Νέα Νεα της Αγορας

Καταγγέλλουν παρανομίες σε ζώνη προστασίας μεσογειακής φώκιας

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), καταγγέλλει την επίδειξη αδράνειας και ανοχής, από την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, για τις αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου.

Η ΟΠΟΚ καταγγέλλει αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές πλησίον σημαντικού ενδιαιτήματος του Κρισίμως Κινδυνεύοντoς είδους προτεραιότητας της Μεσογειακής φώκιας και του Εγγύς Απειλούμενου είδους της Αιγυπτιακής φρουτονυχτερίδας, το οποίο αποκαταστάθηκε το Σεπτέμβριο 2020 από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου, στην κοινότητα Μοναγρούλλι της επαρχίας Λεμεσού

Τον Ιούλιο 2021, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) και το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβίβασαν σχετικές καταγγελίες προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, η οποία όμως μέχρι σήμερα, όπως σημειώνεται, δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς αποκατάσταση της νομιμότητας.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών προέβη σε δημόσια διαβούλευση για εγκαθίδρυση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου, με βάση τις διατάξεις του περί Αλιείας Νόμου, η κήρυξη της οποίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, η ΟΠΟΚ ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού προς άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων, αποξήλωση των παράνομων κατασκευών και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, εντός της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της κοίτης εγγεγραμμένου υδατορέματος (χειμάρρου).

«Από τον Ιούλιο 2021 μέχρι σήμερα, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού συνεχίζει να αγνοεί τις καταγγελίες της ΟΠΟΚ και του Τμήματος Περιβάλλοντος και αποφεύγει να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία», σημειώνεται.

Τονίζεται ότι οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές εφάπτονται με τη μέγιστη χειμερινή ίσαλο γραμμή και απέχουν μόλις 5-10 μέτρα από την ακτή (τον αιγιαλό). Σημειώνεται επίσης ότι, στην περιοχή νερών κολύμβησης Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου δεν έχει εγκριθεί οποιοδήποτε Σχέδιο Χρήσης Παραλίας.

Ωστόσο, επισημαίνεται, οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη την παραλία με βότσαλα στο φυσικό κόλπο, συνολικού μήκους περίπου 240 μέτρα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και οι λάκκοι αποχέτευσης των παραλιακών αναπτύξεων αποτελούν δυνητική πηγή ρύπανσης των νερών κολύμβησης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με την επιστολή ημερομηνίας 07.07.2021, η ΟΠΟΚ ζήτησε την άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων, την αποξήλωση των παράνομων κατασκευών και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, κυρίως εντός της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της κοίτης του εγγεγραμμένου υδατορέματος (χείμαρρου), που διαπερνά την ανατολική πλευρά του τεμαχίου και εκβάλλει στη θάλασσα.

Επιπλέον, η ΟΠΟΚ ζήτησε από το Υπουργείο ΓΑΑΠ όπως εξετάσει δεόντως το ενδεχόμενο κήρυξης της κρατικής γης από χαλίτικη σε δασική και τη συμπερίληψη της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής στο Δίκτυο Natura 2000, με βάση τις διατάξεις του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου, καθότι σε αυτήν απαντώνται σημαντικοί και προστατευόμενοι τύποι παράκτιων και θαλάσσιων φυσικών οικοτόπων (Εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με λιβάδια Ποσειδώνιας, Ύφαλοι και Θαλάσσια σπήλαια εξ’ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), καθώς και σπάνια και απειλούμενα είδη άγριας πανίδας (Μεσογειακή φώκια και Αιγυπτιακή φρουτονυχερίδα.

Στις 16.09.2022, η ΟΠΟΚ απέστειλε νέα επιστολή προς τον Έπαρχο Λεμεσού, με κοινοποίηση στον Υπουργό ΓΑΑΠ, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου ΓΑΑΠ, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, το Διευθυντή Τμήματος Περιβάλλοντος, τη Διευθύντρια ΤΑΘΕ, το Διευθυντή Τμήματος Δασών, καθώς και το Διευθυντή και τον Επαρχιακό Λειτουργό Λεμεσού ΤΠΟ. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η ΟΠΟΚ ζήτησε εκ νέου ενημέρωση, το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός ενός μήνα από την ημερομηνία διαβίβασης της επιστολής, ημερομηνίας 16.09.2022, για το κατά πόσον έχουν αρθεί οι αυθαίρετες επεμβάσεις και έχουν αποξηλωθεί οι παράνομες κατασκευές, οι οποίες καταγράφονται στις επιστολές της ΟΠΟΚ, ημερομηνίας 07.07.2021 και του Τμήματος Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 30.07.2021. Τέλος, σε περίπτωση που δεν έχουν αρθεί οι αυθαίρετες επεμβάσεις και δεν έχουν αποξηλωθεί οι παράνομες κατασκευές, η ΟΠΟΚ ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού προς αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, κυρίως εντός της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της κοίτης του εγγεγραμμένου υδατορέματος (χείμαρρου), που διαπερνά την ανατολική πλευρά του τεμαχίου και εκβάλλει στη θάλασσα.Η.Ε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2021 – Δείτε ποιες είναι

Taste and Hospitality

ΟΕΒ: Aυτά ισχύουν για τις επιχειρήσεις

Έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια και Superyachts η Μαρίνα Αγίας Νάπας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!