Παρουσίαση Φιλοξενία

Ιορδανία, ταξίδι στον χρόνο και στην βαθιά πίστη – Αμ(μ)άν οι εντυπώσεις…

Στην κοιλάδα της Σελήνης ή αλλιώς στην Wadi Rum: Κάθομαι σε μια σκηνή και κάνω ναργιλέ κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Ένα απόκοσμο μέρος με άγρια ομορφιά. Με καθαρό ουρανό και ορίζοντα, διακρίνεται μέχρι και η Ερυθρά Θάλασσα. Οι Ιορδανοί κατάφεραν να αξιοποιήσουν τουριστικά μια ερημική περιοχή δύσκολη σχεδόν εχθρική για τον άνθρωπο και να την κάνουν έναν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό. Το 2011 χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μετρούσαμε ήδη δύο μέρες στην Ιορδανία και  προσπαθούσα να «ξεμουδιάσω» από το πολύωρο ταξίδι, από το Αμάν (τέσσερις ώρες με το αμάξι προς την έρημο).

Την πρώτη μέρα διανυκτερεύσαμε στο Four Seasons, όπου για το έτος 2022 ανακηρύχθηκε το καλύτερο ξενοδοχείο σε ολόκληρη της υφήλιο σύμφωνα με το περιοδικό   Forbes.

Ένα ταξίδι χρειάζεται και την κατάλληλη παρέα: Συνάδελφοι από διάφορα ΜΜΕ δέσαμε σαν ομάδα από την πρώτη στιγμή…Χιούμορ, σχόλια, ερωτήσεις, πολλές φωτογραφίες και ευτράπελα που σίγουρα δεν θα καταφέρει κανείς από μας να ξεχάσει. Υπέροχα παιδιά – Θέκλα Κυριάκου, Μαρία Ονησιφόρου, Νικολέττα Νικολαϊδου, Δέσποινα Τσαπάλτα, Σάκης Στυλιανού και Χαράλαμπος Παναγιώτου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για όσα ζήσαμε

Στο δείπνο είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας κ. Μιχάλη Ιωάννου. Στις 18 Οκτωβρίου 2020, είχε βρεθεί στο  παλάτι Al Husseiniya, όπου επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Τότε ο Ιορδανός μονάρχης καλωσόρισε τον Κύπριο πρέσβη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση του Βασιλείου για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας. Η υπόσχεση κρατήθηκε και οι δύο χώρες εν μέσω πανδημίας κατάφεραν να «χτίσουν» τουριστικό και επιχειρηματικό πλάνο. Στο ίδιο τραπέζι ο Managing Director, Jordan Tourist Board, Dr. Abdul Razzaq Arabiyat και ο Amer Al Twal – Faith Tourism specialist. (Θα ακολουθήσουν δηλώσεις τους). Εκεί έγιναν οι πρώτες συστάσεις και μας δόθηκε αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσαμε τις επόμενες μέρες.

Dr. Abdul Razzaq Arabiyat

Καθόλου τυχαίο που η προσωπική μου εμπείρια αρχίζει από το Wadi Rum: Ο ουρανός ήταν γεμάτος κίνηση από άστρα. Ένοιωθα σαν να έβγαινα από ένα μυθιστόρημα. Ότι κάποιο «χέρι» απλά με τοποθέτησε εκεί για ένα σκοπό. Η φύση αναγεννά το εσωτερικό του ανθρώπου, τον εξημερώνει. Αυτό κατάφερε να κάνει η Ιορδανία από το πρώτο δευτερόλεπτο που πάτησα το πόδι μου σε αυτή τη χώρα. Έμοιαζα και το ένοιωθα ότι σε αυτό τον τόπο δεν θα έπρεπε να «συγκρατήσω» άλλο τον εαυτό μου, που «βούλιαζε» με τις χιλιάδες πληροφορίες και εναλλαγές κυρίως ερχόμενες από την πληροφόρηση για πανδημίες, πολέμους, χορούς και πανηγύρια, ομιλίες και προεκλογικές φανφάρες.

Ήταν η στιγμή που είχε «ελευθερωθεί» εκείνο το νοθευμένο κομμάτι του εαυτού μου, που με την τεχνητή επιρροή του ανθρώπου και τα τόσα άλλα «μέσα», μας διαλύει ψυχικά και σωματικά.

Αρχίζω και «κτίζω» το οδοιπορικό στο μυαλό μου: Ο πληθυσμός στην Ιορδανία υπολογίζεται περίπου στα 10 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι Παλαιστίνιοι έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους Ιορδανούς. Οι Σύριοι πρόσφυγες υπολογίζονται στα 2 εκατ. και οι Ιρακινοί στους 700.000. Στην πρωτεύουσα, το Αμμάν, ο πληθυσμός ανέρχεται στα 4 εκατ., εκ των οποίων το 1,5 εκατ. είναι Σύριοι πρόσφυγες. Όσον αφορά τη θρησκεία, το 93% είναι μουσουλμάνοι και 7% χριστιανοί ορθόδοξοι. Έχουν καταφέρει να συνυπάρξει.

Χριστιανικοί προορισμοί

Η Κοιλάδα της Ιορδανίας, αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης ως «Κήπος του Θεού» ή «Κήπος της Εδέμ». Ενώ καταγραφές για την Ιορδανία υπάρχουν και στην Καινή Διαθήκη, με εξαιρετικά έντονο το αποτύπωμα του χριστιανισμού στα εδάφη της. Τα πιο γνωστά προσκυνήματα είναι αυτά των περιοχών του Βαπτίσματος, Tal Mar Elias, Mukhawer, Anjara, Μάνταμπα και Nebo. Αυτό διαφαίνεται με την παρουσία εκκλησιών, παρεκκλησιών και μοναδικών ψηφιδωτών όπως αυτά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα οποία απεικονίζονται ο χάρτης των Αγίων Τόπων. Ακόμη, ο λόφος του Προφήτη Ηλία. Η σπηλιά από όπου ανέβλυζε νερό ήταν ο χώρος στον οποίο λέγεται ότι διέμενε και βάπτιζε ο Ιωάννης. Όπως και το βαπτιστήριο του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Επίσης, η κατανυκτική θέα του όρους Nebo που όπως καταγράφεται στην Αγία Γραφή εκεί ο Μωυσής είδε για πρώτη φορά τη Γη της Επαγγελίας.

Wadi Rum

Η περιοχή επικεντρώνεται στην κύρια κοιλάδα Ουάντι Ραμ. Εντοπίστηκε αρχικά από τον Ντιφαλάχ Ατίγκ, έναν Βεδουίνο της φυλής Ζαλαμπία από τη Ραμ. Το Τζαμπάλ Ραμ, σε υψόμετρο 1.734 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στην Ιορδανία και η υψηλότερη κορυφή στην κεντρική Ραμ, ακριβώς πάνω από την κοιλάδα, απέναντι από το Τζεμπέλ ουμ Ισρίν, που είναι πιθανώς ένα μέτρο χαμηλότερο. Οι σκηνές της ερήμου στον «Λώρενς της Αραβίας» το 1962 εκτόξευσαν στα ύψη την τουριστική βιομηχανία της Ιορδανίας και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ιορδανίας και προσελκύει αρκετούς ξένους τουρίστες.

Η περιοχή έχει χρησιμοποιηθεί ως τόπος γυρισμάτων σε πολλές ταινίες:

  • «Ο Λόρενς της Αραβίας» – Ο Ντέιβιντ Λιν γύρισε μεγάλο μέρος αυτής της ταινίας του 1962 επί τόπου στην Ουάντι Ραμ.
  • «Ο Κόκκινος Πλανήτης» – Η κοιλάδα χρησιμοποιήθηκε ως επιφάνεια του Άρη σε αυτήν την ταινία του 2000 .
  • «The Face» – Ταινία του BBC. Αναρρίχηση, με τους πρωτοπόρους Τόνι Χάουαρντ και Ντι Τέιλορ.
  • «Transformers»: Η εκδίκηση των ηττημένων – Ήταν η “Αίγυπτος” της ταινίας.
  • «The Frankincense Trail» – σκηνές από τρένο και αεροφωτογραφήσεις.
  • «Προμηθέας» – σκηνές για τον εξωγήινο πλανήτη.
  • «Η Διάσωση» – Τα γυρίσματα για την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015, για λήψεις που αντιστοιχούσαν στην επιφάνεια του Άρη. Ο Ματ Ντέιμον δήλωσε για την τοποθεσία: «Έμεινα άναυδος με την περιοχή. Ήταν πολύ, πολύ ιδιαίτερη. Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και όμορφα μέρη, που έχω δει ποτέ. Δε συγκρίνεται με ο,τιδήποτε άλλο πουθενά αλλού στη Γη».
  • «Αλαντίν», ριμέικ το 2019 της ταινίας κινουμένων σχεδίων Ντίσνεϊ του 1992 με το ίδιο όνομα.
  • «Star Wars»: Skywalker Η άνοδος (2019), χρησιμοποιείται για τον έρημο πλανήτη Πασαάνα.
  • «Dune» (2021), χρησιμοποιείται ως τοποθεσία για τον έρημο πλανήτη Αρράκις.

Μια διανυκτέρευση στα πολυτελή κάμπινγκ θα σας κάνει να νοιώσετε ότι ζείτε σε άλλο πλανήτη. Al Sultana Luxury Camp: Πολυτελή δωμάτια με βεράντα και φυσικά σύστημα κλιματισμού μέσα σε αυτά. Πισίνα, δωρέαν wifi, εστιατόριο με πλούσιο φαγητό ανάμεσα τους και ευρωπαϊκό κυρίως στο πρωινό. Εννοείται ότι το αραβικό στυλ κυριαρχεί παντού με μουσική από dj να μας «ταξιδεύει» σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Είναι περιττό να αναφέρω πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε υψόμετρο λίγο πιο πάνω από τα χίλια και το κάμπινγκ βρίσκεται στην έρημο ανάμεσα σε κοιλάδα από κόκκινο χώμα και ψηλούς βράχους. Εν κατακλείδι, τα αθλητικά παπούτσια επιβάλλονται, ένδυμα το οποίο θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και εννοείται αν θέλετε να προστατεύσετε το πρόσωπό σας εκτός από γυαλιά ηλίου, μπορείτε να φορέσετε την παραδοσιακή μαντίλα η οποία θα σας προστατεύσει από την σκόνη, κυρίως όταν ανεβείτε στο 4χ4.

Η έρημος Wadi Rum θεωρείται μια από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Στο φαράγγι Khazali, τα παλιά χρόνια, αυτό το μέρος χρησιμοποιούνταν από τους Βεδουίνους για αναψυχή: Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αέρας στην έρημο θερμαίνεται εύκολα έως και πενήντα βαθμούς Κελσίου και το μόνο μέρος όπου μπορείτε να κρυφθείτε από τη φονική ζέστη είναι τα στενά φαράγγια που διατηρούν μια ευχάριστη δροσιά. Προσωπικά θεωρώ ότι οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβρης και οι μήνες της Άνοιξης είναι η κατάλληλη περίοδος για να απολαύσετε μια μέρα στην έρημο. Κατά τη διάρκεια της περιδιάβασης σας θα δείτε τέντες Βεδουίνων οι οποίοι μένουν μόνιμα εκεί και ανάμεσα σε άλλα  συνεργάζονται με τους τουρίστες σε ότι αφορά την ξενάγηση στην έρημο. Ιππασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, βόλτες με καμήλες ή τζιπ είναι οι επιλογές για ένα τουρίστα να εξερευνήσει την έρημο.  

Οι Βεδουίνοι θεωρούνται ως η αρχέγονη βάση της Ιορδανικής κουλτούρας κι αυτό γιατί η φυλή των Bedou (η λέξη σημαίνει εξερευνητής της ερήμου στα Αραβικά) υπήρξε πολύ πριν δημιουργηθούν τα μοντέρνα σύνορα της Ιορδανίας.

Οι Βεδουίνοι πλέον ασχολούνται κυρίως με την διατήρηση τουριστικών καταλυμάτων και προσφέρουν διάφορες τουριστικές υπηρεσίες (πχ. ξεναγήσεις στην περιοχή, βόλτες με καμήλες η τετρακίνητα οχήματα και ελάχιστες οικογένειες συνεχίζουν να διατηρούν τον κατεξοχήν νομαδικό τρόπο ζωής. Αν αρνηθείτε να πείτε τσάι ή καφέ, την «βάψατε» καθώς με αυτό τον τρόπο τους έχετε ήδη προσβάλει. Όπως συνηθίζουμε και εμείς πριν μπείτε στο χώρο τους θα σας λιβανίσουν για να φύγει όλη η αρνητική ενέργεια από το σώμα και την ψυχή.

Δείτε και από μόνοι σας τι ομορφιά

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα και ένα μειλ από την επίτιμη Πρόξενο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινα Μαντά όπου το Υπουργείο Τουρισμού της Ιορδανίας και το Τμήμα Ανάπτυξης του Τουρισμού, σε συνεργασία με την Royal Jordanian μας προσκαλούσαν στη χώρα. Αν και οι πρώτες γνωριμίες με Ιορδανούς έγιναν στην χώρα μας, στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχαν κάποιοι ενδοιασμοί για πράγματα τα οποία θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι καταρρίπτονται παντελώς:

  • Είναι η πιο φιλική χώρα στον Αραβικό κόσμο και προσωπικά την ανεβάζω πολύ ψηλά στην προσωπική μου λίστα ξεπερνώντας σε φιλοξενία άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Δεύτερη γλώσσα τα αγγλικά – Κανένας βαθμός δυσκολίας για συνεννόηση ή απορίες οι οποίοι μπορούν να σας λύσουν οι ντόπιοι.
  • Προσοχή στην οδήγηση – Η ενοικίαση αμαξιού ξεκινάει από 50 δολάρια, νόμισμα το οποίο χρησιμοποιούν σε συναλλαγές, εάν δεν έχετε ήδη κάνει συνάλλαγμα σε Ιορδανικό δηνάριο.  Μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά σχεδόν κανείς δεν ακολουθεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας.Καλό θα ήταν να μην οδηγείτε βράδυ, γιατί στους δρόμους που διασχίζουν την έρημο δεν υπάρχει φωταγώγηση και σε πολλά σημεία δεν πιάνει και το σήμα σου κινητού για GPS. Αν επιλέξετε προσωπικό οδηγό η τιμή αρχίζει στα 300 ευρώ για δύο μέρες.
  • Αν και Μουσουλμανική χώρα μπορείτε να κυκλοφορήσετε με παντελόνι ή βερμούδα, με τιραντάκι και όλα όσα έχετε ακούσει αποτελούν μια μικρή προπαγάνδα. Εννοείται ότι σε ιερούς χώρους θα φορέσετε σεμνά ρούχα.
  • Σε ένα 5αστερο ξενοδοχείο η τιμή το βράδυ αρχίζει γύρω στα 350 ευρώ χωρίς το πρόγευμα.
  • Ως γνωστό το αλκοόλ έχει υψηλή φορολογία όπως και γενικότερα το ΦΠΑ στην Ιορδανία, φτάνει το 19%. Ένα ποτήρι βότκα αρχίζει από 24 ευρώ, μια μπύρα από 12 ευρώ και ένα πακέτο τσιγάρα γύρω στα 4 ευρώ.
  •  Η Ιορδανία είναι μια χώρα με τα χαμηλότερα επίπεδα διαθεσιμότητας νερού ανά κάτοικο στον κόσμο! Η υψηλή αύξηση του πληθυσμού, ο τουρισμός και η εξάντληση των αποθεμάτων επιδεινώνουν την κατάσταση στη χώρα. Φανταστείτε μόνο, ότι το νερό έρχεται μια φορά την εβδομάδα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Οπότε αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ιορδανία, θα πρέπει να καταναλώνετε το νερό με φειδώ και σε καμία περίπτωση να μην κάνετε σπατάλες.
  • Πιστέψτε με Ιορδανία δεν είναι μόνο η Αρχαία πόλη Πέτρα και η νεκρά θάλασσα!
  • Η χώρα «φιλοξενεί» βιβλικές τοποθεσίες, όπως ο Ιορδάνης ποταμός, όπου εκεί βαφτίστηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη τον Βαφτιστή, τις αμαρτωλές πόλεις Σόδομα και Γόμορρα, το Όρος Νέμπο, όπου φημολογείται ότι πέθανε εκεί ο Μωυσής.  

Το αμφιθέατρο της πρωτεύουσας χωριτικότητας 6,000 θέσεων – Φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται εδώ γεμόζοντας το χώρο από μουσική και παραστάσεις κ.α

Αμμάν

  Ο πολιτισμός των Ιορδανών έχει επηρεαστεί και από την Ελληνιστική περίοδο και κυρίως από τη δυναστεία των Πτολεμαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμμάν, ονομάζεται Φιλαδέλφεια, αφού την έχτισε ένας από τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος.

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ή απλά Ιορδανία είναι ένα κράτος της Μέσης Ανατολής. Συνορεύει με τη Συρία στα βόρεια, με το Ιράκ βορειοανατολικά, με τη Σαουδική Αραβία ανατολικά και νότια, και το Ισραήλ  και τη Δυτική όχθη (του Ιορδάνη, έκταση που κατείχε πριν το 1967 και την κατέλαβε το Ισραήλ) στα δυτικά. Μοιράζεται με το Ισραήλ τις ακτογραμμές του Κόλπου της Άκαμπα και της Νεκρής θάλασσας. Η κύρια θρησκεία της Ιορδανίας είναι το Ισλάμ και η κύρια (επίσημη) γλώσσα η αραβική.

Από τουριστικά αξιοθέατα:

  • Kings Abdullah mosque
  • Amman Citadel
  • Kings Hussein mosque
  • Jordanian museum
  • The royal automobile museum
  • Jordan archaeological museum
  • Jordan museum of popular traditions

Έχοντας ταξιδέψει σε διάφορες χώρες που ίσως δεν θεωρούνται και τόσο ασφαλείς, και αν εξαιρέσουμε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης (έχει πολλά roundabout και καθόλου φανάρια) μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ειδικά στα τουριστικά μέρη δεν υπάρχει καθόλου η αίσθηση η η υπόνοια φόβου. Οι κάτοικοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τους τουρίστες ενώ αντίστοιχα στο Αμμάν ο κόσμος  είναι ακριβώς όπως και σε κάθε άλλη πρωτεύουσα χώρας!

Εκεί θα συναντήσετε ένα κατάστημα με σουβενίρ, όπου με ελληνικά γράμματα σε ταμπέλα ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι για τους Έλληνες οι τιμές…διαφέρουν. Και είναι αλήθεια! Αν πάτε για ψώνια και ειδικά για το χρυσό που θεωρείται φθηνός επιλέξετε αυτή την πόλη. Ξεχάστε αφορολόγητα (εκτός από καπνό και ένα μπουκάλι με αλκοόλ)  σε αεροδρόμια από Λάρνακα ή από Αμμάν…Οι τιμές δεν απέχουν και πολύ εκτός αεροδρομίων.

Αγορά στην παλιά πόλη

Το Αμμάν αρχικά απλωνόταν πάνω σε επτά λόφους όπως η Ρώμη, ενώ τώρα καλύπτει τουλάχιστον 19 λόφους. Πρόκειται για μια πόλη με αντιθέσεις που αγκαλιάζεται από το Σιταντέλ (Ακρόπολη), ένα λόφο με τα ερείπια του ναού του Ηρακλή, ένα παλάτι Ομεϊάδων, μια βυζαντινή εκκλησία και ένα αρχαιολογικό μουσείο με κομμάτια που χρονολογούνται εδώ και 700.000 χρόνια. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το Ρωμαϊκό θέατρο 6.000 θέσεων, το επιβλητικότερο ανάμεσα στα μνημεία της πόλης.

Το ταξίδι συνεχίζεται με ξεναγό τον ελληνόφωνο Αhamad Hdeib. Ένας άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη, αγάπη για τη χώρα του, με σεβασμό προς όλη την ομάδα, με αναλυτικές πληροφορίες όχι μόνο ιστορικές αλλά και τοπογραφικές. Ένας άνθρωπος που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη  που μόνο το όνομα του «προδίδει» ότι κατάγεται από την Ιορδανία…

Συνεχίζεται…Πάμε στην Ιστορική Πέτρα και την Νεκρά Θάλασσα

Νεκρά Θάλασσα

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λεμεσός: H θέα από έναν ουρανοξύστη…κόβει την ανάσα (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πενταδάκτυλος χάνει τα «δάκτυλα του»

«Slow Lens» από το Παρίσι στην Βενετία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!