Παρουσίαση Φιλοξενία

Οταν η Κύπρος γιόρταζε τη στέψη της Βασίλισσας, εκτός από αυτή την πόλη (ΦΩΤΟΣ)

Εκτός από τη Βρετανία, εορτασμοί για τη στέψη της Βασίλισσας πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις τότε αποικίες του Στέμματος, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο. Οι φωτογραφίες που ανήρτησε ο Mehmet Erbağ στη σελίδα Cyprus4❤ απεικονίζουν τους εορτασμούς που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία.

Οι πόλεις σημαιοστολίστηκαν, ενώ έφτιαξαν μέχρι και αναμνηστικά φλιτζάνια τσαγιού με την εικόνα της Βασίλισσας και την επιγραφή God save the Queen. Ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου Ράιτ έδωσε εντολές ώστε να γίνουν ταυτόχρονες παρελάσεις σε όλες τις πόλεις.

στέψηΕλισάβετΛευκωσία2.jpg
στέψηΕλισάβετ3.jpg
στέψηΕλισάβετ4.jpg
στέψηΕλισάβετ5.jpgΗ μόνη πόλη στην Κύπρο που δεν γιόρτασε τη στέψη

Στο πλαίσιο των εορτασμών, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο» στην Πάφο υψώθηκε η αγγλική σημαία, γεγονός που εξόργισε τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές τού Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας Παλληκαρίδης αναρριχήθηκε στον ιστό, κατέβασε και έσκισε την αγγλική σημαία υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία ενισχύθηκε από Τούρκους. Ο διοικητής έστειλε διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Η νεολαία της πόλης άρχισε να ξηλώνει τις επιγραφές και τις φωτογραφίες της νέας Βασίλισσας από τους δρόμους. Η Πάφος έγινε έτσι το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γεώργιος Ιωαννίδης: H ευεξία το ζητούμενο για μία καλύτερη ζωή…με σύμμαχο το Aelia

Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια γραμμή

Στην ορεινή Λεμεσό «γεννήθηκε» ο τουρισμός (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!