επισκέπτες της

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!