Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

7 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Merlot

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην ποικιλία Merlot έγινε στη Γαλλία. Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τους ιστορικούς του κρασιού σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ότι η πρώτη αναφορά στο Merlot προέρχεται από το 1784 από έναν υπάλληλο του Μπορντό, πιθανώς πολιτικό ή άλλον υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο. Αυτός ο υπάλληλος έγραφε στην αναφορά του ότι αυτό το κρασί ήταν ένα από τα καλύτερα της εποχής του.

Το Merlot άρχισε γρήγορα να κερδίζει δημοτικότητα και οι οινοποιοί άρχισαν να καλλιεργούν ευρέως τα σταφύλια αυτά που αναφέρονται ως «μικρά κοτσύφια» ή «νεαρά κοτσύφια» στην περιοχή Μπορντό της Γαλλίας. Κανείς δεν είναι σίγουρος αν το όνομα αυτό σχετίζεται με τη σκούρα φλούδα του σταφυλιού ή το γεγονός ότι τα κοτσίφια έχουν την αγάπη να τρώνε τα σταφύλια από το αμπέλι.

Αν και το Merlot είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά σε όλο τον κόσμο, στις αρχές οι οινοπαραγωγοί  το θεωρούσαν ένα “δευτερεύον” σταφύλι. Αυτό σήμαινε ότι το Merlot ήταν το πλέον κατάλληλο για ανάμειξη αλλά δεν χρησιμοποιούταν ως αυτόνομη ποικιλία. Φυσικά, εκείνη την περίοδο ανταγωνίζονταν ένα από τα πιο επιλεγμένα κρασιά στον κόσμο, το Μπορντό.

Καθώς η δημοτικότητα του Merlot αυξήθηκε, οι φυτείες εξαπλώθηκαν από το Bordeaux στην περιοχή Medoc, κατά μήκος της αριστερής όχθης των εκβολών του Gironde.

1956: καταστροφή αμπελιών Merlot

Τον Φεβρουάριο του 1956, ένας μεγάλος παγετός κτύπησε τη Γαλλία. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά αμπέλια Merlot και Malbec να καταστραφούν. Μετά από τον σοβαρό παγετό, πολλοί αμπελώνες διπλασίασαν τα αμπέλια Merlot αλλά κι αυτά γρήγορα καστράφηκαν από σήψη. Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια των σταφυλιών Merlot απο τον παγετό και τις ασθένειες, πολλοί από τους τρύγους του γαλλικού Merlot της δεκαετίας του 1960 χάθηκαν. Οι γάλλοι οινοποιοί συνέχισαν να καλλιεργούν αμπελώνες Merlot μέχρι το 1970, ώσπου η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις νέες φυτεύσεις αμπέλων Merlot!

Γαλλική απαγόρευση φυτεύσεων

Μετά τον παγετό του 1956, οι νέες φυτεύσεις Merlot μολύνονταν κάθε χρόνο με νέες ασθένειες.  Αυτό οδήγησε στην απαγόρευση νέων φυτεύσεων από τη γαλλική κυβέρνηση το 1970. Το 1975, η κυβέρνηση πήρε πίσω  την απαγόρευση και οι γάλλοι οινοποιοί άρχισαν να καλλιεργούν την ποικιλία για άλλη μια φορά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό εν μέρει στην αυξανόμενη παγκόσμια δημοτικότητα του Merlot την εποχή εκείνη.

Ως αποτέλεσμα των ασθενειών και της κυβερνητικής απαγόρευσης, σε αντίθεση με πολλές άλλες ποικιλίες σταφυλιών στη Γαλλία, η ιστορία του Merlot είναι σχετικά μικρή με τα αμπέλια να μετράνε μόνο λίγες δεκαετίες σε αντίθεση με την ιστορία εκατοντάδων χρόνων για άλλες ποικιλίες του Μπορντό.

Η έκρηξη του Merlot

Όπως και οι περισσότεροι τύποι οίνου, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα στο οποίο γίνονται ξαφνικά δημοφιλείς για κάποιον λόγο. Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του Pinot Noir αυξήθηκε λόγω της εξέχουσας εμφάνισής του στην ταινία Sideways. Στην ιστορία του Merlot, ήταν η δεκαετία του 1970 αυτή η δεκαετία που το κρασί απόλαυσε μια τεράστια δημοτικότητα.  Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, υπήρξε μια αποτελεσματική έκρηξη φύτευσης αμπελώνων Merlot στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στην Καλιφόρνια. Το Merlot συνέχισε να είναι τα πιο ευρέως φυτευμένα σταφύλια στον κόσμο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Αν και οι καλλιέργειες αμπέλου ήταν σε πτώση, η ζήτηση για το κρασί συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν οι οινόφιλοι ανά τον κόσμο άρχισαν να το σνομπάρουν.

Ακόμη και με αυτή την πραγματική έξοδο από τις ‘κλίκες’ του κρασιού, το Merlot παραμένει ένα από τα κορυφαία κρασιά σε όλο τον κόσμο.

Η καταγωγή του Merlot

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις βρήκαν πρόσφατα ότι το σταφύλι Merlot είναι απόγονος του σταφυλιού Cabernet Franc.

krasiagr.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ανακλήθηκε η πιστοποίηση της «La Farm» για διακίνηση νοθευμένης φέτας

Taste and Hospitality

«Wood N ‘Fire Art Bakery»: Η παράδοση του γνήσιου ψωμιού, έρχεται στο σπίτι μας

Ερευνα: Το μεγάλο θετικό των γλυκών του κουταλιού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!