Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία – (Οδοιπορικό)

Δαντελωτές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά, πλούσια φύση, αποδράσεις στο βουνό σε κοντινή απόσταση, εντυπωσιακά ξενοδοχεία, φιλόξενοι άνθρωποι, επισκέπτες από όλο τον κόσμο και το κυριότερο, σε ένα οικονομικό πακέτο.

Ο λόγος για την Αλβανία, έναν σχετικά «άγνωστο» προορισμό για τον μέσο Έλληνα τουρίστα, όχι όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο που επισκέπτεται ήδη τη χώρα για διακοπές. Αυτό φαίνεται και από την εντυπωσιακή αύξηση αφίξεων τόσο σε σχέση με πέρσι (+29,3% το οκτάμηνο), όσο και πριν από την πανδημία.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-1
Oι Άγιοι Σαράντα, μαζί με τη Χειμάρρα, είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς της Αλβανίας.

«Πρόκειται για μια αναδυόμενη τουριστική περιοχή. Αν τη μάθει ο κόσμος, δεν θα πηγαίνουν στα δικά μας μέρη», λέει στην «Κ» ο Ευτύχης Σαρτζετάκης, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του διέσχισαν με τη μηχανή τους την Αλβανία στις αρχές του Αυγούστου και μοιράστηκαν την εμπειρία τους στο YouTube.

Όπως εξηγεί, έψαχνε για διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς του Ιονίου, όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Κεφαλονιά, αλλά δεν έβρισκε δωμάτιο με λιγότερα από 100 ευρώ τη βραδιά. Τελικά, αποφάσισε να κάνει διακοπές στην Αλβανία, όπου χωρίς καν να έχει κάνει κράτηση, βρήκε δωμάτιο στους Άγιους Σαράντα σε τετράστερο ξενοδοχείο με πρωινό στα 42 ευρώ και σουίτα στα Τίρανα με 32 ευρώ (το εθνικό νόμισμα είναι το λεκ).

Πιο οικονομική ήταν και η βενζίνη, περίπου 1,60 ευρώ το λίτρο (όταν εδώ το καλοκαίρι ήταν πάνω από 2 ευρώ). Με 15 ευρώ έως 35 ευρώ μπορεί κάποιος να φάει ένα πλουσιοπάροχο γεύμα για δύο άτομα μαζί με ποτό, ενώ η τιμή του καφέ κυμαίνεται από 0,35 έως 2 ευρώ.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-2
Οι τουρίστες προτιμούν και τις λίμνες, οι πιο σηματικές από τις οποίες είναι της Σκόδρας (Shkodër), Πρέσπας (Prespa) και Ωχρίδας (Ohër).

Πέρα από τις ομορφιές της γειτονικής μας χώρας, ο κ. Σαρτζετάκης ξεχωρίζει την εξαιρετική κατάσταση του οδικού της δίκτυου και γενικότερα τα έργα υποδομής που έχουν γίνει, την απίστευτη φιλοξενία των Αλβανών και την ποιοτική τους κουζίνα. «Είναι ένας αυθεντικός προορισμός, πιο χαλαρός σε σχέση με την Ελλάδα», σημειώνει.

Βέβαια, τα «στραβά» του μαζικού τουρισμού έχουν αρχίσει να πλήττουν και την Αλβανία. «Στις παραλίες γινόταν και εκεί… “πόλεμος της ξαπλώστρας”, ενώ η κίνηση στον παράκτιο οδικό άξονα ήταν αρκετά έντονη και στα σύνορα τόσο με την Ελλάδα όσο και με το Μαυροβούνιο είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων», συμπληρώνει ο κ. Σαρτζετάκης.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-3
Σειρές από ξαπλώστρες στο Δυρράχιο

Δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο σε διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2019

Αυτό, βέβαια, αποδεικνύει πόσο δημοφιλής έχει γίνει η Αλβανία ως προορισμός.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικών (INSTAT), 347.452 Έλληνες επισκέφτηκαν φέτος την Αλβανία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, δηλαδή 25,47% σε σχέση με ολόκληρη τη περσινή χρονιά.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών θα είναι αρκετά κοντά με τα στοιχεία του 2019, όταν 596.844 συμπολίτες μας είχαν ταξιδέψει στη γειτονική μας χώρα.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-4
Το Αργυρόκαστρο.

Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για τις διεθνείς αφίξεις. Συνολικά, πάνω από 5,6 εκατ. ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Αλβανία στο οκτάμηνο του 2022 – και στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αφίξεις από το Κόσοβο που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο για την ίδια περίοδο.

Σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), η Αλβανία είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως προορισμός για το φετινό επτάμηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος), με 19% περισσότερες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2019, τη χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-5

Αντίστοιχα, είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση αναφορικά με τα έσοδα, με 32% περισσότερα έσοδα από διεθνείς τουρίστες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε σχέση με το 2019.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-6

Mεγάλο ενδιαφέρον για ορεινό τουρισμό

Ποιοι είναι όμως αυτοί που ταξιδεύουν στην Αλβανία; Σε σχέση με πέρσι, η INSTAT κατέγραψε 225% αύξηση επισκεπτών από την Ισπανία, 60% από τη Γερμανία, 50% από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και 3,8% από την Ολλανδία.

Και μπορεί το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των τουριστών να επικεντρώνεται στις δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές (Χειμάρρα, Δυρράχιο, Αυλώνα, Άγιοι Σαράντα, Λέζα, Μπορς), ωστόσο είναι ενδιαφέρον ότι το 41% των επισκεπτών έχει προτιμήσει τη βόρεια Αλβανία.

Δελεαστικός τουριστικός προορισμός η Αλβανία-7
Το εθνικό πάρκο της κοιλάδας του ποταμού Βαλμπόνα, κάτω από τις Αλβανικές ή Δειναρικές Άλπεις, είναι ένα μέρος απίστευτης ομορφιάς.

Ειδικά όσο χειμωνιάζει, στα βόρεια σύνορα της χώρας παρατηρείται κοσμοσυρροή, καθώς άνθρωποι από την Κεντρική Ευρώπη κατεβαίνουν οδικώς για να απολαύσουν τη λίμνη Σκόδρα ή τις Δειναρικές Άλπεις, οι οποίες προσφέρουν πολλές δραστηριότητες για τους λάτρεις της ορειβασίας και όχι μόνο.

Ήδη από τον Αύγουστο, η Αλβανία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την επόμενη τουριστική χρονιά, ενώ σε πολλά μέρη της χώρας η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 100%, με κρατήσεις έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σοφία Χαλδαίου/Καθημερινή

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λεμεσός: Θα χαμηλώσουν τον ήχο μουσικής στα κέντρα διασκέδασης…δια νόμου

Taste and Hospitality

Στο ναδίρ η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι το 2022

Taste and Hospitality

Το πικ-νικ του Ερντογάν πάνω στους τάφους…έξι παιδιών

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!